Jak laserem značit a gravírovát kovy a jaký laser použít?

Kovy jsou považovány za velmi robustní a odolné materiály a proto se laickému oku na první pohled možná mohou jevit, jako pro laser nevhodné. Naopak, jde to skvěle! 

Laserem lze kovy značit takzvaným kalením, které je vhodné třeba pro nerezovou ocel, povrchovým značením, kdy se odpaří vrstva materiálu v tloušťce v řádu mikronů a nebo hlubokým gravírováním. 

Vláknové lasery jsou vhodné pro značení mnoha dalších typů železných i neželezných kovů, vedle nerezové oceli jsou to například tvrdokovy, hliník, mosaz, zlato, stříbro, povlakované materiály a mnohé další.

 

Podívejte se do galerie na různé krásné výrobky, které je možné popisovat. Stačí jen mít nápad nebo zajímavou zakázku.

Jaké jsou výhody laserového značení kovů?

Značení kovů laserem je velice přesný a čistý způsob. Značení, jako jsou sériová čísla, 1D a 2D kódy a loga, mohou být použity na výrobcích a komponentech v maximálním rozlišení. Značení a gravírování laserem je bezkontaktní a při procesu není potřebné předmět upínat, jako tomu je při značení rotační frézou či mikroúderem.

V jakých oblastech se laserové značení kovů používá?

S laserovým značení kovů se setkáte ve všech oblastech průmyslu. Zahrnuje označování výrobků a kódování v elektronickém průmyslu (diskrétní součástky, čipy, řídící jednotky, mobilní telefony), automobilovém průmyslu (komponenty pohonu, označování skel, výrobních štítků), různých nástrojů a zdravotnické techniky

Hluboké gravírování kovů

Za hluboké lze považovat takové gravírování, při kterém dojde k odebrání definované vrstvy materiálu a vznikne gravírování reliéfní, trojrozměrné. Vhodné jsou vláknové lasery Trotec Speedy 100 fiber, Speedy 300 fiber, ideální, díky vysoké rychlosti, je náš značicí systém SHINE Fiber. Základní princip hlubokého gravírování kovů je jednoduchý – necháme opakovat gravuru tak dlouho, až dosáhneme požadované hloubky. Udržování ohniskové vzdálenosti laseru v průběhu reliéfní gravury lze nastavit jako automatickou funkci.

 

Postup pro plošné lasery Trotec 100/300 fiber:

  • Běžným způsobem připravíte úlohu v programu CorelDraw
  • Ve vlastnostech tiskového ovladače vyberete typ úlohy „Vrstvy“ a definujete jejich počet. Můžete určit i změnu výšky v ose Z. Pro první pokusy ale doporučujeme ponechat hodnotu 0,00. Nastavte výkon laseru na 100%, rychlost na 30 % a nejnižší frekvenci (20 kHz).
  • Spustíte gravírování a po zhruba 10 minutách uvidíte první výsledky. Podle nich případně přizpůsobíte nastavení laseru…a můžete se pustit do skutečné práce.

Postup pro Megaflex SHINE Fiber:

K dispozici máte dvě možnosti – nechat laser opakovat úlohu stejně jako v předešlém případě nebo využít možnosti, kterou nabízí sofistikovaný SCAPS Sam Light 3D:

2D gravírování:

  • předloha vytvořena v jakémkoli grafickém programu nebo přímo ve SCAPS Sam Light 2D
  • ideální je gravírovat ve dvou na sebe kolmých osách
  • ohniskovou vzdálenost nastavíte na horní okraj hloubky ostrosti

 

3D gravírování

  • pro gravírování s použitím 3D modulu je nutné mít automatickou Z osu. Předloha musí být vymodelována ve 3D programu a pro načtení do SCAPSu připravena ve formátech *.cli nebo *.sti.
  • po načtení úlohy do SCAPS necháme předlohu rozdělit na požadovaný počet vrstev a stanovíme posun v ose Z po dokončení každé z nich. Pro dosažení dokonale rovného povrchu můžeme definovat i použití dvou per – jedno pro gravírování a druhé pro leštění.

Značení po obvodu

Ačkoliv se na první pohled může zdát složité, je u laserů Trotec naopak velmi jednoduché – při použití rotačního adaptéru. Jen musíme nastavit délku popisu odpovídající obvodu značeného předmětu. Popis propisovaček CO2 laserem nebo dříků vrtáků či frézek po celém obvodu pomocí vláknového laseru je pak již hračkou.

Popis či gravura po obvodu pomocí laserů SHINE Fiber je trochu jiná. Rotační jednotka totiž pracuje jako úhlová dělička, tedy vždy se pootočí o definovaný úhel a spustí popis odpovídající části úlohy. Chceme-li vytvořit například kroužek na obvodu, nastavíme malý úhel dělení, abychom udrželi stejnou ohniskovou vzdálenost v průběhu celého značení a tím i stejnou kvalitu popisu.

Gravírování miniaturních značek do kovů

Jednou z vlastností laserového systému SHINE Fiber je vynikající kvalita laserového svazku a malý průměr zaostřeného paprsku.

Pro čočku 100 mm činí jeho hodnota pouhých 0,023 mm. Například pro gravírování mikroznaček velikosti 0,7 x 0,4 mm je však taková hodnota stále ještě velká. Lze ji ale zmenšit na polovinu po–užitím dvojnásobného rozšiřovače paprsku (beam expanderu). Při práci s takto upraveným paprskem je nutné mít zcela přesně zaostřeno, protože hloubka ostrosti je velmi malá, cca 0,5 mm. Výsledky práce jsou však zcela dokonalé.

Doporučené lasery pro gravírování do kovů

doporlas

Potřebujete poradit?

Pokud se chcete poradit o vhodném typu právě pro vás, obraťte se na naše odborníky, poradí vám, jaký laser pro vás bude ten pravý. Můžete také prostudovat jednotlivé modely na našem webu. Zavolejte nebo si domluvte schůzku:

Mohlo by vás zajímat:

Jak laserem gravírovat do kamene? A jaký laser vybrat?

Jak laserem řezat do papíru a kartónu a jaký laser použít?

Jak laserem řezat plastové fólie a filmy

Jak řezat laserem do dřeva a jaký laser si na to pořídit?

Jak laserem řezat akrylát a jaké lasery použít?

Jak laserem gravírovat do skla a křišťálu a jaké lasery se na to hodí?

Lze laserem řezat i pěnu a filtrační materiály a jaký laser použít?

Jak laserem řezat textil a jaký laser se k tomu hodí nejlépe?

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny