Jak řezat laserem do dřeva a jaký laser si na to pořídit?

Kategorie Lasery

Řezání a gravírování do dřeva je velmi zajímavá oblast, protože ze dřeva je možné vyrobit spoustu zajímavých a krásných produktů. Ať již jsou to hračky, dekorativní předměty, umělecké rukodělné výrobky, suvenýry, vánoční ozdoby, dárky, architektonické modely či intarzie. Jaký laser zvolit, aby výsledky byly dokonalé, dřevo se nepálilo a vypadalo perfektně? Rozhodně lasery od Megaflexu

Jak funguje řezání a gravírování dřeva laserem?

Při řezání a gravírování dřeva laserem jsou zvláště důležité vysoká rychlost zpracování a čisté hrany. Lasery Trotec vytvářejí čistý řez a přesné hrany, a to i při vyřezávání velmi složitých tvarů a při práci s různými velikostmi objektů. Při řezání a gravírování naším laserem navíc nevznikají žádné piliny a tak odpadají časově náročné a složité procesy čištění.

Podívejte se do následující galerie, co všechno je možné na laseru vyrobit:

 

Jak může být dřevo řezáno a gravírováno laserem?

Při řezání nebo gravírování dřeva laserem jsou často nejdůležitější personalizace a individualizace: text nebo řádky jsou aplikovány např. na fotorámečky pro zvýšení jejich hodnoty; loga nebo dokonce i fotografie mohou být realizovány laserem s neuvěřitelnými detaily. Horká ražba pomocí razidla nemůže produkovat tak přesné a jemné detaily, stejně jako není možné ihned přepnout na jiný motiv. Použití laseru poskytuje uživateli s extrémní flexibilitu a schopnost zušlechtění dřeva ve velmi vysoké kvalitě.

Může dřevo hořet během řezání laserem?

V řezací mezeře materiálu laser vytváří vysokou teplotu, která je vyšší, než je teplota sublimace dřeva. Pod laserovým paprskem se najednou dřevo odpaří – jinými slovy sublimuje  ve formě kouře, který rychle uniká. Tento kouř také odvádí teplo vznikající při řezání. V důsledku toho, je zde pouze relativně nízké tepelné namáhání materiálu v blízkosti řezaného místa. Jen přesným zaostřením, výběrem vhodné optiky a přidáním stlačeného vzduchu může být vytvořen kvalitní řez. Řezné hrany s jejich hnědou barvou lze často účinně použít v modelech.

Mohu řezat a gravírovat laserem jakýkoliv typ dřeva?

Vzhledem k tomu, že dřevo je přírodní materiál, musí uživatel laseru zvážit jeho různé vlastnosti, jako je například hustota vláken a obsah pryskyřice. Měkké druhy dřeva, jako je např. balza, vyžadují nižší výkon laseru a mohou být řezány vyšší rychlostí. Tvrdá dřeva, jako jsou například dub nebo buk, vyžadují naopak vyšší výkon laseru. Při práci s MDF, který se skládá z lisovaných dřevěných vláken, Trotec doporučuje použití stlačeného vzduchu.
 

Musím upevnit materiál na pracovní ploše laseru?

Ne. Laser nevyvíjí žádný tlak na dřevo během zpracování, proto není nutné upínání nebo jakýkoli jiný typ fixace. Stačí vložit výrobek a spustit laserový proces. To šetří čas a peníze při přípravě materiálu. To představuje velkou výhodu proti frézování dřeva CNC frézkou, kdy musí být naopak desky upnuté v dané poloze a navíc je potřeba často fixovat pomocí vakua.

Jaký laser si pro řezání dřeva vybrat?

Na řezání dřeva se hodí lasery uvedené v následující grafice. Pokud se chcete poradit o vhodném typu právě pro vás, obraťte se na naše odborníky, poradí vám, jaký laser pro vás bude ten pravý. Můžete také prostudovat jednotlivé modely na našem webu. Zavolejte nebo si domluvte schůzku:

  • Email: laser@megaflex.cz
  • Tel: +420 / 602 253 225
  • Osiková 2644/3, 13000 Praha 3, CZ

VHODNE LASERY DREVO

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny