Ještě jednou Lazerblak

Jak jsme vám před časem slíbili v článku LazerBlak – Deskové gravírovací materiály, vracíme se k dalším možnostem použití tohoto vynikajícího materiálu. LAZERBLAK je hliníkový vrstvený materiál tloušťky 0,635 mm s velmi dobrým poměrem cena/výkon.
LAZERBLAK přináší vynikající výsledky například při gravírování fotografií. Při správně nastaveném laseru je výsledkem značení plná černá barva, navíc zcela hladká na dotek. Můžete ale také dosáhnout mnoho barevných odstínů.

Dnes se zmíníme o zajímavém využití CO2 laseru, kdy z barevného obrázku na LAZERBLAKu vznikne opravdu barevná grafika. A také se dotkneme možného využití LAZERBLAKu ve vláknovém laseru MEGAFLEX SHINE Fiber.

Příprava grafiky

Barevný obrázek ve formátu .cdr (první obrázek) pošlete přes tiskový ovladač laseru bez jakékoli úpravy do laseru. Ve Vlastnostech tiskového ovladače pouze vyberete Typ úlohy: Reliéf, který obrázek automaticky převede do stupňů šedi. Laser pak dobře „rozumí“ změnám výkonu odpovídajícím intenzitě šedé barvy v převedeném obrázku.

laserblak-znak-praha-zdroj-front

laserblak-znak-praha-front

Nastavení laseru

Na dalším obrázku vidíte výsledek. Při popisu jsme  použili CO2 laser SPEEDY 100, 30W. Podobné gravury ale můžete dosáhnout na libovolném laseru CO2. Nejprve si otestujte nastavení, při němž je plná plocha nejvíce černá: u nás to bylo při výkonu 100% (30W) a rychlosti popisu 28% (56 cm/s), zaostření do ohniska, rozlišení maximální. Pracovali jsme s odsáváním v dolní třetině výkonu a bez ofukování. Jsme si jisti, že vás i vaše zákazníky výsledek příjemně překvapí.

Jde to i vláknovým laserem?

LazerBlak však lze s velkým úspěchem použít také pro popis vláknovými lasery, jejichž použití je mezi našimi zákazníky stále častější. Dosáhnout můžete vysoce kontrastní černé barvy, mnoha různých odstínů a dokonce výrazné bílé!
Popis jsme testovali v pracovní stanici s laserem Megaflex SHINE FIBER o výkonu 20 W s rychlou hlavou od firmy Raylase, která hravě zvládne i popis okolo1000 mm/s.
Zcela zásadní je defokusace, tedy rozostření paprsku. Při použití čočky s ohniskovou vzdáleností 160 mm jsme rozostřili paprsek v ose Z o 13mm nad ohnisko. Nejlepších výsledků pro černý popis jsme dosáhli s nastavením výkonu na 8W při rychlosti 50mm/s a frekvencí 20KHz.
Pro opravdu bílý popis do tohoto materiálu doporučujeme nastavit výkon 20W a frekvenci 20 kHz.

Materiál si můžete objednat v našem eShopu v provedení zlatá/černá, nebo stříbrná/černá. Obě desky jsou k dispozici v maximálních rozměrech 305×610 mm.

 rwm-chips-lazerblak

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny