Laserová akademie: SHINE FIBER

 

Vláknový laser Shine Fiber je srdcem všech značicích laserů Megaflex. Skládá se z celé řady velice sofistikovaných komponent od renomovaných výrobců. Abychom vám jej alespoň trochu přiblížili, rozhodli jsme se v několika dílech malého seriálu popsat jeho základní díly podrobněji.

Každý vláknový laser je založen na Zdroji laserového záření, které je optickým vláknem vedeno do Skenerové hlavy. Ta dokáže paprskem pohybovat tak, vytvořila požadovaný popis. Tohle vše v principu řídí USC karty.

Dnes se zaměříme na zdroj a vedení laserového záření.

Generátor laserového záření

Vlastní generátor laserového záření v principu obsahuje médium, většinou krystal, kterému je dodávána energie. Ta vybudí tok fotonů, tedy laserového světla. Více o principu funkce laserového zdroje se můžete více dočíst například v článku Vláknový laser.

 

Optické vlákno

Pro přenos generovaného laserového záření od laserového zdroje ke skenerové hlavě, tedy k místu, kde bude laser pracovat, slouží optické vlákno s křemíku, tloušťky v řádu mikronů, které přenáší záření ve směru své podélné osy. Typická délka tohoto optického vodiče bývá 3m. Hlavní výhodou přenosu laserového záření optickým vláknem jsou minimální ztráty. Než paprsek vstoupí do skenerové hlavy, musí ještě projít kolimátorem.

 

Kolimátor

Abychom mohli tenký laserový paprsek přesně zaostřit, musíme jeho průměr opticky zvětšit a následně zajistit, aby výsledný svazek světla obsahoval jen rovnoběžně paprsky. Optické kolimátory to zajistí soustavou zrcadel a čoček. Soustřeďují světlo do přesně směrového svazku, který tak neztrácí intenzitu ani na velké vzdálenosti. Kolimátor bývá také často spojený s optickým izolátorem, který zabraňuje zpětné reflexi laserového paprsku. Zjednodušeně řečeno, izolátor je optovláknová součástka, která propouští záření jen jedním směrem a chrání tak optiku uvnitř před zničením odraženým paprskem.

Z obrázku pod textem můžete názorně vidět

  • zakončení optického vlákna přes optickou spojku
  • za spojkou je laserový paprsek přiveden na rozšiřující čočku, která zvětší jeho průměr na typických 7-8mm. Je to z toho důvodu, že větší průměr laserového paprsku se dá lépe fokusovat do menšího bodu
  • následně jsou paprsky upraveny pomocí kolimátoru v rovnoboběžný optický svazek 

 

 

O dalším osudu paprsku se dočtete v části o Skenerové hlavě.

 

 

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny