Odolné značení skla vláknovým laserem SHINE Fiber se speciální páskou

Kategorie Lasery

Popisování skleněných předmětů a tabulí libovolnými texty, obrázky a vaším firemním logem, je prostřednictvím pískování, leptání a laserování CO2 laserem velmi rozšířené v mnoha průmyslových odvětvích. Nově vás seznámíme také s možností značení za pomoci vláknového laseru Megaflex SHINE Fiber a odolné pásky PFS-K přímo určené k popisování transparentních skleněných materiálů.

Značení se provádí na odvrácenou stranu skla od popisovací hlavy laseru, tedy paprsek prochází skleněným transparentním materiálem přímo na PFS-K pásku, která obsahuje nano-kompozity, citlivé na vlnovou délku laseru, ty následně reagují na procházející paprsek a dochází k popisu povrchu skla. Použitý výkon laseru, frekvence pulzů, rychlost popisu, ohnisková vzdálenost a vhodné nastavení šrafování jsou rozhodující faktory k požadovanému výsledku značení. Vhodným nastavením těchto parametrů docílíte intenzity kontrastu značení a zároveň jeho odolnost proti vnějším vlivům okolního prostředí. 

 

Srovnání základních metod značení skla:

Vláknový laser SHINE Fiber s PFS-K páskou vs. pískování

Tyto dvě metody mají společnou pouze jedinou vlastnost na finálním výrobku a tou je jejich odolnost vůči odstranění, kdy je možné odstranit značení pouze při hrubém poškození a následném znehodnocení povrchu skla.

Značení vláknovým laserem je oproti pískování kontrastnější, jelikož se vypálí nano-kompozitní vrstva z pásky na sklo a vytvoří se černý povrch na laserované ploše skla. Pískováním dále nedocílíte propracovanějších grafických návrhů značících prvků, přičemž naším vláknovým laserem SHINE Fiber toho hravě svedete.

Vláknový laser SHINE Fiber s PFS-K páskou vs. leptání

Výhodou značení skla metodou leptání je, že není zapotřebí vlastnit žádné zařízení, pouze leptací sadu. Tímto výhody oproti značení vláknovým laserem končí. Současně je dramatickým problémem následná likvidace použitých chemikálií. Leptáním není možné značit složitější texty a loga, kde je kladen důraz na grafické detaily nebo miniaturní rozměry fontů písma. Na druhou stranu touto vlastností disponuje právě laserové značení a navíc čas značení je mnohonásobně kratší, nežli vlastní proces leptání, při kterém je zapotřebí nechat leptací lak nějakou tu dobu působit.

 

Vláknový laser SHINE Fiber s PFS-K páskou vs. SHINE CO2 laser

Tyto dvě metody značení na sklo se příliš neliší. Laser SHINE CO2 je schopen značit bez dalších potřebných pásků či sprejů a past. Na druhou stranu výsledek takto označeného skla nabývá téměř stejných vlastností jako metodou pískování. Je možné ovšem použít popisovací pasty nebo spray na sklo z řady Thermark pro barevné značení (červená, modrá, černá, žlutá, bílá, zelená a bronzová), které lze použít u obou typů laserů (SHINE Fiber i SHINE CO2), ale nedisponují odolnými vlastnostmi jaké má naše PFS-K páska.

 

Výhody značení s SHINE Fiber a PFS-K páskou na sklo: 

  • trvalé značení na sklo (nelze odstranit bez poškození povrchu skla)
  • odolné vůči oděru, chemikáliím, rozpouštědlům, teplotním a klimatickým podmínkám
  • teplotní odolnost až do 1000°C
  • odolné vůči UV záření
  • velmi přesné
  • vysoká rychlost a produktivita práce
  • vysoký kontrast
  • strojově čitelné (čárové kódy, DataMatrix apod.)
  • minimální mechanické namáhání materiálu

Vhodná pro značení :

  • autoskel
  • skleněných tabulí a oken
  • značení sekvenčních dat (čárové kódy, datamatrix, evidenční čísla apod.)
  • nádob, obalů…

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny