Tipy a triky pro gravírování fotografií laserem

Software JobControl, který vám Megaflex po vyžádání pošle ke stažení zdarma, umožňuje snadno gravírovat fotografie s integrovaným režimem optimalizace fotografií. Obrázek je automaticky odeslán do laseru pro zpracování optimalizovaným způsobem podle komplexní logiky. Pomocí této funkce můžete vytvářet vysoce kvalitní fotografie pomocí gravírování laserem. Nejsou zapotřebí žádné speciální znalosti pro úpravy fotografií.

3 kroky k dokonalému gravírování fotografií

csm_vorschau-invertiert_388dfdc539

Krok 1:

Vyberte si fotografii a odešlete ji do laseru přes svůj obvyklý grafický program.

 csm_druck-eng_9026520483

Krok 2:

V tiskovém ovladači vyberte následující parametry:

  • Nastavení materiálů: Vyberte materiál, který chcete gravírovat. Zde použijte přednastavené parametry laseru v tabulce databáze materiálů.
  • Typ úlohy: Zvolte „Optimalizace fotografie“ V tomto typu úlohy jsou fotografie automaticky optimalizovány pro zpracování laserem.
  • Rozlišení: Vyberte alespoň 333 dpi nebo vyšší.

Polotóny (algoritmus rastrů): Různé rastrové algoritmy jsou k dispozici v závislosti na návrhu, který chcete gravírovat a efektu, kterého chcete dosáhnout. Doporučujeme vybrat „Uspořádaný rozklad“ jako standardní nastavení pro obrázky osob.

 csm_photo-laser-engraving-final_df3d2c026c

Krok 3:

Spusťte gravírování.

 

Co vytváří dokonalou fotku?

Rozhodujícím faktorem pro dobrou fotografii je rozlišení. Obrázky pro laserové gravírování by obecně měli mít rozlišení minimálně 300dpi. Pokud je to nutné, můžete zvýšit rozlišení ve svém grafickém softwaru pomocí převzorkování (například v CorelDraw pod „Rastry“ – „Převzorkovat“). Fotky z internetu mají například často rozlišení 72 dpi. I ty mohou být zpracovány dobře laserem, v případě, že jsou originální obrázky velké a jsou zmenšeny na velikost výrobku. Měli byste se vyhnout zvětšování malých obrázků, protože to snižuje rozlišení, což znamená, že rastr obrázku je příliš velký, a proto není dobrým podkladem pro pěkné gravírování fotografie.

Zde jsou dva příklady obrázků (vhodný a nevhodný) pro gravírování fotografií

Levý obrázek je vhodný pro zpracování laserem. Ukazuje dobrý kontrast, je dobře exponovaný a jednotlivé prvky v obrázku dobře vynikají.
Pravý obrázek je méně vhodný pro zpracování laserem. Lidé vystupují z pozadí, ale expozice je příliš slabá, takže lidé vypadají, jako by byli ve stínech. To ztěžuje vnímání detailů a lidé budou gravírováni jako jednolitý povrch.

 csm_iStock-photo-ideal-for-photoengraving_8fa3f11203  Vhodné pro gravírování fotky laserem

csm_iStock-photo-not-ideal-for-photoengraving_37a30faf0d  Nevhodné pro gravírování laserem

 

Při gravírování fotografií platí pravidlo: méně je někdy více!

Často jsou použitý laserový výkon a rozlišení příliš vysoké a obrázek se stává příliš plochým a vykazuje malý detail, tím jak se rastrové body překrývají. Pokud je to možné, měl by být materiál na povrchu pouze mírně odgravírovaný. Vodítkem může být nastavit výkon laseru o 10% menší ve srovnání se standardním nastavením výkon u pro gravírování na tomto materiálu.
TIP: Chcete-li najít perfektní parametry pro váš materiál, můžete nejprve vygravírovat testovací matrici ve stupních šedi.

Vliv materiálu na kvalitu gravury

Rozlišení úlohy je podstatným faktorem pro kvalitu gravírování různých materiálů.
Například, eloxovaný hliník lze gravírovat s rozlišením 600 – 1000 dpi, jelikož velikost rastrového bodu se na tomto materiálu nezvýší v průběhu gravírování. U dřeva nebo skla je však rozlišení 333 dpi naprosto dostačující, protože každý rastrový bod se stane větším než v grafice na těchto materiálech z důvodu kvality jejich povrchu. Pro akrylát nebo deskové materiály je vhodné rozlišení okolo 500 až 600 dpi.
Obecně platí, že nižší rozlišení (333 -500 dpi) má za následek více plastickou fotografii, protože rastrové body se nepřekrývají.

Vliv na gravůru fotografie při použití různých algoritmů pro rastr

csm_vergleich-raster_7c361a785d

Různé rastrové algoritmy jsou k dispozici v tiskovém ovladači softwaru JobControl, v závislosti na návrhu, který chcete gravírovat a efektu, kterého chcete dosáhnout. Z tohoto důvodu je například „Uspořádaný rozklad“ zvlášť vhodný pro jemné gravírování předmětů a osob. „Chybová difúze“ s variantami Stucki, Jarvis a Floyd Steinberg ponechává fotografie s mnoha detaily jasné, jde například o budovy nebo zvířata. Snímky s malým kontrastem, jako jsou tváře dětí, mohou být tímto způsobem optimalizovány.

Více o jednotlivých rastrových algoritmech naleznete v článku Algoritmus rastrů.

Výběr správné čočky pro gravírování fotografií

Čočka 1.5“ je často tou nejlepší volbou. Výjimkou jsou materiály s velkou plochou pro gravírování, nebo ty, které jsou určeny pro pohled z větší vzdálenosti. V tomto případě se používají čočky 2.0“ nebo 2.5“, a také nižší rozlišení. To také šetří čas.

Výsledek stále není dokonalý, co mohu ještě udělat?

Nejlepší výsledky získáte při použití obrázků, které mají vysoké kontrasty. Je důležité mít na paměti, že ne všechny fotky jsou stejné a ne všechny materiály jsou stejné. Někdy budete muset obrázky upravovat, aby byly vhodnější pro gravírování laserem. Například můžete zvýšit detaily vašich fotografií vylepšením kontrastu nebo pomocí doostření. Většina grafických programů (CorelDRAW) tyto funkce obsahuje. Zde je pár tipů:

https://www.mega-blog.cz/lasery/laserove-gravirovani-fotografii-cast-i/

https://www.mega-blog.cz/lasery/laserove-gravirovani-fotografii-cast-ii/

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

V případě zájmu o další informace kontaktujte autora textu pana Lukáše Nováka, lukas.novak@megaflex.cz nebo na tel. 725 574 817

Další informace o laserech a také všechny kontakty na prodej a servis laserů najdete v záložce KONTAKTY na adrese http://www.megaflex.cz/lasery/

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny