Zkuste: Snadná výroba reliéfního razítka pomocí programu JobControl X

S nabídkou reliéfních razítek se mezi produkty u Megaflexu setkáváte a nakupujete je pravidelně. Hodí se perfektně k jedinečnému označení pravosti dokumentu, na každou smlouvu, ale mohou ozvláštnit i pozvánku, kreativní aplikaci, pohlednici, knihu, vstupenku, menu v restauraci, vizitky atd. JobControl od verze 10.3 přináší nový typ zpracování úlohy „Reliéfní razítko“ přímo v tiskovém ovladači. Nyní již není nutné pracně vytvářet grafiku (invertovat barvy, duplikovat a zrcadlit grafiku, vytvářet obrys…) v grafickém programu. Stačí pouze navrhnout základní sazbu a vše ostatní provede software za vás.

Co je dobré vědět?

  • Vhodné lasery jsou: Speedy 100, Speedy 300, Speedy 400, Speedy 500
  • Software: JobControl X (od verze 10.3)
  • Doporučené parametry pro laser (např. Speedy 100 30W):

Gravírování: výkon = 100%, rychlost = 20%, dpi/PPI = 500

Řezání: výkon = 80%, rychlost = 1%, Hz = 1000

  • Velikost reliéfního razítka: průměr 41 mm
  • Materiál: Ideal Delrin, 1.6 mm
  • Použitý papír: gramáž 80 g/m²  

Při použití tlustšího papíru se doporučuje snížit rychlost při gravírování o 5-10%.

Každé reliéfní razítko se skládá ze dvou částí – patrice (pozitivní čitelná část) a matrice (negativní – zrcadlená část). Patrice je grafika s černými objekty na bílém pozadí. Černé objekty budou gravírovány laserem do materiálu Delrin. Matrice je čitelná grafika s bílými objekty na černém pozadí.  Celá černá plocha je odstraněna laserem. Díky tomu jsou text nebo grafika po gravírování vystouplé. Matrice s patricí do sebe musí správně pasovat pro dosažení perfektní výsledného otisku. Aby se toho dosáhlo, musí být text nebo grafika na matrici mírně zvětšeny. S JobControlem od verze 10.3 není nutné provádět zvětšení objektů na matrici ručně, software automaticky vytvoří matrici a patrici, pokud vyberete v tiskovém ovladači proces „Reliéfní razítko“ (Seal).    

1. Vytvoření grafiky

V našem příkladu je grafika vytvořena v programu CorelDRAW. Mohou být použity i jiné grafické programy, jako je například Adobe Illustrator, Freehand atd. Důležité je, že nemusíte vytvářet ořezovou čáru ani trojúhelníkovou prohlubeň („nos“).  JobControl to udělá za vás. Tiskový ovladač vytvoří ořezovou čáru podle vybrané velikosti reliéfního razítka. Pokud například budete používat průměr 41mm, ale vaše grafika bude velká 34mm, tak tiskový ovladač vytvoří ořezovou čáru o průměru 41 mm, aniž by se změnila velikost grafického návrhu. Vy se zaměřte na váš grafický návrh uvnitř ořezové čáry. JobControl X také automaticky zvětší objekty na matrici podle zvolené gramáže papíru v tiskovém ovladači. Tiskový ovladač také nabízí předdefinované velikosti standardních reliéfních razítek, které jsou na trhu.

Seal_1 

2. Poslání grafiky do laseru

Pošlete vaši grafiku do laseru pomocí tiskového ovladače Trotec.

– vyberte velikost reliéfního razítka

– vyberte váš materiál se správně nastavenými parametry pro gravírování a řezání

– vyberte typ zpracování úlohy „Reliéfní razítko“ a vyberte správnou gramáž papíru

– zapněte laser

 Seal_2

3. Výroba reliéfní razítka na laseru

Seal_3

 

Úloha se objeví v tiskové frontě, poté ji přetažením nebo dvojitým kliknutím myší umístěte na plochu JobControlu.

 

 

 

 

 Náhled matrice a patrice

 

Seal_4

Připojte laser a stiskem tlačítka start spusťte úlohu.

 

4. Výroba a montáž

Po vyndání materiálu z laseru je nutné pouze očistit matrici i patrici a vložit je do strojku pro reliéfní razítko. Jednoduše omyjte Delrin vodou a malým množstvím saponátu a očistěte jakékoliv zbylé nečistoty pomocí kartáčku.

Do horní části vlisujte laser spacer (u některých typů je již součástí strojku) a nalepte na něj tenkou samolepicí vafli. Na ní nalepte matrici – nezapomeňte ji správně orientovat. Na dolní část držáku raznic nalepte druhou tenkou vafli a odstraňte krycí papír. Otočte držák raznic o 180 stupňů, položte patrici na matrici tak, aby díky „nosu“ do sebe zapadly a držák raznic stiskněte.

Nyní vezměte papír a otisk vyzkoušejte.  Je-li otisk nezřetelný nastavte pro gravírování nižší rychlost. Je-li otisk naopak příliš výrazný a papír je potrhaný stačí nastavit pro černou barvu trochu vyšší rychlost.

Reliéfní razítko TRODAT IDEAL:

Nová generace reliéfního stolního razítka ve třech velikostech pro otisk na běžném kancelářském papíru do 80g/cm2. Úprava povrchu: chrom v kombinaci s černou matovou barvou.
Balení obsahuje kompletní reliéfní razítko, materiál delrin pro výrobu štočku, spacer a oboustranné samolepky pro spacer.

Velikost otisku: kruhový otisk průměru do 41mm a 51 mm, otisk 25×50 mm

 PocketSeal_featured 

TRODAT IDEAL jsme psali více také v článku se zajímavým videem: Video: nové reliéfní razítko Trodat Ideal Seal.

Přečtěte si také: Plastotyp Trodat Ideal vyhrál na Paperworldu cenu “kancelářský výrobek roku”

 Objednávat TRODAT IDEAL můžete přímo ZDE

Pokud vás reliéfní razítka zaujala, můžete si prohlédnout naši kompletní nabídku reliéfních razítek

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Tento článek je určen pro obchodní partnery a registrované zákazníky firmy Megaflex. Pokud nejste registrovaný zákazník, ale máte zájem o konkrétní produkt, o kterém píšeme, kontaktujte Megaflex

 

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny