Jak vyrobit plastotyp laserem

S reliéfními razítky se na našem trhu setkáváme již mnoho let. Jsou vhodná k prokazování pravosti důležitých listin, dokumenty s jejich otiskem získávají na vážnosti. Reliéfní otisk, na rozdíl od otisku běžného razítka, prakticky není možné okopírovat. K výrobě opravdu pěkného reliéfního otisku se dnes používá téměř výhradně laserová gravírka.

 Plastický otisk na papíře vzniká jeho sevřením mezi patrici (pozitivní čitelná část) a matrici (negativní – zrcadlená část) razidla. Čistý a přesný plastický otisk je možný jen tehdy, je-li plastotyp pečlivě navržen i vyroben a matrice odpovídajícím způsobem zvětšena proti patrici. V opačném případě je otisk nejasný nebo se papír protrhává.

Co k výrobě plastotypů potřebujete

  • Samozřejmě zcela zásadní je dobrý laser. Pokud používáte TROTEC, máte vyhráno. Asi už od nás víte, že laser si lze i pronajmout. Samozřejmě můžete použít i jakýkoli jiný, kvalitní CO2 laser.
  • Stejně důležitý je i kvalitní materiál pro výrobu obou částí raznice, matrici i patrici. Laserem obě dobře vyrobíte DELRINu, tedy z mimořádně houževnatých, ale laserem dobře gravírovatelných plastových desek.
  • Zbývá už jen Plastotyp samotný. Výběr praktických i elegantních modelů najdete zde. Pokud s výběrem potřebujete poradit, kontaktujte nás.

 

Co musí umět váš laser

Tiskové ovladače všech laserových gravírek nejsou vybaveny funkcí „RELIÉFNÍ RAZÍTKO“. Musíme proto využít funkce „RAZÍTKO“ a sazbu obou raznic připravit ručně. Potřebujeme:

  • invertovat barvy – černá se změní na bílou a opačně. Vše černé je laserem odstraněno
  • zrcadlit grafiku – běžné razítko se sází samozřejmě čitelně, ale štoček je zrcadlově převrácen
  • přidat úkos písmu a grafikám. Pro reliéfní razítka nastavte strmý průběh

 

Příprava sazby

 Pro snazší pochopení uvádíme v popisu některé příkazy a formulace známé z Corel Draw:

  • Patrice – vytvoříte ji stejně jako běžné razítko, tzn. grafika s černými objekty na bílém pozadí. Zrcadlete ji a vně umístěte ořezovou čáru (červená v RGB, tl. 0,001 mm) rozměr bude stejný jako maximální velikosti plastotypu. Mezi grafikou a ořezovou čárou nechte odstup alespoň 1 mm.
  • Matrice – je čitelná grafika s bílými objekty na černém pozadí a vytvoříte ji takto:
  1. duplikujte patrici a zrcadlete ji, aby byla čitelná
  2. má-li obrázek tečkovanou nebo čárkovanou obrysovou čáru vyberte ji a změňte na „Objekt“ (Arrange>Convert Outline to Object).
  3. vyberte všechny objekty a přidejte jim obrysovou čáru 0.30-0.50mm (barva: černá). Pro písmo pod 10 bodů a malé objekty lze přidat obrys i 0,2 mm.
  4. invertujte obrázek (Effects>Transform>Invert)
  5. podložte matrici objektem přesahujícím o 1mm na každé straně červenou ořezovou čáru, barva výplně: černá, obrys: žádný

patrice matrice

        patrice – dolní část                matrice – horní část 

  • Umístěte obě raznice vedle sebe a zvolte tisk. Vyberte tiskový ovladač pro laserovou gravírku, ve vlastnostech tisku nastavte parametry pro gravírování takto: typ úlohy: razítko, úkos (shoulder): strmý (steep) – pro některé plastotypy se hodí spíše střední (medium), rozlišení 600 dpi. Výkon laseru (30W) pro černou barvu 100%, rychlost 30 – 40 cm/s (pro Trotec Speedy 100 cca 19%), pro červenou: výkon 80% a rychlost 1%. Hloubka gravury musí být taková, aby byl otisk zřetelný ale netrhal papír.
  • Do laseru vložte DELRIN, výše popsaný speciální plast pro výrobu reliéfních razítek a vygravírujte obě části raznice najednou.

 

Montáž raznice do reliéfního razítka

  1. do horní části vlisujte laser spacer (u některých typů je již součástí strojku)
  2. nalepte na něj tenkou samolepicí vafli
  3. na ní nalepte matrici – nezapomeňte ji správně orientovat
  4. na dolní část držáku raznic nalepte tlustou vafli a odstraňte krycí papír
  5. otočte držák raznic o 180 stupňů, položte patrici na matrici, aby do sebe zapadly a držák raznic stiskněte
  6. sestavte plastotyp a vyzkoušejte. Je-li otisk nezřetelný, nebyly vhodně nastaveny parametry pro gravírování, nebo nejsou dobře zvoleny obrysové čáry na matrici. Je-li otisk naopak příliš výrazný a papír je potrhaný stačí nastavit pro černou barvu trochu vyšší rychlost.

Dobrá rada: je-li požadováno na plastotypu logo, doporučujeme převést ho nejprve do křivek (nejlépe do formátu *.ai). Při sazbě matrice pak snadno logo zvětšíte o požadovaných 0,30-0,40mm. Máme-li k dispozici pouze rastrový obrázek, zvětšíme ho např. ve Photoshopu použitím např. nástroje „Plechovka barvy“.

Ukázka reliéfního otisku

Ukázka reliéfního otisku

 

 

 

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny