Regulace EU postihla už i razítka, konkrétně barvy…

Kategorie Razítka

Náš dodavatel razítkových i dalších speciálních barev, německá firma NORIS, nám poskytla nepříliš potěšující informace o situaci na trhu s barvivy, která se používají i k výrobě razítkových barev. Další z řady nesmyslných regulací Evropské unie způsobila nedostatek barviv na světovém trhu. 

Na počátku skoro každého nesmyslu je dobrý záměr: normy na výrobu barviv a pigmentů je přece potřeba stále zpřísňovat, jen ať se ti prohnaní kapitalisté snaží! Současný stav je však už takový, že v Evropě barviva a pigmenty prostě vyrábět nelze, jejich výrobci snahu vyhovět nesmyslům v normách vzdali a produkci prostě zavřeli. Tím samozřejmě poskytli prostor výrobcům, kteří se normami pro odpady či bezpečností práce nepářou vůbec, tedy firmám v Indii a Číně. Ty zareagovaly tak, jak se dalo čekat: několikanásobným zvýšením cen a kartelovou dohodou.

Zvýšení cen a otřesy na trhu zase způsobily okamžitý nedostatek surovin: stejná barviva se totiž používají téměř ve všech oborech, podívejte se kolem sebe a uvidíte barvené látky, tiskoviny, knihy, obaly… prakticky všechny výrobky v nějakém okamžiku potřebují barvivo.  

Společnost Noris zasáhlo už trojí navýšení cen a lze očekávat, že se brzy projeví i na našich prodejních cenách. Píšeme Vám o tom zejména proto, abyste očekávali změnu cen a také počítali s delšími dodacími lhůtami v příštích měsících. Tvořivost a podnikavost lidí nakonec určitě najde nějakou cestu z této krize, jejíž původ alespoň starší generace tak dobře zná ze socialismu…

Raději zkontrolujte sklady barev

Dodací lhůta barev se pro nás zatím zvýšila z 1-2 týdnů až na několik měsíců. Noris své sklady trojnásobně rozšířil a předzásobil se, totéž jsme udělali i my. Pokud dodáváte barvy některému zákazníkovi pravidelně, doporučujeme počítat s komplikacemi a také se předzásobit.  

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Tento článek je určen pro obchodní partnery a registrované zákazníky firmy Megaflex. Pokud nejste registrovaný zákazník, ale máte zájem o konkrétní produkt, o kterém píšeme, můžete si jej objednat online nebo osobně koupit u kteréhokoliv z rozsáhlé sítě prodejců značky TRODAT poblíž vašeho bydliště či kanceláře.

 

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny