Rozhovor s Ditou Horochovskou: Spolek SILOU HLASU učí postižené ovládat počítač hlasem a vrací jim soukromí

Málokdo z nás si umí představit jaké to je, být kvůli tělesnému postižení zcela závislý na pomoci okolí. Nemoct se bez pomoci pohnout, učesat, umýt se, obléknout, zavolat někomu, ale třeba také napsat kamarádovi esemesku či poslat pracovní dopis nebo e-mail nebo se podívat na facebook.

dita

Dita Horochovská ví, jaké to je, když vám zbyde jenom hlas. Právě díky tomu, že se hlasem naučila ovládat počítač, získala zpět část své samostatnosti a také soukromí. I to je velké zlepšení kvality života. Rozhodla se, že pomůže i ostatním lidem s podobným postižením a založila s kolegou Lukášem Srbou spolek SILOU HLASU, z.s., který provozuje kurzy pro postižené. Více se dozvíte v následujícím rozhovoru. 

Jak vznikl nápad na založení spolku SILOU HLASU?

Už dříve jsme se věnovali obdobné činnosti – tedy školení lidí s postižením v ovládání počítače hlasem v rámci jiné ogranizace. Za léta práce jsme se v tomto ohledu hodně naučili a přišli na to, jak by to šlo dělat jinak a chtěli jsme konečně realizovat své nápady, rozhodovat se po svém i společně a v neposlední řadě jsme chtěli s kolegou Lukášem Srbou pracovat spolu.

Bylo těžké plán realizovat?
 
Naše chuť pustit se do něčeho svého byla tak velká, že nám žádné kroky nepřišly těžké. Zdolávat překážky a bariéry je pro nás výzva. A vlastně i součást života. Zkušenosti a štěstí nám přály, takže nám věci vycházely a vychází a když se něco úplně nepodaří, tak to bereme jako zkušenost, která nás něčemu naučí. 
 
 
Co bylo nejtěžší a jak jste si s tím poradili?
 
Nejtěžší bylo to, že jsem téměř veškeré kroky k úspěšné realizaci projektu musela udělat sama. Lukáš se mi snažil pomoct, jak nejvíce mohl a byl mi obrovskou podporou, ale jeho časové možnosti byly omezené, protože musel pracovat na plný úvazek v jiné oblasti. Všechny věci jsme spolu mohli maximálně konzultovat po jeho práci. Tyto nejnáročnější měsíce jsme dokázali překonat tím, že jsme věřiliu tomu, že se nám něco podaří úspěšně vybudovat a také jsme měli jsme štěstí na lidi kolem sebe.
 
siloushsh 
Kde jste nakonec sehnali pro projekt finance?
 
Jak už bylo řečeno, měli jsme velké štěstí na lidi, kteří nám věří a kteří nás na počátku morálně i finančně podpořili. Jedním z takových je firma Megaflex v čele s jejím ředitelem panem Ing. Milanem Boehmem. Dále nechceme opomenout pana Ing. Petra Heriana z firmy Newton Media. Bez nich bychom nemohli začít a patří jim tím velké díky. Z pohledu spolupráce a podpory v oblasti naší cílové skupiny patří velký dík i Centru Paraple, o.p.s., které nám nabídlo prostory pro výuku a především pomohlo oslovit klienty. 
.

Jaké typy kurzů mohou u vás uchazeči navštěvovat?

Nabízíme kurz ovládání počítače hlasem pro osoby s poškozením jemné motoriky horních končetin.

Kolik stojí kurz hlasového ovládání počítače a kdo se může přihlásit?

Naším cílem je, aby byly naše kurzy zcela bezplatné a zatím se nám to daří. Do kurzů se mohou přihlásit lidé po úrazech nebo s vrozeným postižením, kteří bez pomoci druhé osoby nemohou samostatně pracovat na počítači nebo velmi omezeně. Našimi klienty jsou převážně lidé po úrazech, kteří ze dne na den přišli o možnost být soběstační. Díky Centru Paraple, o.p.s. se na nás obrací klienti, kteří o náš kurz mají zájem. Není pro nás prioritou vyškolit velké množství klientů, kteří by ve výsledku ovládání počítače hlasem nepoužívali, ale spíše učit klienty s tím vědomím, že jim hlasové technologie zlepší život a pomohou jim získat zpět ztracené soukromí. V našem případě nejde o kvantitu, ale o kvalitu.

Jaké jsou vaše další plány?

Naše plány do budoucna jsou stejné jako nyní, což znamená shánět finance na kurzy a tím zlepšovat životy těm, kteří to skutečně potřebují. Pokud se nám tohle bude dařit, je to to nejdůležitější.

Pokud by někoho vaše činnost zaujala a chtěl se přihlásit do kurzu nebo vás třeba chtěl finančně podpořit, jak to může udělat?

Na našich webových stránkách http://silouhlasu.cz a na facebooku najde každý informace, jak se dá pomoci, i přihláškový formulář pro účastníky do kurzu. Budeme vděčni za každou pomoc. Příspěvek v jakékoliv výši je možné poslat na účet 4382723359/0800. Kdykoliv se také může kdokoliv ozvat mailem a probrat s námi další možnosti pomoci nebo spolupráce. Pokud nás bude chtít někdo podpořit – jakákoli pomoc je obrovským darem a budeme rádi, když dárci přispění nebudou brát jen jako příspěvek, ale spíše investici do lepšího života toho druhého, který tím třeba získá zaměstnání a bude pak ku prospěchu společnosti. Pokoušíme se s projektem Silou hlasu se ode dneška také získat peníze také prostřednictvím serveru Hithit, kde náš projekt SILOU HLASU najdete. Snad se nám to podaří. Více informací najdte také ve videu, které je v tomto rozhovoru vloženo výše. Děkujeme moc předem za pomoc.

 

ditaaaa 

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny