Zase jednou o polštářcích samobarvicích razítek

Bavily jsme se s kamarádkami o tom, jak je téměř zaručeno, že se pračka, myčka, telefon, počítač nebo lednička většinou rozbijí hned po uplynutí  záruční lhůty.  „To naše razítka TRODAT vydrží klidně i 26 let,“ říkám holkám já. Kamarádka lékařka se zamyslí a pak řekne: „To je pravda, mám razítko v ordinaci už 13 let a stále funkční.“ „Asi sis musela jen koupit nový polštářek, viď?“ dodávám já. „Ne, to nemusela, sestřička mi ho v ordinaci domazává.“

Zalapám po dechu: „do… domazává?“ „Ano, to se nesmí?“ „Ne, doplňování barvy opravdu není doporučený postup pro prodloužení funkčnosti razítka TRODAT. Mnohem moudřejší je koupit nový polštářek na dalších 5-10 let.  Navíc nový polštářek není vůbec drahý. Pošli pro něj sestřičku.“ „No vidíš, to jsem vůbec netušila, měla bys o tom napsat.“

Tak o tom píšu…

K lepšímu pochopení tématu je potřeba trochu nahlédnout do technologie výroby takového polštářku. Jakkoli polštářek samobarvicího razítka vypadá jako jednoduchý výrobek, je v něm ukryto poměrně dost know-how a technologie.

Základní část polštářku tvoří polyuretanová pěna s velkým množstvím kapilár – zjednodušeně takových malých trubiček, do kterých je při výrobě podtlakem nasáta zásoba barvy. Vrchní plocha polštářku je kašírována umělou kůží. Ta slouží zejména ke snížení povrchového napětí v razítkové barvě a umožní rovnoměrnou sytost otisku.

Při každém stisku razítka se polštářek tiskovým štočkem (to je ta gumička s textem) mírně zmáčkne a při opětovném uvolnění tlaku se z kapilár nasaje nepatrné množství barvy do kožené vrstvy. Razítko je tak připraveno udělat další přesný otisk. Půvab samobarvicího razítka tkví v tom, že barva v jeho polštářku nevysychá, ale otisk na papíře naopak zaschne velmi rychle. Aby to mohlo fungovat, musí se barva v polštářku stále oživovat vzdušnou vlhkostí. Ta však kolísá v běžné místnosti mezi 20 a 60% a polštářek si s tím musí poradit.

Když je totiž vlhkost příliš vysoká, barva se zředí a mohla by z razítka vytéct a zničit všechno v okolí. Naopak, při nízké vlhkosti vzduchu by otisky mohly být slabé, nezřetelné. Aby se tak nedělo, musí mít barva opravdu přesné složení a vlastnosti, musí byt do zásobníku polštářku naplněna rovnoměrně a bez poškození zmíněných kapilár, musí jí být právě správné množství…   

Tohoto samozřejmě nelze dosáhnout tím, že povrch polštářku napatlám nějakým množstvím jakéhosi roztoku, podobnému barvě v polštářku. Nikdy tak nedosáhnu naplnění do kapilár, nikdy nedoplním správné množství barvy, nikdy ji nedoplním rovnoměrně v ploše… a moje razítko prostě bude tisknout špatně. Navíc barva, která zůstane na povrchu polštářku, může snadno vytéct i do mechanismu razítka, o škodách na vybavení kanceláře nemluvě.

Znovu a znovu připomínejme

Razítkoví odborníci samozřejmě dobře vědí, proč a jak se polštářky vyměňují a jak snadné a ekonomicky nenáročné to je. Ovšem uživatelům razítek je to třeba znovu a znovu vysvětlovat a připomínat.

Poučte prosím vaše zákazníky už při nákupu, aby si časem přišli pro nový polštářek, který po 5 letech, někdy dokonce i mnohem déle musejí vyměnit. Mohou si ho dokonce koupit hned a mít ho v zásobě: skladovatelnost polštářků je téměř neomezená. Prodlouží tak životnost razítka a nebudou si muset patlat ruce od zakoupené barvy, která často ani není pro razítkování vhodná. S novým polštářkem bude otisk i nadále přesný, kvalitní a trvanlivý, bez starostí.

www.razitko.cz

Výměna polštářku je velice snadná a zvládne ji každý. Popřípadě může zákazník přijít i k vám – autorizovaným prodejcům TRODAT, zakoupit nový polštářek a vy mu jej během několika vteřin vyměníte. Je to lepší i proto, že pokud zákazník dorazí přímo s razítkem, nemůže dojít k nákupu nepasujícícho polštářku a výměna se provede na míru.

Pokud se koncovému zákazníkovi nechce do kamenného obchodu a umí si správně (dle typu razítka) vybrat polštářek, může si polštářek objednat na www.razitko.cz v oddílu http://www.razitko.cz/kategorie/prislusenstvi/

Nejbližší kamenný obchod pak zákazníci najdou na mapě autorizovaných prodejců razítek TRODAT

STOP DOMAZÁVÁNÍ 🙂

Výstřižek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyměna polštarku

 

 

 

 

 

 

 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Tento článek je určen pro obchodní partnery a registrované zákazníky firmy Megaflex. Pokud nejste registrovaný zákazník, ale máte zájem o konkrétní produkt, o kterém píšeme, můžete si jej objednat online nebo osobně koupit u kteréhokoliv z rozsáhlé sítě prodejců značky TRODAT poblíž vašeho bydliště či kanceláře.

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny