Král Zeman a jeho hlídací pes

Kategorie Sloupek

Současné Zemanovo putinovské šílení je jednou z mnoha nehod, které vznikly a jistě ještě vzniknou jako důsledek přímé volby prezidenta: cítí se silný a nezávislý na čemkoli. Není součástí demokratického systému, ale je nad ním. Umožňuje mu to obrovský, systémový omyl většiny našich poslanců, jenž půjde už jen velmi těžko napravit. Bylo by totiž nejen třeba opět změnit ústavu. Tento omyl byl však médii a politiky příliš dlouho vychvalován, až se z něj podařilo v mnoha hlavách vytvořit mýtus ‚lepší demokracie‘.

Přesto vidím naději.

Parlament by se měl právem cítit ohrožen a měl i mohl by chtít ukázat, kdo je silnější. Už jako symbol obrany parlamentní demokracie by Zemanovi rusnokové neměli získat důvěru. 101 podpis pro jinou kandidátku to přece téměř vylučuje. Ve druhém kole by Zeman Němcovou asi už jmenoval, protože třetí pokus jmenování prezidentovi navrhuje právě Němcová, jako předsedkyně parlamentu. Tak daleko ale snad nedojdeme.

Bude velmi důležité, jak se zachovají média, tedy jestli se opravdu postaví ‚proti diktátorovi‘. V téhle, pro českou demokracii těžkou chvíli, ale vstupuje do hry nový majitel obrovské části mediálního trhu. MF Dnes, Lidové noviny, deník Metro, internetové portály, televizní i rozhlasové stanice bude vlastnit předseda politické strany ANO 2011. Náš bezzubý antimonopolní úřad měl asi již dávno žádat rozdělení tohoto molochu, ale vůči jeho německým vlastníkům si to nedovolil. Pochybuji, že se toho odváží dnes, kdy navíc proti bude stát dobrý argument, že na rozdělení trhu se změnou vlastníka nezměnilo nic. Jenže média nejsou tak úplně normální byznys. Mají také hlídat demokracii, být kritikem politiků. Jak by to mohlo fungovat, když politik rozhodující média přímo vlastní? Babiš je dobrý podnikatel a jistě ví, že si koupil podnik, jehož zisky dlouhodobě klesají. Věříte, že jeho cílem není získat zásadní mediální vliv na Česko?
Zajímavé také bude, zda vznikne opět cosi jako ‚syndrom televizní krize‘, kdy všichni naši ‚profesionální spravedliví‘ ucítí šanci. Zdá se to dost pravděpodobné. Oni ale budou současně volat po nových volbách, což by bohužel nakonec dalo více času Zemanovi a jeho loutkové vládě udělat co chtějí.

Špatně samozřejmě je, že vůbec může, v souladu s Rychetského ústavou, začít ten Zemanův paskvil vládnout zcela bez důvěry parlamentu. Umožní mu to jmenovat sporné velvyslance (to přežijeme) a možná zkusí přiblížit Temelín Rusům, jakkoli rozhodnout snad nestihnou. Asi se ještě trochu odhalí další dluhy z volební kampaně… Těžko ale například prosadí jakýkoli rozpočet na rok 2014.

Pokud se tedy alespoň mírná většina politiků bude chovat rozumně a nezávislá média budou hlídat demokracii,  není kvůbec vyloučeno, že tohle řádění nakonec Zemana oslabí. Snad si alespoň část občanů s minimálním citem pro pravidla zastupitelské demokracie všimne, že něco není v pořádku. Půjde opět jen o to, jestli a který z poslanců koalice 101 zradí a dá se koupit. Ve slušné zemi by na to nebyla šance, ale jsme my už taková země?

Snad.

Milan Boehm

 

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny