Špatné a drahé rozhodnutí

Kategorie Sloupek
Tags

Česká národní banka pochopila, že si zasloužíme šťastnou budoucnost. A také se rozhodla, že nám ji poskytne bez ohledu na naše hloupé chování.

Provinili jsme se totiž tím, že málo utrácíme, kupujeme jen to, co potřebujeme, nebo opravdu chceme. Odporné. Také asi trochu moc myslíme na to, že zestárneme a budou se nám hodit peníze, které jsme v životě ušetřili právě tím, že jsme si za ně nekoupili blbosti. Jmenuje se to odložená spotřeba. Většina ekonomů i všichni lidé s dostatkem selského rozumu vědí, že je to odpovědné.

Naši moudří centrální bankéři ale „vědí“, že existuje správná míra inflace, tedy znehodnocení vašich úspor, a pokud nebude alespoň 2% za rok, nedají pokoj. Znamená to ale také, že když si v padesáti letech ušetříte sto tisíc, budete z nich v penzi, tedy za patnáct let, mít jen 75 300 korun. To se člověku hned chce šetřit, že!

Protože se ČNB dostala s poroučením větru a dešti pomocí úrokových sazeb až na technickou nulu, musela tentokrát použít umělé poškození tržního kurzu. Česky: tiskne koruny a kupuje za ně jiné měny. Tím se na trhu objeví nadbytek korun a jejich cena klesá… na 27, možná až na 28 korun za euro. Centrální banka asi chtěla udělat radost Škodovce, ale potřebuje firma se ziskem přes 12 miliard naši podporu? Nebo Babišovi, který bude najednou v mizerných potravinách levnější než dovezené polské zboží?

Říkají, že chtějí pomoci ekonomice. Ale ta potřebuje úplně něco jiného: stabilní prostředí, jednoduché a nízké daně, pružný pracovní trh a minimum deformujících zásahů státu hloupými předpisy, dotacemi či podvody.

Pokud pojedete na dovolenou do Itálie, zaplatíte příští rok třeba za kávu možná o deset procent víc. Ale i u nás se zdraží všechno, protože vyšší cena pohonných hmot všem zdraží dopravu. A samozřejmě se zdraží dovezené zboží.

Proč o tom mluvím? Pokles kurzu dopadne i na Megaflex. Zdražit o pár procent budeme bohužel muset i my a považujeme za fair, říci to předem. Na Slovensku mají euro, které je tentokrát velkou výhodou, zdražení tam proto bude jen minimální, nejvýše o inflaci.

Vám přeji hezký konec roku a našim mocným více pokory!

Milan Boehm

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny