Tak jak nám ty volby dopadly?

Kategorie Sloupek
Tags

Nakonec skoro nejlépe, jak mohly, nemyslíte? Komunisty, kteří se už-už viděli ve vládě, najednou nikdo k ničemu nepotřebuje a jejich hrdé řeči o tom, že jako jediní získali více hlasů než minule, nikoho zase tak moc nezajímají. Zemanovy nohsledy, kteří předstírají, že jsou legitimní vládou a „zachránili nás před Kalouskem“, voliči po zásluze ignorovali. Pravicové strany, tedy TOP a ODS, patří do opozice už proto, že střídání moci je součástí demokracie, a hlavně proto, že přestanou být zajímavé pro všechny ty kmotry, jimž se vůbec neuměly, možná spíš nechtěly, bránit.

Poměrně dost hlasů dostal hospodský kritik poměrů, Okamura. Má pravdu, že Česko musí zkusit změnit volební systém na většinový, aby se někam pohnulo. Nemá ale sílu to prosadit, ani talent to vysvětlit. Navíc jde trochu strach z jeho brnkání na spodní tóny českého rasismu…
Do sněmovny se vrátili i lidovci, strana do každého počasí. Nikdo moc neví, co si vlastně myslí. Ale snad jsou tentokrát alespoň proti spolupráci s komunisty, což činí pravým vítězem voleb hnutí ANO, volbu nenapravitelných optimistů. 

Socialisté si byli tak jisti výhrou, že se úplně přestali snažit. Navíc hned po volbách předvedli i těm, kteří snad v cosi doufali, že také u nich jde hlavně o moc a peníze. Až se poperou, snad zbyde někdo, kdo se pokusí sestavit vládu.

Minulost spojená s STB je už dnes spíše věcí svědomí každého z bývalých spolupracovníků. Jen nevím, jestli to není charakterová vada, která člověka diskvalifikuje pro vysoké posty ve státní správě. Rovněž počátky podnikání pana Babiše, manažera státního Petrimexu, který si Agrofert jaksi vypůjčil, se nijak neliší od divokých privatizátorů OKD, MUS a dalších. Jen se o tom nějak nemluví. Dokonce ho lidé kolem Spravedlivého Karla Janečka, pánové Bernard či Jančura, mají za Jánošíka, žokej Váňa snad kvůli němu i spadl s koně. Kéž by se nemýlili a Babiš by nám předvedl, že se umí prosadit v demokratickém parlamentu, kde se nerozhoduje podle výše podílu, ale podle schopnosti najít a přijmout kompromis. Kdyby se ale mu podařilo prosadit alespoň pár zákonů snižujících korupci, rád uznám, jak jsem se dnes ve své skepsi mýlil! 

Naplnění podzimních snů všem přeje

Milan Boehm

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny