Tak tedy Donald!

Kategorie Sloupek

Opět jednou se ukázalo, že agentury pro výzkum veřejného mínění nejsou ve vyrovnané soutěži k ničemu a také že média většinově fandí levici. Opět jednou, stejně jako například po britském exitu z EU, se ukázalo, že demokracie občas přináší výsledky, které umí překvapit.

Volby v USA jsem sledoval právě jen prostřednictvím médií a bylo mi popravdě trochu divné, že Trump po všech těch nesmyslných, sprostých a nedomyšlených výrocích vůbec může mít nějakou šanci. Prezident, který před zápasem prohlásí, že pokud nevyhraje, výsledek zřejmě neuzná? A to v jedné z nejlepších demokracií na světě? Zřejmě musel někdy říkat i něco, co dávalo smysl většině voličů. Také mi nebylo jasné, proč je Clintonová tak nenáviděna. Protože její manžel, bývalý president, byl trochu moc na holky a přišli mu na to? Nebo jen proto, že je taková nijaká?

Zdá se, že prohru Clintonové zásadně připravil Barack Obama. Voliči uvěřili, že když ho zvolí, jejich životy se nějak významně změní k lepšímu. A ono se toho moc nestalo. Naopak Amerika pod jeho vedením vypadala slabší, z čehož měl jistě radost Putin a další diktátoři. Možná tedy volba Donalda Trumpa je jen optimistickou odpovědí Američanů na jejich většinovou touhu zase vyhrávat, být silní, být těmi, jež současný drsný svět respektuje.

Zbývá nám naděje, že nového prezidenta USA zatím jen dobře neznáme a že jeho skutečné schopnosti teprve odhalíme. Zbývá nám naděje, že USA mají silnou ústavu a celý systém státu, který neohrozí ani egocentrický stavitel zdí na hranicích. Kvalifikace arogantního podnikatele, spíše než vzdělaného a slušného člověka, mě nepřesvědčuje. A to i kvůli zkušenosti z domova, který řídí a asi bude řídit ještě více jeden neslušný pán jako svoji firmu, podporován mstivým hradním pánem se zastydlým obdivem k asijským diktátorům.

Přeji nám všem mnoho příjemných překvapení!

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny