Sloupek: Jak se stát bohatým?

Kategorie Sloupek
Tags

Asi tušíte, že zaručený návod na dosažení takového cíle neexistuje. Kdyby tomu totiž tak bylo, byli bychom sice všichni bohatí, ale nevěděli bychom o tom, protože by nám chybělo srovnání s těmi nebohatými. Pak je ale klidně možné, že už bohatí jsme, jen o tom nevíme…?

No, pojďme raději k věci, nebo spíš věcem, které bychom určitě dělat neměli, pokud nechceme být nebohatí a ješ­tě k tomu otrávení.

Určitě bychom neměli věřit, že jakýkoli politik to zařídí za nás a pro nás. Nejen, že to neumí, ale ani to není jeho cílem. Ti nejlepší politici vědí, že když chtějí, aby se jejich voličům vedlo dobře, mají se jim plést do života co nejméně. Také tuší, že přerozdělováním peněz ještě ni­kdy žádné nové nevznikly, jen se jich vždycky plno ztratí. A volit takové, kteří to ani netuší, je jen přímou zkratkou do chudoby.

Pozor bychom si určitě měli dávat i na centrální banku. Před pár lety nám předvedla kouzlo, jak za pár týdnů okrást všechny občany republiky o deset procent jejich peněz tím, že začala intervenovat proti koruně. Pomohla tak například jedné automobilce z Mladé Boleslavi vydě­lat místo 14 asi 15,5 miliardy. Jiný podnikatel asi koupil levněji O2. To je pro majitele té továrny, či onoho pod­nikatele jistě fajn, ale pro nás všechny to znamenalo, že za dovezené zboží, hotel či kávu na dovolené, zaplatí­me více. Naše ekonomika se z toho bude ještě dlouho vzpamatovávat: nejen, že exportéry nic nenutilo k ra­cionalizaci výroby, ale přišlo k nám pochopitelně i plno měnových spekulantů. Je zřejmé, že bez tohoto zásahu by česká koruna byla dnes o zhruba 15% silnější. A my všichni bohatší.

Úplně bych nepodcenil ani volbu prezidenta. Ten sou­časný nejen že dělá mezinárodní ostudu svým alkoho­lismem, ale svým zneužíváním ústavy a podlézavou orientací na východní diktátory působí nejistotu i v pod­nikatelském světě. Snižuje tak úspěšně naši pověst sta­bilní, demokratické země, kde se vyplatí investovat.

S podvodníkem na místě premiéra, egomaniakem na hradě, centrální bankou, která chce poroučet větru i dešti a většinou voličů žijících v iluzi, že jejich útratu zaplatí ti bohatí, se nikdy moc dobře mít nebudeme. Zatím ale ještě pořád máme demokracii, je to na nás všech…

Bohaté léto přeje

Váš
Milan Boehm

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny