Rozhovor s Ing. Marcelou Hainzovou: Lasery a jejich využití při Geocachingu

Kategorie Lasery

Vždycky jsme velice rádi, když se s námi podělíte o informace a tipy, jak a k čemu zajímavě využíváte lasery. K následujícímu rozhovoru nás inspirovalo setkání s Ing. Marcelou Hainzovou, obchodní ředitelkou firmy Hainz (Ústí nad Labem), která se nám během Megaparty svěřila, že jí v poslední době dělá radost zajímavé využití laseru při jejím oblíbeném koníčku – geocachingu.

HeinzovaJak dlouho už ve firmě lasery máte a co vás vedlo k jejich nákupu? Na co je nejčastěji používáte?

V současné době máme dva lasery Trotec. Jsou to již několikáté lasery v pořadí, protože laserovou technologii využíváme téměř 15 let. K jejich nákupu nás přimělo především to, že kromě razítek obchodujeme řadu let i s reklamními předměty a tedy mají u nás lasery široké využití. Značíme dřevo, kov, sklo, plasty… a samozřejmě vyrábíme i razítka.

Mezi vaše koníčky patří geocaching, i zde jste nalezla uplatnění pro lasery, prozradíte jaké?

Na laseru jsem si vyrobila razítko a také dřevěná kolečka CWG (geocoiny), které vidíte na obrázku níže. Ale neudělala jsem si je jen pro sebe , ale i pro řadu kamarádů – geokešerů… Nenapadlo to mne jako první, prostě jsem se jen přidala k jiným, kteří již vlastní geocoiny mají a mezi sebou si je mění.

Abychom tomu blíže porozuměli, co to vlastně geocaching je a jak jste se k němu dostala?

Geocaching je celosvětová hra a má už přes 2 000 000 účastníků. V Čechách ji hrají tisíce hráčů. Jde o to najít podle souřadnic v GPS tajnou schránku (tzv. keš) a v ní zanechat svůj podpis, nebo značku. A k tomu se výborně hodí samobarvící razítko. Samozřejmě co nejmenší, tedy například Trodat 4921, 4922, 4910 – třeba i s přívěskem, také 9411, 9425. Dále pak mohu ve schránce, kterou objevím, zanechat nějakou drobnost. Řada hráčů si opatřuje za tímto účelem právě tzv. CWG. Jde o dřevěné personifikované kolečko se značkou hráče – kešera (zhotovuje se pálením na laseru, jak jsem už vysvětlila výše). Protože se tato kolečka stala oficiálním sběratelským předmětem – něco jako jsou turistické známky, musí splňovat určité parametry. Díky geocachingu jsem se dostala na spoustu zajímavých míst – do podzemní vojenské továrny, do štol, do jeskyní, na skalní vyhlídky, na rozhledny… Musím ale být smířená i s tím, že některé keše jsou tak obtížné, že je nikdy neulovím. Neumím se potápět, nejsem horolezec, na tovární komíny také nešplhám… I tam se občas nějaká keš objeví.

Jak člověk zjistí, jak by měla taková CWG vypadat? Kdyby si někdo chtěl vyrobit propriety pro tuto hru  pro sebe nebo své zákazníky, poradíte jak na to?

Sehnat samobarvicí razítko nebude jistě pro nikoho problém, to umí naše firma, stejně jako jakýkoliv jiný výrobce razítek. Přesný popis, jak vyrobit správný geocoin je dostupný přímo na stránkách hry geocaching.cz. Tyto stránky jsou ale pouze jakýmsi fórem, hra se na nich nehraje. Pokud byste se chtěli sami do hry pustit a nějakou tu keš nalézt, musíte si nejprve založit profil na geocaching.com. Pak si najdete si nějakou lehkou schránku poblíž svého bydliště a podle souřadnic se vydáte ji najít. Po nálezu a zapsání na místě do notýsku, se vrátíte k počítači a hrdě si svůj nález zalogujete. Je to milá zábava!

 

Geocaching-2

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny