Laserová akademie: Techniky řezání laserem pro ohnutí materiálu

Jak umístít vlnky do pevných deskových materiálů pomocí řezání laserem? Řezáním takzvaných geometrií pro ohýbání neboli „kerf cut“ mohou být ohýbány pevné deskové materiály, jako je dřevo nebo akrylát. Existuje mnoho různých tvarů a geometrií, které vedou k různému chování při ohýbání. Trotec testoval různé materiály, jako je dřevo a akryl od 3 do 5 mm, a vybral jich několik na ukázku.

Zde jsou některé techniky řezání pro ohnutí pevného materiálu.

Kerf 1: Přímé řezy         

Přímé řezací čáry vytvářejí stabilní poloměr. Čím větší jsou jednotlivé řezací čáry, tím větší je poloměr ohybu. V závislosti na grafice a materiálu lze vybrat vzdálenost mezi řádky až 0,5 mm.

 

Kerf 2: Malé vlny          

Malé vlny jsou vzájemně propojeny a materiál je flexibilní. Tato řezací technika je vhodná pro materiály do tloušťky 3 mm. Poloměr ohybu je zde velký.

 

Kerf 3: Velké plástve    

U velkých pláství jsou křivky na obou koncích zúžené a vyříznuty z desky. Tento řezací vzor se často používá při výrobě modelů. Díky velkým plástvím lze také flexibilně použít dřevěné desky až do tloušťky 5 mm.

Plástve mohou být snadno odtaženy a stlačeny dohromady a tyto vlastnosti lze snadno kombinovat pomocí spojů, například s náramky.

 

Kerf 4: Linky ve tvaru vlnek    

Stejně jako vzor 1 se tento řezací vzor skládá výhradně z řezacích čar, ale liší se v ohybových vlastnostech, protože je mnohem pružnější.

 

Kerf 5: Linky vyřezané ve tvaru plástve     

Speciálně uspořádaný vzor umožňuje flexibilitu ve všech směrech. To umožňuje mnoho kreativních aplikací, například v designu tašek.

 

Kerf 6 and 7: Úzké a široké vlny      

Tyto řezy jsou všestranné a dobře fungují s mnoha různými materiály. Tvar jednotlivých řezů poskytuje stabilitu a flexibilitu.

 

Kerf 8: Trojúhelníkový tvar      

Tento řezací vzor může být ohýbaný ve všech směrech a vzhledem k jeho konstrukci se vzor často používá jako grafický prvek.

Trojúhelníkový tvar této řezné techniky je velmi vhodný pro materiály do přibližně 3 mm. Od tloušťky materiálu 5 mm se ohyb stává tuhým a nepružným.

 

Technika řezání pro dřevo

Dřevo je obecně vynikající pro řezací techniky pro aplikace, kde je potřeba ohýbání. Mějte však na paměti druh dřeva, který se používá. Proto musí být dodrženy následující rozdíly:

  • Překližka
    Překližka je velmi vhodná pro použití při ohýbání. Při lepení desek se dřevo stane velmi flexibilním ve všech směrech a může se ohýbat ve velmi úzkém poloměru.

 

  • Masivní dřevo
    U desek z masivního dřeva o tloušťce materiálu od 5 mm jsou řezací techniky pro ohybové aplikace s výklenky (Kerf 6), mnohem pružnější než přímý řez nebo řez bez výklenků (Kerf 1). Zde je velmi důležité vždy řezat ve směru vlákna. Pokud jsou řezné linie napříč vlákny, pružnost se zmenší a dřevo se snadněji rozbije.

 

  • MDF
    Podobně jako překližka je s MDF velmi snadné pracovat. Vzhledem ke směsi vláken není nutné zarovnávat řezací čáry.

 

Technika řezání pro akrylát

Techniky řezání spojené s akrylátem jsou nejlepší pro pevné ohyby, např. krabic nebo případů, kdy je poloměr ohybu velmi zřídka změněn. Při kontinuálním zatížení řezacího vzoru, např. knihou, se mohou snadno prolomit.

Při zpracování akrylátu je třeba dodržovat následující body:

  • Použijte alespoň 2,0“ čočku pro ohybové řezy. Vzhledem k tomu, že akrylát se roztaví, je-li ohnisková vzdálenost příliš malá, může to způsobit, že oblast řezu se okamžitě znovu spojí.
  • Doporučujeme vzdálenost řezu cca. 1 až 1,5 mm. Pokud se materiál roztaví navzdory správné volbě čočky, zvětšete vzdálenost mezi jednotlivými řezacími čárami. Pokud je však zvolená vzdálenost příliš velká, flexibilita ohybu se sníží.

 

Souhrn důležitých bodů pro požadovaný výsledek ohýbání:

Při vytváření návrhu je potřeba vzít na vědomí následující:

  • Vlastnosti materiálu
  • Směr vlákna
  • Vzdálenost řezů
  • Tloušťku materiálu

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Chcete si laser pronajmout nebo koupit, zajímá vás tato problematika? Navštivte náš web http://www.megaflex.cz/lasery

V případě zájmu o další informace nebo o laser, nás kontaktujte na e-mailu laser@megaflex.cz nebo volejte pana Lukáše Nováka na tel. 725 574 817 či pana Jiřího Duška na tel. čísle: 724 102 490

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny