Laser a značení Brailleovým písmem

Braillovo písmo je speciální druh znaků, respektive způsob zápisu, který je určený pro nevidomé a slabozraké. Jeho princip spočívá v přiřazení písmen plastickým bodům vyčnívajícím z plochy, které čtenář vnímá hmatem.  Běžně se Braillovo písmo vytlačuje pomocí mechanického psacího stroje, nebo pomocí počítače se speciální tiskárnou. Dalším způsobem je gravírování válcových dírek do desky a následným vlisováním kuliček…. Jenže je 21. století a jde to také laserem!

Základy Braillova písma

Vynábraille_celllezcem písma je francouzský učitele Louis Braille, který poté co v dětství ztratil zrak, v patnácti letech vytvořil základ slepeckého písma úpravou francouzského vojenského systému umožňujícího čtení za tmy. Každý znak Braillova písma tvoří mřížka šesti bodů uspořádaných do obdélníku 2×3. (Na jednotlivé body se odkazuje čísly 1–6.) Na každém z těchto šesti míst, může nebo nemusí být bod (vyvýšené místo). Tímto způsobem je možno zakódovat 26 = 64 různých znaků, z nichž je úplně prázdný znak použit jako mezera, tzn., zbývá nám 63 použitelných znaků. Braillovo písmo je netradičním příkladem binárního kódu používaného mimo svět počítačů. Bod Braillova písma by měl mít klenutý nebo zaoblený tvar, typicky o průměru 1,5 – 1,6 mm a výšce 0,6 – 0,9 mm.

Jde to také laserem

Standardní mechanické postupy výroby značení s Braillovým písmem jsou velmi zdlouhavé. Zkusili jsme proto docílit výše zmíněného standardu pomocí vláknového laseru Megfalex Shine Fiber a speciálního materiálu, který má tu vlastnost, že po průchodu paprsku zpění – Viz : Základy laserového značení – Pěnění (foaming). Testy jsme prováděli na dvou speciálních materiálech, obou v bílé barvě doplněné o transparentní krycí folii. Nejprve si musíme říci něco málo obecného k vhodným materiálům.

Pro zobrazení informací o našich speciálních materiálech se prosím přihlašte.

Přihlásit se

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny