Jak gravírovat do neznámého materiálu, když mám jen jeden pokus

Určitě jste mnohokrát zažili situaci, kdy se na vás obrátil zákazník, který chtěl něco pěkného a osobního vygravírovat do materiálu, který jste nikdy předtím nepoužívali. Jak si poradit v takové situaci, když máte jen jeden pokus a nesmíte materiál zničit? Připravili jsme pro vás stručného průvodce, který by vám mohl pomoct.

Samozřejmě nikdo nikdy nemůže stoprocentně zaručit, že při manipulaci s neznámým materiálem nedojde k poničení výrobku a vždy je to trochu sázka do loterie. Ovšem šanci na úspěch můžete zvýšit, pokud se budete inspirovat následujícím návodem.

Jaký je tedy doporučený postup KROK ZA KROKEM?

Ve zkratce jde o těchto 7 bodů, které si posléze projdeme postupně

  1. gravírovali jste něco podobného? Podívejte se, jaké nastavení jste použili.
  2. vyberte vhodný laser pro materiál
  3. vyberte vhodnou čočku
  4. zvolte nejlepší rozlišení
  5. přizpůsobte rychlost gravírování
  6. přizpůsobte výkon laseru
  7. umístěte správně předmět

 

1. Zkuste v databázi parametrů v JobControlu najít podobný materiál

  • databáze materiálů v programu JobControl obsahuje laserové parametry pro různé materiály. Jsou přizpůsobeny rychlosti a výkonu vašeho laseru a poskytují dobrý počáteční bod.
  • možná jste již pracovali s podobným materiálem. V tom případě můžete použít toto nastavení.

 

Nemůžete nebo si netroufáte se spolehnout na výše uvedený postup?
Nebojte se! Postupně vám vysvětlíme, jaké nastavení parametrů byste měli změnit v laserovém softwaru JobControl®, abyste určili příslušné parametry:

2. Určení typu laseru

Rozhodněte, jaký typ laseru je vhodný pro materiál. Níže najdete přehled možností zpracování CO2 a vláknovým laserem:

CO2 – gravírování

CO2 – řezání

Vláknový – značení

Akrylát
Sklo
Vrstvený plast
Kůže
Papír
Plasty
Kámen
Textil
Dřevo
Kov ●(*)

(*) Pozn.: pouze s materiály Thermark

3. Výběr laserové čočky

Které čočky použijete pro práci vždy závisí na grafice a materiálu, do kterého zamýšlíte gravírovat.

Pravidlo: čím jemnější a podrobnější je grafika, tím menší musí být ohnisková vzdálenost čočky. Čočka 2.0″  je univerzální a můžete ji používat na mnoho aplikací.

Přehled čoček pro lasery řady Speedy

Čočka Kdy použít pro gravírování Kdy použít pro řezání
1.5“ CO2 Grafika s jemnými detaily s rozlišením vyšším jak 500 dpi, textové desky pro razítka s tenkými písmeny Nižší výkon laseru, tenké materiály, např. papír, akrylát do 6 mm, středně tvrdé dřevo do 8 mm
2.0“ CO2 Grafiky se středními detaily a rozlišením 500 dpi (případně s rozlišením sníženým až na 100 dpi, standardní gravírování Střední výkon laseru, akrylát do 8 mm, středně tvrdé dřevo do 12 mm
2.0“ CO2 clearance Používána především pro řezání Viz. čočka 2.0“

Zvyšuje vzdálenost laserové hlavy od materiálu. Užitečné v případě, že je požadována větší vzdálenost vzhledem k materiálu a grafice.

2.5“ CO2 Grafiky s rozlišením pod 500 dpi. Gravírování materiálů citlivých na teplo (vrstvené plasty), pokud je třeba odstranit velké plochy Laser s vysokým výkonem, akrylát do 12 mm, středně tvrdé dřevo do 15 mm.

Lepší kvalita hrany než při použití čoček s kratší ohniskovou vzdáleností

2.5“ CO2 clearance Používána především pro řezání Viz. čočka 2.5“

Zvyšuje vzdálenost laserové hlavy od materiálu. Užitečné v případě, že je požadována větší vzdálenost vzhledem k materiálu a grafice.

2.85“ flexx Standardní čočka pro lasery typu flexx. Je propustná pro oba typy laserů CO2 i vláknový, oba lasery mohou být použity bez výměny čočky.

Ostatní charakteristiky jako u čočky 2.5“ CO2 nebo 3.2“ flexx

Charakteristiky jako u čočky 2.5“ CO2 nebo 3.2“ flexx
3.2“ fiber Standardní čočka pro vláknové lasery s mimořádně malým průměrem zaostřeného paprsku. Vhodná pro grafiky s velice jemnými detaily nad 500 dpi. ne
3.75“ CO2 Speciální čočka pro rotační zařízení pro SP500. Umožňuje gravírování válcových předmětů s průměrem menším než 50 mm
4.0“ CO2 Gravírování hořlavého dřeva, pro gravírování grafik s nízkým rozlišením a velkým výkonem laseru pěnová guma
5.0“ CO2 Není určena pro gravírování Vysoký výkon laseru, akrylát do 25 mm, středně tvrdé dřevo do 20 mm. Lepší kvalita hrany než při použití čoček s kratší ohniskovou vzdáleností
5.0“ fiber Čočka pro vláknové lasery pro případ, že materiál není absolutně rovný. Má delší ohniskovou vzdálenost a větší hloubku ostrosti ne
7.5“ CO2 Není vhodná pro gravírování Vysoký výkon laseru. Pro akrylát do 40 mm. Lepší kvalita hrany než při použití čoček s kratší ohniskovou vzdáleností

Poznámka: čočky nejsou dostupné pro všechna zařízení. V případě dotazů kontaktujte prosím naše technické oddělení.

4. Volba správného rozlišení

Správné rozlišení závisí na materiálu a velikosti grafiky.

Při gravírování laserem materiál absorbuje energii. Díky vysoké teplotě se body, vytvořené laserem, zvětšují a mohou se překrývat. Tato vlastnost je zvláště důležitá při gravírování fotografií a musíte s ní počítat při nastavení parametrů gravírování. Rozhodující je správné nastavení rozlišení

Materiál Doporučené rozlišení
dřevo, sklo, textil, kámen nízké rozlišení

125, 250 nebo 333 dpi

akrylát, Rowmark, papír, karton střední rozlišení

od 500 do 600 dpi

textové desky do razítek, kovy, zpracování vláknovým laserem vysoké rozlišení

od 600 do 1000 dpi

Vyšší rozlišení pro laser znamená delší čas gravírování.

Při nastavení nižšího rozlišení můžete ušetřit čas. To je vhodné např. pro velkoplošná gravírování, kde můžete např. nastavit nižší rozlišení a větší odstup linek pak kompenzovat nastavením Z-ofsetu, tedy rozostřením laseru a zvětšením spotu. K vašemu překvapení lze stejného výsledku dosáhnout za ¼ času:

Podívejte se na náš přiklad, jak lze vygravírovat grafiku s rozlišením 500dpi za ¼ času při nastavení rozlišení 125 DPI

Speedy 360, 80 W, P=65%, V=50%
Rozlišení (dpi) 125 250 333 500
Z-ofset (mm) +12 +12 +9 +6
čas (hod.) 1,52 3,31 4,28 6,47

Výjimka pro gravírování laserové gumy

Vyšší rozlišení zvýší hustotu energie při gravírování. To znamená, že pokud budeme gravírovat laserovou gumu s rozlišením 500 dpi a chceme dosáhnout doporučené hloubky 1,1 mm, musíme nastavit rychlost na cca. 15%. Pokud ale nastavíme rozlišení 1000 dpi, jednotlivé průchody laseru se vícekrát překrývají a pro dosažení stejné hloubky musíme zvýšit rychlost

Pro zachování detailů v grafice doporučujeme nastavit rozlišení na 600 dpi, navzdory výše popsanému překrývání bodů. Umožňuje to optimální gravírování i velmi jemných detailů.

5. Přizpůsobte rychlost gravírování

Vždy nastavte rychlost gravírování na podle grafiky! U malých nebo detailních grafik postupujte pomaleji (až o 30%), u velkých formátů používejte vyšší rychlosti.

6. Přizpůsobte výkon laseru

Upravte výkon rychlosti gravírování, tj. pro nízké rychlosti do 30%, použijte méně výkonu laseru (až do cca 20%), při vyšších rychlostech nad 30%, může se také zvýšit výkon.

Doporučení: zvláště u materiálů, u kterých máte málo zkušeností, doporučujeme nastavit výkon laseru co nejmenší a gravírovat na více průchodů. Takže můžete jednoduše a bezpečně získat dokonalý výsledek.

Základním pravidlem pro stanovení parametrů je:

  • vysoká rychlost
  • nízký výkon laseru

7. Umístěte správně předmět

Pro přesné zarovnání značeného předmětu v laserovém stroji a gravírování a řezání v ovládacím programu,  doporučujeme využít polohovací pomůcky v laserovém softwaru JobControl®.

Nejlepší je umístit obrobek do nulového bodu k pravítkům a upevnit ho na svém místě. Pro díly, které snadno sklouznou, můžete vedle přípravků, které máte již vyrobené, také použít třeba kostky Lega, které je fixují na místě a jsou individuálně přizpůsobitelné každému předmětu. Dobrá fixace předmětu je velice důležitá ze dvou důvodů:

  • nemůže dojít k rozkmitání předmětu při změně pohybu laserové hlavy
  • při opakovaném gravírování se motiv dokonale překrývá

 

 

Důležitá rada: Nikdy nepohybujte předmětem po započetí práce s laserem, dokud nejste spokojeni s gravírováním nebo značením!

Tak směle do toho, doufáme, že vám náš návod pomůže nebát se nových materiálů.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Chcete si laser pronajmout nebo koupit, zajímá vás tato problematika? Navštivte náš web http://www.megaflex.cz/lasery

V případě zájmu o další informace nebo o laser, nás kontaktujte na e-mailu laser@megaflex.cz nebo volejte pana Lukáše Nováka na tel. 725 574 817 či pana Jiřího Duška na tel. čísle: 724 102 490

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny