Laserová akademie: Rastrové vs. vektorové gravírování

Rastr a vektor jsou různé typy grafických souborů, které vyžadují různé režimy zpracování na laseru. Hlavní rozdíl mezi vektorovou a rastrovou grafikou spočívá v tom, že rastrové grafiky jsou složeny z pixelů, zatímco vektorová grafika je složena z cest nebo linek. Hlavní rozdíly mezi jednotlivými režimy, které jsou potřebné pro zpracování laserem, jsou v pohybu os laseru a v použitých parametrech.

Rastrové gravírování

Rastrové gravírování je standardní proces gravírování. Tento proces je stejný typ procesu používaný inkoustovými tiskárnami, kde je soubor vytištěn řádek po řádku.

Jak to funguje s laserem?

Rastrový soubor je bitmapa, což znamená, že je tvořen pixely. Obrázek je gravírován laserem řádek po řádku, bod po bodu, podobně jako způsob, jakým inkoustová tiskárna aplikuje inkoust, ale místo nanesení inkoustu je materiál odstraněn pixely po pixelu laserem. Jedná se o „obousměrný“ proces, při kterém se gravírování provádí střídavě v obou směrech.

Během procesu gravírování rastru jsou rychlosti obou os (X a Y) velmi odlišné. Rychlost je vysoká na ose X (osa, na kterou je připojena laserová hlava) a nižší na ose y.

V rastrovém gravírování je důležitý parametr PPI (PPI = pulsy na palec), který se vybírá v laserovém softwaru Trotec JobControl®, protože ovládá hustotu laserových bodů. Více naleznete v článku „Jak gravírovat do neznámého materiálu, když mám jenom jeden pokus“.

 

Vektorové gravírování / řezání

Vektorové gravírování je často označováno jako „scoring“ neboli „drážkování“. Soubor, který má být vytištěn, je grafický soubor sestávající z vektorů (čáry a křivky geometrie), které jsou v grafice označeny jako obrysy. Když je soubor importován z grafického programu do laserového softwaru JobControl®, obrys je detekován jako vektorové gravírování. Vektor po vektoru je nalezen laserem a pak gravírován.

V gravírování vektorů se osy X a Y pohybují současně a pomaleji než při rastrovém gravírování.

Samotný proces je stejný jako při řezání laserem; rozdíl je ve zvoleném nastavení výkonu. Pokud je vybrán nízký výkon, je křivka „drážkována“ jako gravura; vyšší výkon způsobí vektorový řez.

 

Kdy použít rastrové a kdy vektorové gravírování?

U velkoplošných aplikací jako jsou výplně písmen, obrázky, razítka nebo gravírování dřeva, je vhodnou metodou rastrové gravírování.

Nicméně pokud mají být gravírovány pouze tenké čáry, vektorové gravírování je výhodné a může být také rychlejší. Při řezání se používá pouze tato metoda.

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-–-

Chcete si laser pronajmout nebo koupit, zajímá vás tato problematika? Navštivte náš web http://www.megaflex.cz/lasery

V případě zájmu o další informace nebo o laser, nás kontaktujte na e-mailu laser@megaflex.cz nebo volejte pana Lukáše Nováka na tel. 725 574 817 či pana Jiřího Duška na tel. čísle: 724 102 490

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny