Laserová akademie: Jak dosáhnout světlé a tmavé gravury s použitím různých parametrů laseru?

Při zpracování laserem lze dosáhnout různé barevné intenzity u materiálu při použití různě nastavení parametrů. Chcete vědět, jak si můžete snadno a rychle určit požadovanou intenzitu barev pomocí matrice ve stupních šedi? Poradíme vám.

Stanovení parametrů s matricí ve stupních šedi

Testovací matrice se skládá ze 100 různých odstínů šedi. Pomocí funkce reliéf v tiskovém ovladači JobControlu mohou být příslušné parametry snadno určeny.
Výstupní výkon laseru je rovněž upraven podle odstínu černé. Je-li gravírován čtverec se 100% černou, může být použito 100% nastaveného výkonu. Pokud je gravírován čtverec s 50% černou, použijeme 50% nastaveného výkonu. Výkon laseru je lineární podle odstínu černé a tedy požadovaný barevný odstín může být vybírán na základě vygravírované testovací matrice a odpovídající hodnoty mohou být přímo převedeny do databáze parametrů.
Rychlost stroje zůstává vždy konstantní.

 matrice1

Vytvoření matrice ve stupních šedi

Vložte obrázek s matricí do vašeho grafického programu (Corel DRAW). V nastavení tiskového ovladače JobControlu vyberte typ úlohy Reliéf. Dále vyberte rozlišení dle použitého materiálu (např. v případě dřeva 333 nebo 500 dpi).

Matrice je volně ke stažení zde: http://www.megaflex.cz/lasery/download/testovaci-matrice/

prinderdriver_matrice

TIP:

Pro lasery s výkonem laserové trubice 100W a více nastavte pro začátek parametry: Výkon = 80% a Rychlost = 100%.

Pro lasery s výkonem laserové trubice mezi 40 – 100W nastavte pro začátek parametry: Výkon = 100% a Rychlost = 100%.

Pro lasery s výkonem laserové trubice 40W a méně nastavte pro začátek parametry: Výkon = 100% a Rychlost = 50 – 80%.

Nastavení parametrů laseru

Vyberte požadovaný barevný odstín z vygravírované matrice a uložte si ho do databáze materiálů v JobControlu. Vybrané parametry na obrázku jsou pro příklad 80+7 – 87% černá.

 matrice2

Matrice na dřevě

Testovací matrice na dřevo ukazuje různou barevnou intenzitu od bílé k hnědé až k tmavě hnědé. Takto lze rychle určit požadovaný barevný odstín.

 matrice_drevo

TIP:

K dosažení ještě tmavšího výsledku gravury nastavte hodnotu Z-ofset na plusovou hodnotu (např. + 2mm) a zopakujte testovací úlohu.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

V případě zájmu o další informace kontaktujte autora textu pana Lukáše Nováka, lukas.novak@megaflex.cz nebo na tel. 725 574 817

Další informace o laserech a také všechny kontakty na prodej a servis laserů najdete v záložce KONTAKTY na adrese http://www.megaflex.cz/lasery/

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny