Laserové gravírování fotografií – část I

Gravírování fotografií je považováno za výtvarné umění v oboru laserů. Přesto je velmi snadné, pokud jej podporuje váš laserový software. Trotec to samozřejmě umí. V následujícím článku se dozvíte, jak se stát profesionálem při gravírování fotografií. Uvidíte, že některé triky mohou být velmi užitečné a ve spojení s pečlivostí a trochou praxe vám umožní dosáhnout vrcholných výsledků.

Obecně k výběru obrázků a nastavení laseru

Nejlepších výsledků při gravírování fotografií dosáhnete s obrázky, které obsahují mnoho odstínů šedé. Technická kvalita obrázku je rovněž velmi důležitá. Obrázky z internetu mají rozlišení 72 dpi. Je však možné, že mohou být dobře zpracovány laserem, pokud je obrázek velký a může být zmenšen na velikost zpracovávaného předmětu.
V žádném případě nemohou být použity a zvětšeny malé obrázky, protože mají malé rozlišení a výsledná kvalita by nebyla dostatečná.
Obecně by obrázky pro laserové gravírování měly mít rozlišení nejméně 300 dpi. Pokud je to nutné, můžete zvětšit rozlišení ve vašem grafickém programu pomocí převzorkování (resampling). Například v CorelDRAW je to funkce: Rastry – Převzorkovat.

Gravírování fotografií1Gravírování fotografií2 

Pravidlo palců pro gravírování fotografií: méně je více!

Nejlepších výsledků dosáhnete s odpovídajícími parametry materiálu.
Velmi často se stane, že se chybně nastaví příliš velký výkon laseru, což má za následek „ploché“ gravírování s malými detaily, protože rastrové body se překrývají. Ideálně by měl být materiál pouze mírně „poškrábaný“ na povrchu.

Rozlišení

je dalším důležitým faktorem. Například eloxovaný hliník může být gravírován s rozlišením 600 – 1000 dpi, protože na tomto materiálu se body nepřekrývají. Na druhé straně na dřevě je 333 dpi dostačující, protože každý rastrový bod na materiálu je větší než v grafice. Obecně menší rozlišení (333 – 500 dpi) vede k více plastickému (sochařskému) gravírování fotografií, protože rastrové body se nepřekrývají.

Čočka

1.5“ (38,1 mm) je ve většině případů nejlepší volbou. Jedinou výjimkou jsou objekty, které se mají pozorovat z dálky. V tom případě použijte čočku 2“ nebo 2.5“ a menší rozlišení. To vám ušetří čas.

Tip pro nastavení laseru:

Pro nalezení dokonalých parametrů pro daný materiál můžete vygravírovat obdélník ve stupních šedi. Pokud je gravura příliš tmavá, snižte výkon nebo zvyšte rychlost laseru. Pokud je gravura naopak světlá, zvyšte výkon nebo snižte rychlost.

 

Gravírování fotografií3 

 

Chybová difúze vs. Uspořádaný rozklad

Zjednodušeně řečeno, jsou to techniky režimu změny barev vstupního obrázku tak, aby mohl být dobře gravírován.

Uspořádaný rozklad (Ordered Dithering):

Uspořádaný rozklad je organizovaná struktura rastru. Čím tmavší odstíny šedi, tím větší rastrový bod. Poloha a hustota rastrových bodů zůstávají nezměněny.

Gravírování fotografií4 

Tento algoritmus je vhodný pro materiály, které se snadno gravírují (eloxovaný hliník, akrylát, plasty) a také pro velmi jemnou gravuru.

Chybová difúze (Error Diffusion):

Tento algoritmus má „chaotickou“ strukturu rastrů. Čím tmavší hodnota odstínu šedi, tím hustější rastrové body. Nicméně velikost bodů se nemění.

Gravírování fotografií5 

Metoda je vhodná pro materiály, které jsou náročné na gravírování (dřevo, kůže, sklo) nebo pro obrázky s mnoha detaily (architektura, zvířata s hustou kůží) nebo malým kontrastem (děti, špatné nebo velmi malé obrázky).
Chybová difúze zvyšuje kontrast obrázku!


Obě metody jsou implementovány v tiskovém ovladači JobControlu X. Navíc je zde i nový „Typ úlohy“ optimalizace fotografie (Photo optimized). Pomocí tohoto procesu je obrázek pro laser automaticky přenesen do JobControlu X pomocí inteligentního algoritmu. Můžete proto získat vždy dobré výsledky pro gravírování fotografií.

Gravírování fotografií6-7

 

Ukázka možností gravírování fotografie na eloxovaném hliníku

 Gravírování fotografií8

          Originální obrázek 90×55 mm 300 dpi

Gravírování fotografií9     Gravírování fotografií10

     1. Eloxovaný hliník 600 dpi Ordered Dithering                           2. Eloxovaný hliník 600 dpi Stucki

Gravírování fotografií11     Gravírování fotografií12

      3. Eloxovaný hliník 1000 dpi Ordered Dithering                         4. Eloxovaný hliník 1000 dpi Stucki

Gravírování na eloxovaném hliníku umožňuje vysoké rozlišení a není potřeba žádné další zpracování fotografie. Tento obrázek byl invertován v grafickém programu a poslán do JobControlu X přes tiskový ovladač jako Typ úlohy „Photo optimized“.

V Části II. se brzy zaměříme na detaily nastavení parametrů obrázku pro úspěšnou gravuru.
Pokud vám bude cokoli nejasné, neváhejte kontaktovat autora článku.

 

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny