Laserové tipy a triky: Barevná výplň gravírovaných povrchů

Existuje zajímavý postup, jak barvou zvýraznit laserovou gravuru. Upozornili nás na ni kolegové z TROTEC USA v dalším díle tipů a triků z rubriky „Laser Dave“. Protože se nám výsledek líbil, rozhodli jsme se celý postup vyzkoušet, než vám jej doporučíme. A opravdu to funguje! Zkuste sami, budete příjemně překvapeni.

Pomocí malířských barev několika typů lze dodat barvu a zajímavé odstíny gravírovaným leštěným plochám a různým materiálům. Nejčastěji lze využít pro sklo, kámen či plast. Postup je možné aplikovat dokonce i na leštěný kov.

Zvýraznění gravury leštěného kamene

Gravura v kameni je hezká, ale často málo výrazná. Zakoupili jsme proto v malířských potřebách olejovou barvu a vetřeli ji pomocí hadříku (viz video níže) do gravury. Opravdu se krásně zvýšil kontrast a také nás mile překvapilo, že barva se do gravury „vsákne“ tak, že ji později nelze snadno odstranit. A to jsme zkoušeli i ředidlo a barva zůstala a pěkně držela v gravuře. Lepšího výsledku jsme dosáhli s bílou barvou. Červená nám při vetření vycházela spíše do růžova.

 

 

 

Pokud budete tento postup také zkoušet, doporučujeme si pustit následující instruktážní video.

U videa si můžete zapnout anglické nebo české titulky (automatický překlad). Podrobný video-návod, jak to udělat, je například zde.

Ve videu jste viděli postup u několika gravírovaných materiálů:

1. využití barevné výplně u obyčejného černého leštěného skla
Tady Dave využil barvy na bázi vosku Rub ‚n Buff. Malé množství bílé barvy vetřel na vygravírovanou skleněnou desku a získal tak nový odstín, jiskru, ostrost a lesk pro vygravírovaný nápis „Trotec“.

Barvy na bázi vosku Rub n Buff se dají koupit například ZDE. Jiná značka barev na stejné bázi by měla fungovat stejně.

2. Výplň gravírovaného mramoru.
V pokusu jde o gravuru fotografie orla do kamene a k dosažení barevné výplně Dave použil olejové malířské barvy značky WINTON W&N, které je možné koupit například ZDE. Dají se sehnat běžně v malířských potřebách. Prodávají se i po jednotlivých kusech.

V tomto případě použil opět odstín TITANIUM WHITE – bílou barvu. Stejně jako u skla, vetřel pomocí hadříku malé množství barvy do gravury, zbytek barvy odstranil, výplň zůstala v gravuře a ta se stala ostřejší a jasnější.

Opět je možné vyzkoušet i s olejovou barvou jiné značky.

3. Třetí pokus Dave provedl s obyčejným čirým sklem, do kterého je vygravírován obrázek lva zlatou barvou. Po vetření barvy do gravury získá motiv krásnou zlatou výplň. Tento postup bude skvěle fungovat na všechny málo kontrastní materiály – jako například leštěný bílý kámen nebo bílý akryl.

4. Poslední materiál, který byl zde využit pro barevnou výplň je bílý akryl.
Dave do gravury – stejným způsobem jako u předchozích pokusů –  vetřel dokonce více barev a vytvořil tak vícebarevný efekt. Tento způsob barevné výplně gravury je pohodlný, rychlý a proti jiným technikám drasticky snižuje čas a zvyšuje produktivitu. Můžete tento zajímavý „laser trik“ také vyzkoušet.

V případě zájmu o další informace nebo o laser, nás kontaktujte na e-mailu laser@megaflex.cz nebo volejte Lukáše Nováka na tel. 725 574 817 či Jiřího Duška na tel. čísle: 724 102 490. Specializovaný web pro lasery najdete na adrese: https://www.megaflex.cz/lasery/

 

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny