Odstraňování laku z cívek vláknovým laserem (zajímavé realizace průmyslových laserů 3. díl)

Tentokrát vám v seriálu zajímavých aplikací ze světa průmyslových laserů ukážeme, jak od-gravírovat izolační vrstvu laku z cívky. Dále také ukážeme, jak lze jednoduše standardní stanici Megaflex Workstation upravit právě pro takovouto aplikaci.

Zákazník, vyrábějící cívky pro automobilový průmysl, poptával technologii na odstraňování části izolačního laku. Z každé strany cívky potřeboval odstranit dvě plochy ve tvaru obdélníku, což dohromady činí celkem čtyři plochy pro jednu cívku. Ideální požadovaný čas pro odstranění laku jedné cívky zákazník stanovil na 50s.

 Cívka/Coil s popisem

Víceúčelová pracovní stanice Megaflex Servant a geniální SamLight

Jelikož zákazník nechtěl integrovat laser přímo do výrobní linky, vybrali jsme pro tuto zakázku osvědčenou vysoce kompaktní stanici Megaflex Servant s následujícím vybavením, které v sobě nese přednosti:

Přesnost, efektivita, usnadnění práce a rychlost

Elektrická osa Z: umožní ve velice krátkém čase přejezd laserové hlavy do požadovaného ohniska. Samotné ovládání může být uskutečněno jak z ovládacího softwaru Megaflex SamLight, tak i přes ovládací dotykový panel stanice. V našem případě nám osa Z přeostřuje mezi dvěma výškami, nazvěme je pro pořádek horní a dolní výška. Samotné přeostření je díky našemu ovládacímu softwaru Megaflex SamLight úplná hračka je totiž zcela automatizované, každá samostatná úloha může mít nastaven libovolný počet přejezdů Z osy, která se polohuje s přesností na setiny milimetru.

Dvoupozicová pneumatická rotační jednotka: efektivně využívá maximálního rozsahu pracovního pole optiky, které činí 110x110mm. Je navržená  pro upevnění dvou cívek vedle sebe (pozice 1 a pozice2). Laser nejprve  od-gravíruje vrstvu laku z horní části cívek a následně po přeostření (viz. elektrická osa Z) od-gravíruje spodní části. Po té, co laser dokončí práci na pozicích 1 a 2 se jednotka otočí o 180° a celý proces se zopakuje.

2pozicova rotacni jednotka

Elektrický otočný stůl: urychluje a usnadňuje práci obsluze. Pohybuje se kývavým pohybem a má dvě pozice. Jedna pozice je vždy uvnitř stanice pod laserovou hlavou a druhá pozice je přístupná zvenku. V praxi to znamená, že ve stejném momentu na jedné pozici zařízení značí a na druhé pozici může obsluha vyjmout očištěné cívky a následně založit cívky nové.

Vše z výše uvedené výbavy stanice Megaflex Servant je volitelné a léty ověřené našimi spokojenými zákazníky. Pouze konstrukce Dvoupozicové pneumatické rotační jednotky je nová a je navržená dle požadavků zákazníka.

Hodí se vám stanice Megaflex Servant pro vaší podnikatelskou činnost? Potřebovali by jste podobnou, nebo jinou úpravu ke stanici Megaflex Servant? Můžete mě kontaktovat na e-mailu ondrej.beran@megaflex.cz nebo telefonicky: 725 574 819

Telefon: +420 / 284 829 696
GSM: +420 / 725 574 819
Fax: +420 / 284 829 697
Zelený fax: 800-1-MEGAF
E-mail: ondrej.beran@megaflex.cz

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny