Přemýšlíte o pořízení laseru? Možná vám pomůžeme.

Výrobci razítek i gravéři se nás občas ptají, proč by si vlastně měli pronajmout nebo koupit laserovou gravírku, když jejich stávající  výrobní zařízení (zatím) funguje. Odpověď je snadná. Smysl to má jen tehdy, když chcete vydělat více peněz! Více peněz ale vyděláte právě a jen tehdy, když rozšíříte nabídku. Chceme vás proto dnes inspirovat stručným přehledem možností výroby, které laserové gravírky nabízejí.  Faktem je, že laser je jen nástroj. Aby byl využit opravdu efektivně, musíte k němu přidat i vlastní kreativitu a nebát se zkoušet nové věci. 

Základní pravidlo pro rozhodnutí jaké materiály laserem gravírovat nebo řezat, je jednoduché: cokoli, na čem zanechá laserový paprsek stopu. Naopak je nelze použít pro práci s PVC (polyvinylchlorid), protože při jeho řezání se uvolňuje chlorovodík. Ten ve styku se vzdušnou vlhkostí oxiduje na vysoce korozivní kyselinu chlorovodíkovou, která také dráždí oči i sliznice a nelze jí odstranit ani filtrací přes aktivní uhlí. Je také potřeba myslet na to, co je bezpečné: například gravírovat naplněné plastové plynové zapalovače bychom vám jistě nedoporučovali!

Přehled dobře zpracovatelných materiálů:

Laserová guma   Laser-engraving-rubber-stamps

Základní materiál pro váš vstup do světa CO2 laserů. Laserová guma se používá pro výrobu razítkových štočků a existuje několik základních typů. Ať už jde o gumu Classico, ekologickou Eco nebo bezzápachovou gumu Aero. Všechny vynikají skvělými vlastnostmi a kvalitou výsledného otisku.

Ve spojení s razítky TRODAT je to jistota dobrého byznysu.

Delrin-boards-laser-engravingDelrin – reliéfní razítka

Většina výrobců razítek dodává svým zákazníkům také reliéfní razítka. Laser nabízí jejich precizní a rychlou výrobu gravírováním z Delrinu. Jsou to tvrdé a houževnaté plastové desky, které snadno snesou extrémní zatížení při prolisování papíru.

Samozřejmě dodáváme také vynikající reliéfní razítka.

RowmarkRowmark – dvouvrstvé plasty

Téměř všichni naši partneři, kteří si pořídili laser, následně rozšířili svůj byznys o výrobu štítků, orientačních systémů nebo informačních panelů. Kromě laseru k tomu samozřejmě potřebují také kvalitní materiály. Megaflex v tomto oboru dlouhodobě spolupracuje s americkou firmou Rowmark, která patří k největším světovým dodavatelům laserových gravírovacích materiálů.

Materiály od firmy Rowmark jsou vhodné pro výrobu štítků, orientačních systémů nebo informačních panelů.

Glass-laser-etchedSklo a keramika

Sklo jako organický materiál lze CO2 laserem gravírovat. Pro většinu předmětů jako jsou lahve na víno, skleničky nebo hrníčky je potřeba použít rotační zařízení. Předmět jednoduše vložíte mezi válcové upínače a poté se otáčí běhěm gravírování.

Pro barevný popis skla a keramiky lze využít i černý sprej nebo pasty od firmy Thermark.

acrylic-laser-cuttingAkrylát

Akrylát se často používá k výrobě stojánků, reklamních displejů, architektonických modelů, světelných reklam nebo designových prvků do nábytku či kuchyní. CO2 laser se používá především pro řezání akrylátu, kdy má výsledný řez spoustu výhod, akrylát však lze i gravírovat. Mezi hlavní výhody při zpracování akrylátu laserem patří: žádné dokončovací práce, jeden nástroj pro všechny tvary a materiály, bezkontaktní zpracování materiálu, méně odpadu, přesné rozměry a přesnost při opakování.

Pro řezání akrylát lze použít i program TroCAM, který přináší dokonalou kvalitu řezání. Umožňuje nastavit ofset řezací čáry pro přesné rozměry, měnit počáteční body řezání atd.

laser-cutting-woodDřevo

Lasery Trotec jsou vynikajícím nástrojem při řezání i gravírování dřeva pro nejrůznější použití. Mohou být použity pro výrobu architektonických modelů, intarzií, dárkových předmětů, dekorací a mnoho dalších aplikací. Při správném nastavení laseru můžete zpracovávat jakýkoliv typ dřeva včetně masivu, vrstvených materiálů nebo desky MDF.

Mezi hlavní výhody při řezání dřeva patří: čisté, hladké a přesné hrany, vysoká rychlost, bezkontaktní proces, snadná manipulace.

laser-cutting-paperPapír

Laserové řezání je snadný a rychlý proces, který může být použit pro zpracování papíru, kartónu a lepenky pro digitální tisk nebo pro výrobu modelů. Výhody laserového řezání papíru pro vás otevírají nové možnosti řešení, které vás odliší od konkurence.
Gravírování papíru laserem také přináší působivé výsledky. Ať jde o fotografii,  logo nebo ozdoby – nejsou zde žádné limity v grafickém designu.

Pro přesné řezání lze využít program i-cut Vision s CCD kamerou, která snímá registrační značky na vytištěné grafice. 

leather-laser-engravingKůže a koženka

Kůže je všestranný materiál: Ať už jde o peněženky, desky, aktovky, náramky, pásky nebo boty – gravírování dává těmto předmětům dotek elegance.

Laser sublimuje kožený povrch, což znamená, že se povrch kůže odpaří. Se zvyšujícím se výkonem laseru a snížením rychlosti, se zvyšuje hloubka gravury. Pravá kůže, ale také mnoho druhů imitací kůže jsou vhodné pro zpracování pomocí laseru.

laser-cut-silkTextil

CO2 lasery lze použít i při výrobě oděvů, kdy řezáním lze dosáhnout flexibilního „střihu“ vzorků a rychlé výroby. U větších laserů Speedy 400, Speedy 500 a Speedy 1500 zákazníci jistě ocení možnost průchozího otvoru laseru, který umožňuje protahovat dlouhé materiály například v roli.

Laser-engraving-stone-marbleKámen

Laserové gravírování na kámen nabízí neuvěřitelné možnosti řešení. S CO2 laserem lze gravírovat dokonce i detailní fotografie a grafiky.

Laserové gravírování na kámen je vhodné zejména pro leštěné, případně tmavé přírodní kameny, jako je žula, mramor nebo břidlice. Čím více homogenní a jemnozrnný kámen je, tím lepší je výsledná gravura.

laser-cut-membrane-switchFólie

Použití laserové technologie pro řezání a značení fólií nabízí bezkonkurenční výhody ve srovnání s jinými technologiemi: bezkontaktní proces, rychlost a také přesnost díky programu i-cut Vision.

Pomocí laseru, můžete řezat i ty nejmenší tvary přesně a vytvářet jednoduché geometrie rekordní rychlostí. Při řezání laserem, není na fólii nebo film vytvářen tlak pomocí nástroje, celý proces je bezkontaktní, a proto je konečný produkt perfektní.
Další plus: Na rozdíl od práce s úderem nebo nožem, laserové řezání fólie nebo filmu nemá za následek odlupování laku z konečného produktu.

hromadny_popis_stitkuEloxovaný hliník

Kovový materiál na který dokáže působit paprsek CO2 laseru je eloxovaný hliník. Typickou aplikací je například gravírování výrobních štítků nebo tabulek pro orientační systémy.

thermarkPasty a spreje na kovy

Pro popis kovů laserem CO2 lze použít pasty a spreje od firmy Thermark. Výsledkem je černý a trvale odolný popis na principu smaltu. Lze popisovat materiály jako je nerezová ocel, eloxovaný a surový hliník, mosaz atd.  

 

Klišé
Laserové klišé

Budoucnost výroby klišé pro tampónový tisk patří jednoznačně laserovým technologiím. Nabízená klišé vyrábí světová jednička v oboru, americká firma Inkcups Now. Pro CO2 lasery jsou vhodné klišé Megalaze a Megapremium. Nabízené druhy materiálů vyhoví všem požadavkům na kvalitu, typ tisku, odolnost i cenu. Základní předností je jednoduchost výroby a možnost postupně přidávat na klišé další motivy a využít tak skutečně celou jeho plochu.

Dobrá zpráva je, že téměř všechny zmíněné materiály můžete zakoupit u nás v Megaflexu.

 

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny