Tipy a triky: Jak laserem popsat pálené dekorativní cihly

Proč vůbec laserem zkoušet popisovat cihlu? Možná vás překvapí, že popisování keramických dekorativních cihel může být zisková laserová aplikace. Jistě si vybavíte různé charitativní projekty, kdy si za určitý obnos firma nebo jednotlivec symbolicky zakoupí dekorativní cihlu a přispěje tak například na výstavbu dětského domova nebo domu pro seniory. Dárce pak na cihlu může chtít umístit své jméno nebo jméno firmy či nadace – a aby byl výsledek dobře viditelný a elegantní, právě k tomuto popisu se výborně hodí laserová gravura.

Popis dekorativních cihel – například lícových – se může hodit i ve stavebnictví či architektuře – pokud si zákazník přeje mít například osobní dotek (jméno, datum zahájení stavby) na ozdobném chodníku či zídce. I jinde najdou dekorativní cihly s gravurou uplatnění – jako památka na významnou událost (slavnostní zahájení, narození dítěte a tak dále). Pěkná dekorativní cihla se jmény novomanželů a datem svatby, může být i originálním svatebním dárkem, který „vydrží“ a symbolicky připomíná solidní základ, který by každé úspěšné manželství mělo mít.

Jak na to a jaký typ cihly zvolit?

Na klasické stavební drsnější hrubé strukturované stavební cihly gravírovat nedoporučujeme, tam nelze zaručit tak krásný kontrastní výsledek. Pro gravuru se hodí pálené keramické cihly dekorativního typu – např. lícové cihly nebo cihly určené na výstavbu ozdobných chodníků v zahradách.

Trik, který vám ve videu ukážeme, všem uživatelům laserů pomůže dosáhnout dokonale tmavé laserové gravury právě na dekorativních pálených cihlách nebo cihlové dlažbě. Díky tomu dosáhnete nejvyššího možného kontrastu při laserovém zpracování tohoto typu cihel.

Laser je na popis dekorativního typu cihel velmi vhodný, protože vypálená grafika je trvalá i na hladkém keramickém povrchu .

Nejlepší pro gravuru jsou tedy tmavší cihly s hladkým povrchem na hliněné bázi. Tento typ dekorativních cihel lze koupit i v běžném obchodě pro domácí kutily. Právě dobře zvolený materiál cihly zaručí při gravírování a zahřátí materiálu laserem krásnou tmavou stopu, které chceme dosáhnout.

Trik, jak zvýšit kontrast gravury

Trik pro zvýšení kontrastu, který vám chceme doporučit, je vyplnit gravírovaný text nebo obrázek konturami. V programu Corel Draw stačí odstranit výplň a z menu Efekty a zvolte možnost Kontura. V pravé části stránky uvidíte další možnosti. Zvolte možnost Na střed. Poté v závislosti na typu laseru a čočky upravte odsazení kontury. Pokud si nejste jisti, k dispozici je ve videu i tabulka s nápovědou. Pak vyberte možnost Použít a výplň máte vytvořenou. Tento krok vyplní grafiku vektorovými čarami směrem do středu grafiky. Pak už jen stačí tento nově vytvořený soubor poslat do vašeho laseru TROTEC.

V Nastavení materiálu pro příslušnou barvu vyberte „Řezání“, nastavte plný výkon, pomalou rychlost a nastavte Z-ofset na hodnotu 2,5 mm. To vyřadí laser z ohniska, čímž se průměr zaostřeného paprsku zvětší na přibližně dvojnásobek. Tak zajistíte dokonalé překrytí a grafika získá plný vzhled, který požadujeme. Vektorový proces bude produkovat teplo potřebné k roztavení materiálu do černé skloviny, čímž se vytvoří tmavá laserová stopa na cihle.

Celý proces lze provést na stejné cihle i opakovaně a tím získáme ještě tmavší a výraznější kontrastní vzhled.

Na následujícím obrázku vidíte srovnání mezi běžným použitím laseru a použitím našeho triku. A ještě lepší výsledek při jeho opakování.

POZOR: Po ukončení procesu buďte opatrní, protože cihla bude po laserování velmi horká. Po vychladnutí cihlu opláchněte vodou, abyste vymyli jakékoliv zbytky prachu..

Také silně doporučujeme použít funkci laseru Air Assist, aby se ochránila čočka laseru před přehřátím, které by ji mohlo poškodit.

Zaujala vás tato problematika? Chcete si laser u Megaflexu pronajmout nebo koupit. Navštivte náš web http://www.megaflex.cz/lasery

V případě zájmu o další informace nebo o laser, nás kontaktujte na e-mailu laser@megaflex.cz nebo volejte pana Lukáše Nováka na tel. 725 574 817 či pana Jiřího Duška na tel. čísle: 724 102 490.

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny