TROTEC: nový laserový zdroj Iradion

Kategorie Lasery

Americká společnost Iradion navrhla na základě patentově chráněné CeramiCore™ technologie laserový zdroj, který je optimalizován pro systémy Trotec. Vyrobila tak laser, který vynikajícím způsobem splňuje požadavky laserového gravírování, řezání i značení. S tímto laserovým zdrojem dělá Trotec další významný krok na cestě technologické jedničky.

Základní informace

Laserová technologie Iradion je založena na unikátním konceptu monolitického keramického jádra. Ta se obvykle používá v průmyslovém a lékařském prostředí, stejně jako v sofistikovaných vědeckých a obranných laserových systémech.

iradion_laser_source-3Ve srovnání s celokovovými laserovými zdroji, CeramiCore ™ technologie dramaticky snižuje základní důvod pro výměnu laserových zdrojů, tedy postupnou ztrátu plynové náplně.

Současná technologie komerčně dostupných laserových zdrojů je založena na bázi hliníku. Hliník ale časem znečišťuje CO2 náplň laseru. Posun ve složení plynu způsobuje, že absorpce CO2 je méně účinná. Neabsorbovaná energie se odráží do zdroje RF elektroniky, což má nakonec za následek selhání laserového zdroje.

Laserové zdroje na bázi CeramiCore ™ technologie tento problém namají. Dvě keramická pouzdra jsou sestavena a pak spojena při teplotě 900 ° C do unikátního monolitického keramického jádra. To dává perfektní, 100% čisté keramické tělo, které zaručuje nejvyšší čistotu a konstantní vlastnosti CO2 plynové náplně po celý životní cyklus laserového zdroje. Tato CeramiCore ™ technologie přináší vysokou stabilitu výkonu, lepší kvalitu paprsku, kratší dobu náběhu / poklesu a delší životnost celého laserového zdroje.

Technické detaily

Laserové zdroje Iradion kombinují výjimečnou výkonnost CeramiCore ™ technologie s nejnovějším designem RF zdroje do jednoho integrovaného balíku. Výsledkem je kompaktní, efektivní, výkonný laser s rychlými pulsy a skvělými optickými vlastnostmi.

CeramiCore ™ technologie zaručuje nejen nejvyšší čistotu plynu, ale také umožňuje trvalou stabilitu plynové CO2 náplně. Toho se dosáhne pomocí inovativní metody vybuzení CO2 plynu, kde kovové elektrody nejsou přímo vystaveny uvolněné plazmě. Obvyklé celokovové laserové zdroje mají elektrody uvnitř plynové náplně. U laserů založených na CeramiCore ™ technologii jsou elektrody namontovány na vnější straně zdroje a plyn je vybuzen prostřednictvím keramického těla. Vnější elektrody nemohou reagovat s plynem a poškodit tak rovnováhu plynové směsi. Složení CO2 plynové náplně zůstává dokonale čisté.

rezonátor

Unikátní čerpací technologie poskytuje rychlý nárůst a pokles výkonu umožňující rychlou práci laserů Trotec s pohyblivou hlavou. V níže uvedené tabulce naleznete srovnání mezi tradičními celokovovými zdroji a Iradion i80.

   

Iradion i80

celokovový zdroj

Větší výkon

Výstupní výkon

60 – 90 W

60 – 80 W

Lepší kvalita paprsku

Kvalita paprsku

95% čistota,

M2 < 1,1

95% čistota,

M2 < 1,1 ± 0,1

Kratší doba náběhu/poklesu

Doba náběhu

60 – 70 µs

80 – 90µ s

Menší velikost spotu

Průměr paprsku

2,2 ± 0,1 mm

2,2 ± 0,2 mm

Větší stabilita výkonu

Stabilita výkonu

± 4%

± 7%

Žádný RF zdroj

Rozměry laserového zdroje

520 x 120 x 155

528 x 117 x 150

 

Rozměry RF zdroje

305 x 317 x 156

 

Další informace

Zlepšení kvality gravírování

O 20% kratší doba náběhu Iradion i80 přináší významné zlepšení pro gravírování bitmap a vektorů. Kratší doba poklesu zaručuje lepší věrnost kontur. Zvětšený obrázek ukazuje rozdíly mezi tradičními celokovovými zdroji a Iradion i80.

kvalita gravury

                        Iradion i80             celokovový zdroj

Plnění trubic

Na repasování trubic opětovným naplněním plynem se nic nemění. Nyní však lze očekávat mnohem delší dobu životnosti proti celokovovým zdrojům.

Externí RF zdroj

Nyní již není potřeba pro řízení trubice Iradion externí RF zdroj, který byl namontován na podvozku laseru. Řízení pomocí RF zdroje je přímo v laserovém zdroji. To umožňuje, aby například Speedy300 60W byl nyní dostupný i ve verzi bez podvozku. 

Lasery a výkony s trubicemi Iradion

Speedy 100 a Speedy 100R – 40, 50, 60 W
Speedy 300  – 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100 W
RayJet 300  – 60, 80 W
Speedy 400  – 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100 W
Speedy 500 – 60, 70, 80, 90, 100 W

Chlazení vodou

Všechny hlavní modely budou dostupné s možností vodního chlazení.

Pokud vám bude cokoli nejasné, neváhejte kontaktovat autora článku.

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny