Zajímavé realizace průmyslových laserů (1.díl)

Kategorie Lasery
Tags ,

Megaflex již pátým rokem velmi úspěšně dodává lasery Shine Fiber a Shine CO2 do mnoha průmyslových odvětví.  Více než osmdesát instalovaných zařízení po celé České a Slovenské republice nám dává pocit, že jdeme správnou cestou. Během této doby jsme realizovali hned několik zajímavých instalací, které vám postupně představíme. Jednu takovou technicky náročnější aplikaci, určenou pro značení automobilových těsnění, se vám nyní pokusíme trochu přiblížit.

Shine-CO2_vertikal_blog

Zákazník pro svou linku, která je určena na výrobu těsnících profilů do rámů automobilových dveří poptával laserové kontinuální značící zařízení. 
Po řadě testů byl vybrán osvědčený značící laser Shine CO2 s 30W trubicí od firmy Coherent.

Zákazník také požadoval, aby celé zařízení nepřesáhlo zástavové rozměry š-700 mm, h-1000 mm, v-2100 mm. Aby bylo vůbec možné laser umístit do tak omezeného prostoru, museli jsme provést i změnu v konstrukci laseru. Standardně se trubice laseru a skenerová hlava napojují za sebe a do zařízení se instalují vodorovně (viz. úvodní obrázek). V tomto případě jsme se pro ušetření místa rozhodli trubici umístit svisle. K ní jsme pak přes interface se speciálním zrcátkem pro odraz paprsku připojili skenerovou hlavu pootočenou o 90° vůči trubici. Tímto jsme docílili toho, že delší část laseru, tedy v našem případě laserová trubice, zabírá prostor do výšky, kde jsme nebyli tak limitováni (viz. obrázek výše).

Zákazník požadoval kontinuální značení s proměnnou rychlostí pohybu značeného profilu až do 25m za minutu. Kontinuálním značením je myšleno značení za pohybu nebo chcete-li také anglicky zkráceně MOTF (marking on the fly). Jedná se o standardní rozšiřující funkci programu SamLight, která díky signálům z enkodéru (snímače pohybu) měří rychlost pohybu linky a v závislosti na této rychlosti upravuje pohyb zrcátek skenerové hlavy tak, aby výsledný popis nebyl deformovaný.

Samotná úloha pro značení měla dle zadání obsahovat 75 alfanumerických znaků o velikosti 3mm, což není moc, ale za předpokladu, že se vám daný text nevejde do značeného pole (80×80), už to může být trochu problém. Ale i s tímto si náš software SamLight poradil. Při využití  funkce tvorby úloh pomocí TCO (Trigger Control Object) se text rozdělí na jednotlivé kratší samostatné celky tak, aby se vešly do značeného pole. Je to velmi zajímavý trik jak si poradit s popisem delším než je samotné značící pole.

Samotný signál ke spuštění značení je volitelně nastavitelný přes operátorský panel, dotykovou obrazovku, kde si na operátorském panelu zvolíte rozteč mezi jednotlivými popisy. Vždy po odměření dané vzdálenosti dostane laser signál pro spuštění značení.  

Zákazník vždy kladl velké nároky na bezpečnost a nepřál si mít pro řízení laseru počítač. Všechny úlohy a nastavení laseru jsou proto uloženy do externí paměti karty USC-2, kde volba jednotlivých úloh (může jich být až 255) probíhá přes již zmíněný operátorský panel.

 

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny