Jak si poradit s gravírováním do neznámých materiálů?

Kategorie Materiály

Jistě se vám stalo, že jste se ocitli v úzkých, protože vám zákazník dodal nejasné zadání, neznámý materiál nebo vás zanechal v nejistotě se slovy „Ať je tam něco hezkého, nechám to na vás, vy si vždycky nějak poradíte“. Co s tím?

Každý z vás má za léta, co laserovou gravírku používá, spoustu zkušeností s tím jaké parametry nastavit pro typické materiály, jak ten či onen materiál gravírovat či řezat nebo jak hotový předmět například očistit od zbytků z gravírování. Ale asi mi dáte za pravdu, že občas dojde k situaci, kdy vás zákazník zažene do kouta tím, že přinese předmět vyrobený z materiálu, se kterým nemáte zkušenosti. Zde je pár – doufejme, že užitečných rad –  jak postupovat:

Neznámý materiál

  • snažte se od zákazníka získat co nejvíce informací o materiálu, ze kterého je předmět vyroben
  • pokud není schopen materiál specifikovat, podívejte se, zda na něm nenajdete označení (PE, PMMA, PA, apod.). Následně pak na internetu snadno dohledáte, zda je materiál vhodný pro váš laser.
  • vyhněte se zcela gravírování polymerů a PVC, ať již tvrdého nebo měkčeného
  • pokud přistoupíte k testům, použijte nejprve parametry jako u obdobného materiálu, se kterým již máte zkušenosti
  • mějte na paměti, že CO2 laser vždy (s výjimkou eloxovaného hliníku) materiál spálí, odpaří a vzniká tak 3D gravůra. Toho se dá využít například vyplněním gravůry barvou.
  • máte-li kombinovaný laser typu flexx (CO2 + vláknový) nebo jen fiber laser, můžete vyzkoušet například probarvení plastů. To je možné ve dvou případech – pokud je materiálem ABS (má principiálně schopnost na paprsek vláknového laser reagovat změnou barvy). U ostatních musí být do materiálu přidána aditiva, která změnu barvy pod vláknovým laserem zajistí. Pro změnu barvy pak stačí nízký výkon laseru kolem 7 – 10 W při rychlosti 500 – 700 mm/s.

Očištění materiálu po zpracování laserem

Jak materiál správně očistit? Zde platí tyto základní rady:

  • po gravírování a řezání překližky při výrobě například vánočních ozdob, je vhodné výrobky přebrousit a tím je zbavit zabarvení povrchu kouřem. Druhou alternativou je použití papírové maskovací fólie, ale to vhodné spíše pro individuální výrobu
  • po vyrobení štítku z dvouvrstvých desek Rowmark (gravírování bez ofukování a řezání naopak se zapnutým ofukem) – k očištění můžete velice dobře použít prostředek k odstraňování lepidel z řezané grafiky. Pokud budete chtít poradit, ozvěte se nám.

Chci vygravírovat „něco pěkného“

Pokud by se vám nedostávalo nápadů, hledejte je na internetu, například na youtube, kde má Trotec svůj kanál a rozhodně se jeho videi můžete docela dobře inspirovat.

Jedním z mnoha pěkných nápadů, které zde najdete, je i gravírování (např. podpisu, přezdívky, kytičky, oblíbeného loga…)  do krytů mobilních telefonů nebo notebooků, k čemuž můžete použít CO2 laser.

Druhým užitečným zdrojem inspirace může být databáze největšího světového výrobce CO2 laserů, americké společnosti Synrad (www.synrad.com). Na adrese http://www.synrad.com/search_apps/Default.htm je popsáno mnoho laserových aplikací.

Budeme rádi, když se s ostatními podělíte o svoje zkušenosti se zajímavými zakázkami. Vím, že je to tak trochu nahlížení „pod pokličku“, ale na druhou stranu je to možnost předvést, co vše vaše firma umí.

———————————————————————————————————————————————————————————————–

Pokud potřebujete s něčím ohledně laserů poradit, kontaktujte naše odborníky: na telefonu: 724 102 490 (Jiří Dušek), 725 574 817 (Lukáš Novák) nebo e-mailem ve tvaru: laser@megaflex.cz

Další informace o laserech a také všechny kontakty na prodej a servis laserů najdete v záložce KONTAKTY na adrese www.megaflex/lasery.cz/

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny