Dohnat a předehnat

Kategorie Razítka

Prožil jsem mládí v socialistickém Československu, proto si ještě pamatuji, jak naši politici byli odhodláni – pod vedením Sovětského svazu – ten zatracený Západ konečně ekonomicky porazit. Šlo tehdy hlavně o kvalitu a množství spotřebního zboží, v jehož srovnání socialistické plánované hospodářství nápadně prohrávalo. Nejprve tedy bylo nutné ty zlotřilé inovativní kapitalisty dohnat. A pak už přece bude snadné je i ve všem předehnat! No, přiznejme si, že se to nikdy nepovedlo.

V tomto kontextu mě vždycky pobaví, když se dozvím, že některého z výrobců razítek navštívili zástupci naší konkurence, aby mu sdělili, že už ten Trodat dohnali a předehnali.

Není vůbec nepochopitelné porovnávat svůj úspěch, schopnosti, či šikovnost s ostatními. Děláme to skoro všichni. Často je to dokonce prospěšné, člověk vidí, co ostatní dělají lépe a někdy se z toho může i poučit. Směšné to začne být tehdy, když svůj výkon začnete nafukovat a vydávat ho za něco, čím není. Naše branže je velmi konzervativní, lidé, kteří začali dělat razítka v devadesátých letech, je většinou dělají ještě dnes. S obchodními zástupci dodavatelů se proto již setkali a některá taková zvláštní tvrzení slyšeli již vícekrát…

Na druhou stranu, konkurence je zdravá a všichni ji máme rádi – kromě oboru, ve kterém pracujeme sami. Takže tak prosím berte i tento můj jarní povzdech a užívejte si krásné dny!

Váš Milan Boehm

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny