Stamps make art: Razítka v umění

Kategorie Razítka

Že samobarvicí razítka TRODAT mohou sehrát důležitou roli v rámci umění, možná někoho překvapí. A přitom nemusíme chodit daleko. I ve vlastních řadách zaměstnanců firmy TROTEC se našel zástupce razítkového umění.

Pracovník Trotecu Jarek Polanski se tomuto koníčku věnuje už léta. Vytváří tištěná díla pomocí razítek různých velikostí a tvarů. Jarek původně pracoval v prodejně razítek ve Welsu, kde vyráběl personalizovaná razítka a dělal zkušební otisky. Už tehdy dostal nápad otisk razítka využít umělecky.

 

Jeho nadšení pro laserovou technologii ho přivedlo v roce 2010 k Trotecu. O několik let později realizoval svůj nápad zobrazit Waltera Justa – zakladatele Trodatu – razítky na obrazu. „Jak lépe uctít člověka, který celý život zasvětil razítkům, než ho ztvárnit prostřednictvím jeho produktu,“ říká Jarek Polanski.

Umění dále rozvinul a je autorem řady sofistikovaných ručně razítkovaných děl.

 

Stampart v Kanadě

Razítka však nedávno sehrála roli i u dalšího zajímavého uměleckého počinu. Kanadská umělkyně Ellen Bleiwas se obrátila na kanadskou pobočku firmy TRODAT a poprosila je, jestli by neměli na prodej datumku Printy 4810 s roky 2021 a 2022. Protože v obchodech již byla razítka začínající novějšími roky, věnoval jí své osobní starší razítko manažer prodeje pan Jason Walsh. A pak mohla Ellen Bleiwas začít s tvorbou.

Vytvořila díla, která vystavuje na výstavě v Torontu. Jde o sérii s názvem „GOT UP“, kterou tvoří 365 fotografií její postele hned poté, co vstala a projekt „PEEL“, který ukazuje slupky mandarinek, které oloupala a otiskla datem razítka TRODAT každý den během covid lockdownu. Obě díla zachycují hromadění času a snahu zachytit jej ve chvíli, kdy současnost byla velmi nestálá a minuty a hodiny velmi pomalu prokluzovaly člověku mezi prsty.

 

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny