Pohled z jižní Afriky

Kategorie Sloupek

Už několik let jezdím v lednu do Jihoafrické republiky. V tu dobu je tam nádherné léto. Ale je to také velmi zajímavá, i když ne jednoduchá země.

Nedávno asi mnohé z nás šokoval Jihoafričan Oscar Pistorius, který (snad omylem) zastřelil svou přítelkyni. Právě letos jsem měl to štěstí, že jsem se seznámil s Jamesem Morotobou, černým Afričanem ze šesti dětí, který se z úplného dna vypracoval až na místo ředitele jedné z největších jihoafrických firem. James s Oscarem jezdili společně do škol, kde žákům na vlastních příkladech dokazovali, že nic není nemožné, když člověk opravdu chce. Oscar bez části nohou uměl závodit se zdravými olympioniky, James poráží bělochy na poli businessu.

V zemi žije asi 4,7 miliónu bohatých bělochů, asi také tolik poměrně zámožných Asiatů a dalších zhruba čtyřicet miliónů většinou velmi chudých černochů, z nichž nejméně čtvrtina je negramotná. Imigrací, která se odhaduje až na milión lidí ročně, přibývají stále další chudí. Podpora v nezaměstnanosti je iluzí. Postarej se o sebe sám. Většina lidí to tak-tak dokáže, služby všeho druhu jsou k dispozici opravdu vždy a všude, ale přece jen, ekonomická nouze přispívá k vysoké kriminalitě. Proto lidé mají doma zbraně a neváhají je použít.

Přidejte si obrovské rozšíření HIV pozitivity, o kterém jejich značně excentrický prezident Zuma u soudu prohlásí, že po sexu s nakaženou ženou se stačí osprchovat.
JAR zažila v roce 1994 revoluci, která odstranila apartheid. Jejím vítězem se stal Africký národní kongres, který s velkým náskokem vyhrává volby dodnes. Bez členství v něm se jako černoch prý „nedostanete nikam“. ANC vládne, většinou v koalici s komunisty, v 8 z celkem devíti regionů. Zajímavé je, že tomu devátému, ekonomicky nápadně úspěšnému, vládne opoziční Demokratická strana, navíc vedená ženou.

Když jsem byl africkými přáteli dotázán, jaké problémy máme s menšinami my, nechtěli věřit, že už desítky let nejsme schopni integrovat našich 250 tisíc Romů, tedy méně než 2,5% populace.
Obecně jsou ale Jihoafričané velmi optimističtí a věří ve skvělou budoucnost. Když srovnáte s jakými problémy se potýkáme my, nezbyde vám než uznat, že žijeme v opravdu dost jednoduchém světě.

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny