Volby 2017

Kategorie Sloupek

V říjnových parlamentních volbách nevyhrálo hnutí ANO, vyhrál Babiš. Úspěch nezaznamenala SPD, ale Okamura. Podobně jako Trump v Americe, Macron ve Francii, Orbán v Maďarsku, Kurz v Rakousku…

Všude vítězí charismatický vůdce, program téměř nehraje roli, ideové zakotvení nemá na většinu voličů žádný vliv. Je až děsivé, jak bezvýznamná mohou být fakta ve volbách. Můžete mít jakoukoli minulost, chovat se nezákonně, lhát, slibovat iracionální nesmysly. Dobrý marketingový manažer, peníze a opravdu hodně sebevědomí, z vás udělá hvězdu. Pokud tradiční strany brzy nepochopí, že musí mít také charismatické šéfy, budeme my zastánci myšlenkově racionálních politiků s očekávatelnými názory, mít smůlu.

Když uznáme, že demokracie je přece jen nejlepší ze všech špatných politických systémů, měli bychom na levici najít jednu nebo dvě strany, zastupující zájmy lidí, kteří chtějí silný stát, jenž se o ně dobře postará. Lidí, pro které má přerozdělování jasný ekonomický přínos a moc je nezajímá ztráta jakési neuchopitelné svobody. Proti nim, tedy vpravo, by měly stát opět nejvýše dvě strany, pro voliče, kteří se o sebe chtějí a umějí postarat sami. Pro občany kteří vědí, že nic není zadarmo, ale musí se to zaplatit buď přímo, nebo podstatně dráž oklikou z našich daní. A chtějí za to od státu garanci dodržování pravidel a svobodu, tedy aby je stát moc nesměl otravovat. Šlehačkou na levém i pravém dortu je pak míra liberalismu, tedy v principu jen množství a rozsah pravidel i zákazů všemožného chování lidí. Aby kterákoli ze stran tohoto spektra mohla získat větší počet hlasů, musí mít přesah na voliče, kteří tak úplně jasně nevědí, kam patří.

U nás se ale voleb zúčastnilo více než 30 stran, tedy jistě mnohem více, než existuje rozumných myšlenkových směrů. Některým voličům to ale nevadilo, stačil jim vůdce s výkřiky jak zatočí s korupcí, přistěhovalci, bezdětnými, kapitalismem, majiteli neudržovaných nemovitostí…    

Když do téhle směsi přidáte prezidenta, který sleduje hlavně své znovuzvolení a cítí se být dalším geniálním vůdcem, pro kterého ústavní pravidla neplatí, máte český guláš hotový. Jen opatrně, nemuselo by nám po něm být úplně dobře.

 

Váš Milan Boehm 

 

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny