Laserová akademie: FAQ – na co se nás nejčastěji ptáte?

Kategorie Lasery
0

Jako odborníci na lasery se často setkáváme s dotazy našich zákazníků. Některé otázky se pravidelně opakují, proto jsme pro vás připravili seznam nejčastějších otázek nebo-li FAQ (frequently asked questions). Třeba vám tak ušetříme čas při hledání odpovědi.

Otázka: Potřebuji gravírovat a řezat různé materiály – dřevo, papír, plexisklo, nerez a sklo. Jakou laserovou gravírku mi doporučíte?

Odpověď: Optimálním řešením je kombinovaný laserový systém Trotec označovaný „flexx“, vybavený dvěma lasery – CO2 a vláknovým. Pokud ale máte velký objem značení, doporučujeme zvážit pořízení dvou laserových systémů, portálový Trotec CO2 pro organické materiály a například SHINE nebo Speedmarker na značení kovů.

Otázka: Doporučíte mi prosím laserovou gravírku pro vyřezávání přání a novoročenek z papíru?

Odpověď:
Pro vyřezávání papíru můžeme doporučit jakýkoli z portálových laserů Trotec od modelu Speedy 50 až po Speedy 400.

Otázka: Mohu laserem řezat sklo?

Odpověď: Standardním CO2 laserem ne, pouze laserem s velmi krátkým tzv. pikosekundovým pulzem.  

Otázka: Jsme lisovna plastů a potřebovali bychom ořezávat laserem vtoky. Je to možné vašimi lasery?

Odpověď: Portálové CO2 lasery Trotec se pro ořezávání vtoků úspěšně používají v mnoha výrobních společnostech. Pro snadnou opakovatelnost je ideální výlisky usazovat do přípravku. Pro výběr vhodného modelu laseru kontaktujte naše laserové oddělení – mail: laser@megaflex.cz.

Otázka: Sháníme laser pro řezání desek materiálu, typu PMMA, PC, ABS, PVC, dále dřevo a překližku. Max. rozměr materiálu je 1000 x 700 mm. Vybrali jsme si Trotec SP500. Jaký výkon nám doporučíte?

Odpověď: Tady mohu doporučit Model Trotec Speedy 500. Má pracovní plochu 1245 x 710 mm a výkon od 60 do 200 W. Na proříznutí 1 mm materiálu potřebujete min. 10 W. Tedy pro 10 mm masívu nebo PMMA musíte zvolit min. 100 W laser, ale pro zajištění vyšší řezací rychlosti bych doporučil spíše 120 nebo 200 W. Musím vás ale upozornit, že například polykarbonát lze laserem sice řezat, ale řez je žlutý až hnědý a proces řezání je doprovázen intenzivním zápachem. Gravírovat a řezat laserem PVC je zakázáné. Dochází totiž k uvolnění chlorovodíku, který je dráždivý a nelze ho odstranit jinak, než spalováním při vysoké teplotě.

Otázka: Máme gravírku od jiného dodavatele a k odsávání kouře používáme odsávačku s filtrem. Při řezání dřeva jsme ale museli filtr vyměnit už za 3 dny, protože odsávačka vůbec netáhla. Co byste mi doporučili? 

Odpověď: Podle vašeho popisu došlo ke znehodnocení filtru v odsávacím zařízení pryskyřicí uvolněnou při řezání dřeva. Máte v podstatě dvě možnosti, jak situaci řešit. Buď použít odsávací zařízení Trotec Atmos Duo a předfiltrem Trotec VA5-2 s aditivy (aditiva filtr ochrání před zalepením. Druhou možností je pak použití ventilátoru, který vám v Megaflexu můžeme také nabídnout. Požadavek na objem odsávaného vzduchu a na podtlak, byste měli najít v manuálu k vašemu zařízení. 

Otázka: Vyrábíme textové desky do razítek z tekutého fotopolymeru a osvitka je již na konci životnosti a prakticky ji nelze opravit. Můžeme ji nahradit laserovou gravírkou?

Odpověď: Ano, pro výrobu razítkových štočků můžete použít několik modelů značky Trotec. Jakýkoli model z prémiové řady Trotec Speedy (Speedy 50, Speedy 100, Speedy 300) je vhodný. K tomu doporučuji i odsávací zařízení s prachovým a pachovým filtrem Atmos Cube nebo Atmos Pure. Při velkém objemu razítek doporučuji zařadit mezi laser a odsávač předfiltr Trotec VA5-1 s mechanickým nebo VA5-2 s motorizovaným čištěním.

Otázka: Děkujeme za cenovou nabídku. Prosím o vysvětlení, proč je vámi nabízená laserová gravírka dražší, než ta, kterou jsme si našli na internetu. Má stejný výkon 80 W a stojí méně než polovinu co ta od vás.

Odpověď: Poptávali jste laserovou gravírku pro gravírování a řezání dřeva, plastů a gumy. Proto jsme vám nabídli kvalitní gravírku vybavenou kovou laserovou trubicí s keramickým jádrem značky Iradion, které se instalují do všech laserových systémů Trotec Speedy i Trotec Q400 RF. Umožňují totiž rychlé gravírování. V laciném laseru, který jste si našli na internetu, je s největší pravděpodobností zdrojem laserového paprsku skleněná trubice. Je sice levná a hodí se především na řezání materiálů. Protože pomalu zapaluje a zhasíná, nehodí se na rychlé gravírování (max. rychlost je cca. 20 – 30 cm/s, zatímco s kovovou trubicí je až 420 cm/s) a na gravírování razítkových štočků není vhodná vůbec. Skleněná trubice má také mnohem kratší životnost. Nákup levného laseru určitě nedoporučujeme. Mnozí zákazníci se nejprve spálili a platili horentní částky za opravy levného laseru a pak teprve přešli k nám a koupili si značkový, s minimem závad a se servisem.

Otázka: Doporučíte mi nějaký váš laser na značení kovů? Mohu s ním kovy i řezat?

Odpověď: Pro značení kovů jsou určené stroje vybavené vláknovým laserem, anglicky fiber laser. Z naší nabídky doporučuji se podívat na laserové systémy SHINE Fiber a Trotec Speedmarker. Jsou určeny jednak pro instalaci do výrobních linek, ale prodávají se i pro individuální značení a jsou zabudované do tzv. pracovních stanic. Můžete vybírat podle výkonu, velikosti pracovní plochy, manipulace s materiálem, a podobně. Vláknový laser najdete i v portálových gravírkách Trotec Speedy s označením „flexx“. Na řezání kovů se lasery SHINE Fiber, Speedmarker ani lasery řady flexx nehodí, nemají potřebný výkon a ani speciální procesní hlavu.
———————————————————————————————————————————–
V případě zájmu o další informace nebo o laser, nás kontaktujte na e-mailu laser@megaflex.cz nebo volejte Lukáše Nováka na tel. 725 574 817 či Jiřího Duška na tel. čísle: 724 102 490.

 

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *