Laserová akademie: Jak gravírovat pomocí rotačního zařízení?

Pro jaké materiály je vhodné použít rotační zařízení a jak to udělat? Pomocí rotačního nástavce od Trotecu můžete použít svůj laser Speedy na gravírování pohárů, hrnků, váz a lahví různých velikostí a průměrů.

Když je do laseru vloženo rotační zařízení, pohyb osy ve směru Y je nahrazen rotačním pohybem. Se speciálními rolnami můžete dokonce zpracovávat objekty s velkými nebo malými otvory, které se nevejdou do kónusů u standardní konfigurace.

Krok za krokem

1) Vložení rotátoru do laseru

Nejprve sjeďte pracovním stolem laseru do nejnižší polohy. U laserů Speedy 360 a Speedy 400 můžete také otevřít přední dvířka, abyste usnadnili vkládání rotátoru. Potom vypněte laser. Při vkládání a vykládání rotačního zařízení vždy vypněte laser, abyste zajistili bezpečnou manipulaci v pracovní oblasti laseru.

Nyní vložte rotátor do laseru a upevněte ho svorkami na pravítkách kovového pracovního stolu nebo vakuového stolu. Potom připojte zařízení do konektoru uvnitř zařízení. Nyní znovu zapněte laser. Tím se spustí proces inicializace laseru a rotační zařízení se automaticky otočí do polohy 0°.

2) Příprava grafiky

Dalším krokem je příprava grafiky pomocí preferovaného grafického programu. Zvolte tisk připravené grafiky. V dialogovém okně Print (Tisk) přejděte na záložku „Layout“ (Rozvržení) a nastavte Umístění obrazu na „Vpravo uprostřed“. Tím se v softwaru automaticky otočí obrázek o 90°. Berte na vědomí, že změna je viditelná pouze v JobControlu. Přejděte do okna tiskového ovladače JobControlu (Předvolby), zkontrolujte, že je vybraná volba „Rotační zařízení“ a zadejte výšku grafiky a průměr výrobku. Změřte průměr v místě, kde chcete, aby laser gravíroval váš výrobek. Software JobControl® vypočítá obvod objektu a automaticky přizpůsobí velikost úlohy. Při použití těchto nastavení software také počítá úhel rotace během gravírování. Výška pracovní desky v JobControlu tedy odpovídá obvodu výrobku.

Potom vyberte požadované parametry a odešlete úlohu.

TIP: Zvolte „Minimalizuj na velikost úlohy“ pro usnadnění umístění úlohy v aplikaci JobControl®.

3) Umístění a upevnění výrobku

Upněte požadovaný výrobek do rotačního nástavce a upevněte ho pomocí pružin. Ujistěte se, že výrobek není upnutý příliš těsně nebo příliš volně. To umožní rychlou výměnu výrobku.

Pokud výrobek není válcový, ale kuželovitý, jako jsou skleničky na víno, můžete pomocí Speedy 300, 360 a 400 zarovnávat gravírovací oblast rovnoběžně s pracovním stolem pomocí kolébkové páčky na levé straně. Kromě toho jsou kónusy výškově nastavitelné na obou stranách, aby bylo možné pracovat s různými průměry výrobků.

Pokud chcete gravírovat sklenice nebo hrnky s rukojetí, musí být umístěny tak, aby rukojeť nebyla otočena do gravírovaného pole. Nejprve posuňte osu Y (rotační pohyb) úplně do horní pozice. Upněte výrobek tak, aby rukojeť byla mírně nad laserovým paprskem. Vzhledem k tomu, že se výrobek otáčí při laserování dozadu, neexistuje riziko kolize s laserovou hlavou.

Z bezpečnostních důvodů odpojte trysku, aby nedošlo ke kolizi s rotačním nástavcem. Poté zaostřete na povrch výrobku v místě gravury pomocí měrky.

TIP: Pokud chcete gravírovat kuželovité objekty, musí být gravírovaná plocha nastavena rovnoběžně s osou X, aby byla zajištěna konstantní ohnisková vzdálenost. U modelů Speedy 300, Speedy 360, Speedy 400 a SP 500 lze pro tento účel rotátor naklonit.

 

4) Gravírování laserem

Nyní umístěte úlohu z tiskové fronty na desku. Jelikož úloha byla posláno pomocí možnosti „Rotační zařízení“, tak se pozadí desky v JobControlu změní a zobrazí v pozadí obrázek rotátoru.

Připojte JobControl® k laseru. Pomocí laserového kříže umístěte úlohu na výrobek.

Nyní jste připraveni spustit práci a vytvořit vlastní laserem gravírované výrobky.

Do jaké velikosti mohou být výrobky gravírovány pomocí rotátoru?

V závislosti na laserovém systému existují rotátory v různých provedeních a velikostech a mohou tak být gravírovány výrobky různých velikostí.

Maximální délka, průměr a hmotnost předmětů jsou uvedeny v následující tabulce:

Rayjet 50 Speedy 100 Speedy 300 Speedy 360 Speedy 400 SP500
Rotátor, naklonitelný
Rotátor s kónusy
Rotátor s rolnami
Kombinovaný rotátor
(kónusy a rolny lze zaměnit)
 

 

Max. délka předmětu 285 mm 350 mm 485 mm (kónusy)
680 mm (rolny)
550mm (kónusy)
745mm (rolny)
760mm (kónusy)
960mm (rolny)
840mm (kónusy)
1040mm (rolny)
Max. průměr předmětu* 139 mm 168 mm 184mm (kónusy)
94mm (rolny)
207mm (kónusy)
96mm (rolny)
270mm (kónusy)
180mm (rolny)
250mm (kónusy)
150mm (rolny)
Max. váha 3 kg 3 kg 3kg (kónusy)
10kg (rolny)
3kg (kónusy)
10kg (rolny)
3kg (kónusy)
10kg (rolny)
3kg (kónusy)
10kg (rolny)

 

* Maximální průměr závisí na použité čočce!

——————————————————————————————————————————————————————-

Chcete si laser pronajmout nebo koupit, zajímá vás tato problematika? Navštivte náš web http://www.megaflex.cz/lasery

V případě zájmu o další informace nebo o laser, nás kontaktujte na e-mailu laser@megaflex.cz nebo volejte pana Lukáše Nováka na tel. 725 574 817 či pana Jiřího Duška na tel. čísle: 724 102 490

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny