Laserová akademie: Techniky pro konečnou úpravu papíru laserem

Papír je velmi zajímavý materiál pro zpracování laserem. Je mimořádně univerzální, může být gravírován a řezán a má mnohá využití. Níže je uveden příklad použití papírového poukazu. Parametry, které používáme, naleznete v tabulce níže.

Použili jsme papír „Aqua Silver“ ze série Gmund 925 s gramáží 290 g/m².

Hluboké gravírování

Pro hluboké gravírování budete potřebovat relativně větší výkon. Vyberte první barvu gravírování, v našem případě černou.

V databázi materiálů nastavte příslušné parametry pro černou barvu. Využívejte vyšší výkon a nižší rychlost pro hluboké gravírování ve srovnání s obvyklým nastavením pro dosažení hloubky.

Jemné gravírování

Pro elegantní efekt můžete vybělit horní vrstvu nebo povrch některých typů papíru. Bělení znamená, že se odstraní pouze malá nebo skoro žádná část materiálu.

Nastavte další barvu pro plochy, které chcete vytvořit. Pro náš projekt jsme použili červenou. Pro parametry gravírování používejte nižší výkon a větší rychlost než byste normálně použili pro gravírování na papíře.

„Poškrábání“ (Scratching)

Technika „poškrábání“ může být použita pro velmi jemné značení.

K tomu přiřaďte vlasovou čáru pomocí jiné barvy (my jsme použili modrou) jako konturu objektu. V nastavení parametrů vyberte pro danou barvu řezání a použijte nižší výkon ve srovnání s obvyklým nastavením pro řezání papíru.

Gravírovací čára

Technika gravírovací linky je podobná technice poškrábání, ale s jinou tloušťkou. To je definováno pomocí nastavení parametrů.

Opět přiřaďte k objektu vlasovou čáru (použili jsme barvu Desert Blue). V nastavení parametrů vyberte Z-ofset o cca 2-5 mm pro proces řezání v závislosti na požadované tloušťce čáry. Výkon by měl být podobný jako při „poškrábání“.

Perforace

Části vzorku mohou být také odděleny perforací, což je přerušovaná řezací čára.

Pro vytvoření, nakreslete řezací čáru (použili jsme azurovou barvu) a převeďte ji na křivku. Poté vyberte čárkovanou čáru pro styl čáry. Použijte stejná nastavení parametrů jako u jemného řezu.

Jemný řez

Laserem můžete také řezat jemné písmo, postavu nebo ozdobu kreslením libovolné formy pomocí vlasové čáry jako kontury (použili jsme azurovou barvu).

Pro nastavení parametrů použijte nižší rychlost a výkon než pro vnější řez.

Vnější řez

Při vyřezání poukazu můžete použít vnější řezací čáru, pokud v návrhu nejsou žádné komplikované křivky. Přiřaďte k tomu vlasovou čáru (viz naše zelená).

V závislosti na délce rovných čar, které se mají řezat, můžete použít až 5% rychlost. Přizpůsobte odpovídajícím způsobem výstupní výkon.

Příprava pro tiskový ovladač

Odešlete úlohu do laseru s následujícími nastaveními dle obrázku. Ujistěte se, že jste použili typ polotónů „Barva“, aby byly zpracovány všechny objekty.

Použili jsme Speedy 360 s 80 W a 1,5 „čočkou.

 

Nastavení parametrů laseru

Dále nastavte parametry v databázi materiálů. Parametry se budou lišit v závislosti na používaném papíru, stejně jako na typu laseru a dostupném výkonu.

Tip: Zkuste použít jiný papír. Nastavení můžete otestovat na malé ploše, kterou později nepotřebujete.

Parametry laseru

Barva Proces Výkon (%) Rychlost (%) ppi/Hz Počet Air Assist Z-Offset
Hluboké gravírování Černá gravírování CO2  36 30 500 1 zap
Jemné gravírování Červená gravírování CO2 19 40 500 1 zap
„Poškrábání“ Modrá řezání CO2 2.8 0.6 1000 1 zap
Gravírovací čára Desert blue řezání CO2 5 1 1000 1 zap +4mm
Jemný řez/ perforace Azurová řezání CO2 8 0,5 1000 1 zap
Vnější řez Zelená řezání CO2 20 2 1000 1 zap

 

Inspirace

Samozřejmě můžete použít všechny tyto techniky, které jsme vám zde představili s jinými typy papíru.

Můžete také gravírovat fotografie. V nastavení tisku JobControlu použijte volbu procesu „Optimalizace fotografie“ a polotón „Uspořádaný rozklad“.

Upozornění: Žádné jiné techniky gravírování, jako je hluboké a jemné gravírování, nelze kombinovat s gravírováním fotografií nebo polotónem „Uspořádaný rozklad“. Barvy použité pro tento účel by byly převedeny na stupně šedé. Tato nastavení však nemají vliv na barvy řezacích čar. Pokud si přesto přejete umístit všechny tyto techniky na jednu kartu, odešlete obrázek zvlášť a pracujte v JobControlu se značkami pro přesné umístění.

 


Zajímá vás tato problematika? Chcete si koupit laser? Chcete cenovou nabídku? V případě zájmu o další informace nás kontaktujte na e-mailu laser@megaflex.cz nebo volejte pana Lukáše Nováka na tel. 725 574 817 či pana Jiřího Duška na tel. čísle: 724 102 490

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny