Laserová akademie: Tipy a triky pro laserové gravírování kamene

Laser a kámen? Zdánlivě nemožné. Přesto to lze a jak dobře. V tomto článku vám ukážeme, čemu věnovat pozornost při práci s kameny na laseru a co dělat, abyste dosáhli nejlepších výsledků.

Jaké druhy kamene jsou vhodné pro laserové gravírování?

Leštěné kamenné desky nebo kameny, které mají velmi hladký povrch, poskytují nejlepší výsledky při laserovém gravírování. Pro optimální výsledek gravírování by měl mít kámen optimálně rovný povrch, takže konečný výsledek není zkreslený křivkami.

Samozřejmě můžete také gravírovat „skutečné“ kameny se zaobleným povrchem. Za tímto účelem položte kámen na vodorovnou plochu. Jako podporu můžete použít např. modelovací hmotu. Při zaostřování použijte průměrnou hodnotu oblasti, která má být gravírována, a tak se výsledná gravura stává co nejrovnoměrnější.

Gravura kamene 1

Na co dávat pozor?

Kameny produkují při laserovém gravírování kamenný prach, který může v závislosti na druhu kamene přilnout a způsobit „strunování“. Proto před každým gravírováním zkontrolujte otevření trysky (a dokonce i během práce, pokud se jedná o dlouhou úlohu.) Tryska může být ucpaná kamenným prachem a tím blokovat dráhu laserového paprsku. Tím, že trysku otřete hadříkem nebo ji opláchnete vodou, obnovíte optimální výkon vašeho laseru Trotec. Funkce čočky a zrcátka by měly být také v pravidelných intervalech kontrolovány během gravírování kamenů.

Pokud chcete odstranit přírodní vrstvu prachu z kamene nebo nečistoty, doporučujeme vyčistit kámen před gravírováním. Pokud opláchnete kámen pod tekoucí vodou až po gravírování, můžete vypláchnout část kamenného prachu z gravury. To však přispívá k zajištění dobrého kontrastu mezi povrchem kamene a gravurou.

Gravura kamene 2

Určení parametrů gravírování

Kameny jsou přírodní materiály a v závislosti na regionu se liší geologickým složením. Ukážeme vám, jak snadno a rychle získat dobré výsledky gravírování pro vaše kameny.

Varianta 1: Matrice ve stupních šedi

Pokud máte rovnou plochu o rozměrech nejméně 3 × 3 cm a dostatečnou zkušební plochu, doporučujeme použít matrici ve stupních šedi. Na rozdíl od papíru nebo dřeva, pro většinu povrchů tvrdých kamenů potřebujete plný výkon při nízké rychlosti gravírování. Jako výchozí hodnotu doporučujeme 100% výkon (p) a 30% rychlost (v) pro výkon laseru 60 wattů a 100% výkon a rychlost kolem 15% pro méně než 60 W. Pokud toto nastavení nepřinese výsledky, snižte rychlost a znovu vygravírujte matrici. Výhodou této metody je, že můžete každému vyrytému poli přiřadit přesné nastavení výkonu.

matrice1Gravura kamene 3

Varianta 2: gradient ve stupních šedi

Použití gradientů ve stupních šedi je efektivní, pokud je oblast, která je k dispozici pro testování, velmi omezená. Nakreslete obdélník s přechodem od 100% černé k bílé. Lze použít stejné nastavení parametrů laseru jako u metody matrice ve stupních šedi. Vhodné nastavení výkonu lze odhadnout pouze pomocí této metody. Pokud se nachází uprostřed vyryté oblasti, je hodnota potřebného výkonu 50%. Čím blíže k černé oblasti, tím více výkonu musíte nastavit.

Výhodou gradientů ve stupních šedi je, že je možné je aplikovat i na velmi malé plochy.

Gravura kamene 4Gravura kamene 5

Parametry laseru:

Zde je seznam typů kamenů, které jsou podle našich zkušeností velmi vhodné pro laserové gravírování. Výchozí hodnoty pro dosažení dobrých výsledků při gravírování byly určeny pro laser Speedy 360 s výkonem 100 W – a budou také záviset na výkonu vašeho laseru, konkrétním kameni a použité grafice:

Mramor: p50%, v20%, 1000dpi, Z = -0.5mm
Břidlice: p20%, v100%, 500dpi
Betonové bloky: p100%, v20%, 500dpi
Oblázky: p80%, v30%, 500dpi, Z = +2
Čedič: p12%, v50%, 500dpi, Z = -1
Achát: p50%, v30%, 1000dpi, Z = +1.5
Cihly: p100%, v30%, 500dpi, Z = +1.5

Jasné žulové kameny jsou vhodné pro laserové gravírování pouze v omezené míře. Budete muset vyplnit gravuru barvou po gravírování, abyste získali výsledek s vysokým kontrastem. Níže v článku naleznete vysvětlení, jak to funguje.

Gravura kamene 6

Triky ke zlepšení gravírování laserem

Některé typy kamenů vedou k žádnému nebo jen špatnému výsledku při gravírování kvůli jejich složení. S několika dalšími triky, které zde vysvětlujeme, můžete přesto získat užitečné výsledky.

Změna hodnoty Z-offsetu

Změna hodnoty Z pro zaostření může v mnoha případech výrazně zlepšit výsledek gravírování. Zkuste nastavit hodnoty offsetu na + 1mm a -1 mm a porovnat výsledky. U velmi tvrdých kamenů může být lepší vybrat negativní hodnotu posunu, protože to umožní větší sílu pro vstup do gravírované oblasti.

Gravura kamene 7

Vyplnění gravury barvou

Některé kameny vykazují žádné nebo jen špatné výsledky při gravírování. Následným vyplněním gravury akrylovým nátěrem (nebo podobným typem nátěru) můžete přesto zajistit vysoký kontrast. Chcete-li to provést, maskujte povrch, který má být gravírován maskovací páskou a vygravírujte požadovaný motiv. Pak si vezměte akrylový nátěr a štětec a vygravírované plochy opatřete nátěrem. Po důkladném vysušení můžete odlepit pásku a zbývající jemnější zbytky pásky umýt vodou. Čím hladší nebo jemněji leštěný povrch kamenů je, tím lepší bude výsledek. Porézní nebo drsné povrchy mohou způsobit, že okraje vaší grafiky se roztřepí a nezobrazí se ostře.

Gravura kamene 8

 

Zaujalo vás téma? Potřebujete další informace?
Máte zájem o koupi laseru?

Hodil by se vám laser pro vaše podnikání či výrobu? Navštivte naše stránky www.megaflex.cz/lasery/ a vyberte si ten váš. Preferujete osobní rozhovor s našimi odborníky? Můžete zavolat na: +420 284 829 696 nebo nám napište na laser@megaflex.cz. Rádi vám pomůžeme s výběrem vhodného laseru pro vás nebo vám poradíme. 
 

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny