Proč se vyplatí koupit kvalitní laser od Megaflexu?

Levné jednoduché lasery se liší od prémiových laserových systémů – nejen co se týče výsledků a trvanlivosti, ale také pokud jde o uživatelskou přívětivost a bezpečnost. Obvykle se vyplatí podívat se spíše na náklady během životnosti laseru než pouze na kupní cenu. V čase platí, že stoprocentně oceníte nákup kvalitnějšího výrobku.

Porovnání laserů

Pokud chcete porovnat všechny laserové systémy vyráběné v Asii a v západních zemích, je zde velký výběr. Existují rozdíly v ceně a výkonu. Tento rozsah začíná od laserových plotterů, které splňují základní aplikace, jako je laserové řezání a laserové gravírování, až po technicky sofistikované výrobní stroje, které se zaměřují na produktivitu uživatele. Pokud jde o rozhodnutí o koupi, je rozhodující zamýšlené používání a požadovaný výsledek aplikace. To je silně ovlivňují technické podmínky a požadavky. Hlavní rozdíly jsou vysvětleny níže:

Kvalita při gravírování a řezání

Hlavními faktory ovlivňujícími dobrý výsledek gravírování a řezání jsou:

  • laserové trubice
  • motory
  • čočky
  • interakce mezi laserovým strojem a odsávacím systémem
  1. Laserové trubice/zdroje

Mezi DC skleněnou laserovou trubicí, která se obvykle nachází v takzvaných „čínských laserech“, a RF laserovou trubicí s kovovým nebo keramickým jádrem, která se obvykle vyskytuje ve strojích vyrobených v západních zemích, jsou následující rozdíly:

 

DC skleněná trubice: DC = stejnosměrný proud

Rezonátor laserového zdroje, tj. místo, ve kterém je laserové záření generováno, je vyroben ze skla.

Rychlost:

Pomocí skleněné DC trubice můžete dosáhnout rychlosti gravírování až 1m/s a zrychlení 1 g.

Kvalita:

Skleněné trubice pulzují pomaleji. Výsledek: Při vysokých rychlostech nelze dosáhnout ostré gravury a malá písma, například tříbodové písmo, nejsou čitelná. Čitelná jsou pouze písma od 6 do 10 bodů.

RF laserový zdroj: RF = Rádiová frekvence

Rezonátor laserového zdroje, tj. místo, ve kterém je laserové záření generováno, je kov nebo keramika.

Rychlost:

Pomocí RF trubice můžete dosáhnout rychlosti mezi 2,5 a 4,3 m/s a zrychlení 5 g.

Kvalita:

Malá písma mohou být gravírována čitelně pomocí RF laserové trubice. Vysoká rychlost gravírování nemění kvalitní výsledek.

 

  1. Motory

Rychlé gravírování je možné pouze u servomotorů a řemenů vyztužených ocelí, které jsou potřebné k zabránění napnutí řemenů. Jedná se o standardní vybavení pro západní značky. Typické „čínské lasery“ jsou obvykle vybaveny krokovými motory a plastovými pásy.

 

  1. Čočky

RF laserová trubice nabízí konzistentní kvalitu gravírování po celé pracovní ploše. Toho je dosaženo prostřednictvím vysoce kvalitních čoček a prostřednictvím velké odchylky. Při použití zdroje stejnosměrného laseru platí, že čím delší je dráha paprsku, tím větší je průměr laserového paprsku. Na pracovní ploše 1300 x 900 mm je rozdíl výkonu až 15%. Při řezání je to vidět přes širší zahloubení. Při gravírování však výsledek již není jasně viditelný.

Kvalita gravírování:

                            RF kovový laser                                                DC skleněná laserová trubice

Spolehlivost, údržba a životnost

Kromě kvality výsledku aplikace je třeba zvážit také náklady na údržbu:

Plastové pásy asijských značek je třeba pravidelně mazat – přibližně jednou měsíčně. U uzavřených systémů – jako je technologie InPack TechnologyTM od Trotecu, která zajišťuje bezúdržbovou a produktivní práci –  je toto eliminováno.

Obvyklá záruční doba na skleněné laserové trubice je jeden rok. U laserových strojů Trotec je tato doba dvakrát tak dlouhá a platí pro celý laserový stroj, nejen pro laserovou trubici.

Po přibližně 1 000 hodinách je životnost skleněné laserové trubice vyčerpaná a musí být zlikvidována. RF laserové trubice obvykle pracují trvale po dobu 5-6 let. Pokud dojde ke snížení výkonu, mohou být znovu naplněny plynným CO2, čímž se prodlouží jejich životnost až na 10 let. Laserové trubice mohou být znovu použity, odpad je snížen.

 

Uživatelská přívětivost

Stroj je jen tak dobrý jako jeho uživatel. Laserové systémy vyvinuté v Evropě nebo USA lze ovládat intuitivně. Během vývoje se bere v úvahu celý laserový pracovní postup: To začíná konstrukcí stroje, přes automatické zaostřovací metody, pracovní stoly a čočky pro optimální výsledky, až po software s databází materiálů s doporučenými laserovými parametry. Laserová zařízení vyvinutá v Asii fungují, ale nejsou optimalizována pro produktivní práci s laserem. Kromě toho je anglický software často nesprávně přeložen. To dále komplikuje provoz stroje.

Bezpečnost

Skleněná laserová trubice je provozována s vysokým napětím. Stroje vyráběné v Asii obvykle nesplňují západní bezpečnostní standardy. Laserové stroje Trotec jsou kompatibilní s CE a splňují požadavky směrnice EC 2006/42 / EC. Kromě toho si společnost Trotec stanovila nejvyšší směrnice pro kvalitu; výroba Trotec je certifikována podle ISO 9001 a ISO 14001.

Závěr: Je “čínský laser” dobrým laserem na základní úrovni?

Nízká počáteční investice do „čínského laseru“ je rozhodně lákavá. Zejména pokud jde o koníček, cena je často hlavním kritériem při nákupu. Školy a univerzity používají čínské lasery, protože dostávají velkou pracovní plochu a hodně energie laseru za omezený rozpočet. Ale za jakou cenu? Bezpečnost uživatelů laserů musí být zaručena ve veřejných prostorách, jako jsou univerzity, školy nebo MakerSpaces. To je místo, kde soukromé osoby pracují s gravírovacími stroji, obvykle pouze po krátkém představení laseru.

Náklady na údržbu a náklady na opotřebené díly se v tomto výpočtu neberou v úvahu. Pokud zahrnete náklady na výměnu laserové trubice a náklady na prostoje laserového stroje, máte náklady na čínskou laserovou raketu.

Optimální interakce laserového stroje a odsávacího systému je dalším důležitým bodem pro kvalitu gravírování. Produktová řada odsávacího systému Trotec Atmos neustále komunikuje s laserovým strojem. Například, odsávací systém může být aktivován současně s laserovým procesem a po laserovém procesu běží dále. Prach a plyn jsou odstraňovány co nejlépe, laserovaný materiál je znečištěn co nejméně a výsledek gravírování je optimalizován.

Pokud chcete, aby laser přispíval k vašemu ekonomickému úspěchu a vaší produktivitě, doporučujeme použít západní produkt. To, co zpočátku vypadá jako vysoké náklady, se vám během životnosti stroje později mnohonásobně vrátí.

Navíc jsme se v posledních měsících více než kdy jindy přesvědčili, že je lepší nakupovat kvalitní produkty z Evropy, kde je zaručen servis a záruční opravy, než spoléhat na laciné, ale nekvalitní výrobky, kdo ví odkud…


Potřebujete poradit? Zajímá vás tato problematika?

V případě zájmu o další informace nás kontaktujte na e-mailu laser@megaflex.cz nebo volejte pana Lukáše Nováka na tel. 725 574 817 či pana Jiřího Duška na tel. čísle: 724 102 490

Výrobce a distributor:
Megaflex spol. s r.o.
Osiková 3
130 00 Praha 3,
http://www.megaflex.cz/lasery

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny