Tipy a triky: Jak laserem Trotec gravírovat fotografie na různé materiály

Kategorie Lasery

Máme pro vás opět zajímavý videonávod, jak můžete zpracovávat fotografie pomocí laseru Trotec v Ruby a vyrábět rozmanité fotodárky pro vaše zákazníky z různých materiálů. To se nyní před svátky určitě bude hodit. Například můžete snímky gravírovat do dřeva, do kamene či kůže.

V instruktážním videu vás náš oblíbený kolega z Trotec USA Laser Dave provede procesem, kdy nejprve přenese pomocí softwaru Ruby fotografii na dřevo a posléze stejný proces vyzkouší na tmavém leštěném mramoru a nakonec na kůži.

Základem úspěchu je fotografie v co nejlepším možném rozlišení – HDR. Nepodceňujte tedy prosím kvalitu snímku, která výrazně ovlivní výsledek.

Dřevěná deska

První pokus Laser Dave provedl na 24×12 dřevěnou destičku z javorového dřeva (foto psa v záhlaví článku), dále vyzkoušel i dřevěnou destičku 8×10 z třešňového dřeva (foto holčičky níže).

Dřevěnou desku umístil do laseru a zavřel horní víko. Poté spustil Ruby software, ve kterém měl připravenou fotografii ve skvělém rozlišení a kvalitě. Nevyžadovala tedy žádné další úpravy.

Fotografii pak v softwaru jednoduše na displeji přetáhl na připravený rozměr destičky. Pro laser se jakákoliv barevná fotografie po nahrání do Ruby automaticky překlopí do stupňů šedi či černobílé.

Velikost obrázku Dave přizpůsobil rozměrům destičky tak, aby fotografie byla větší a měla mírný přesah – aby na kraji dřevěné destičky nevznikly nechtěný prázdný prostor a celá destička byla pokryta fotografií až do krajů. Následně Dave spustil laser. Test prováděl na Speedy 360 80 W na 100 procent výkonu, při rychlosti 50% a 500 DPI.

Po dokončení úlohy otřel gravuru navlhčeným hadříkem a měl hotovou vygravírovanou fotografii.

 

Černý leštěný mramor

Druhý pokus Laser Dave provedl na leštěném černém mramoru (kámen), do kterého vygravíroval obraz tygra. Postup byl velmi podobný, jen bylo potřeba provést v počítaši zesvětlení fotografie. To lze v rámci funkce Ruby optimalizace fotografie v okně Návrh (Design). Tento test Dave prováděl také na Speedy 360 při 80W na 21 procent výkonu, při 100% rychlosti a rozlišení 500 DPI.

Kůže a zrnitost fotografie

Poslední část videa tvoří pokusy s gravírováním fotografie do kůže. Zde lze využít pokročilých funkcí v Ruby ohledně různého nastavení zrnitosti/rozptylu a kvality zobrazení (funkce dithering) a podoby budoucího výrobku. Při změně tohoto parametru vznikají různé podoby prokreslení fotografie na kůži.

Detailní postup, jak laserem Trotec gravírovat fotografie na různé materiály, lze nastudovat přímo v následujícím videu.

Můžete si vždy zapnout anglické nebo české nebo slovenské titulky (automatický překlad Google – není dokonalý, ale k pochopení stačí). Podrobný návod, jak automatický překlad zapnout, je například zde. 

 

Zaujala vás tato problematika? Potřebujete radu? Chcete si laser u Megaflexu pronajmout nebo koupit? Navštivte náš web megaflex.cz/lasery

V případě zájmu o další informace nebo o laser, nás kontaktujte na e-mailu laser@megaflex.cz nebo volejte Lukáše Nováka na tel. 725 574 817 či Jiřího Duška na tel. čísle: 724 102 490.

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny