Tipy a triky: Jak se vyhnout zbytečnému znečištění laseru

Kategorie Lasery

Odborníci v oboru laserů se jistě shodnou na jednom: není nic horšího než krásný návrh, pokažený prachem v laseru a špinavou gravurou. Přitom k tomu při troše snahy nemusí vůbec docházet.

Pravidelné čištění vašeho laserového stroje je nutné bez ohledu na stupeň vytížení, ale je jasné, že je obzvláště důležité po delší době intenzivního provozu.

Nabízíme vám 5 základních tipů, jak se vyhnout prachu v laseru:

  • Pravidlo číslo jedna zní, že správné čištění stroje je vždy levnější a vyžaduje méně času než opakování gravury kvůli prachu.
  • Využívejte odsávací systém s odpovídající kapacitou pro váš laser a konkrétní aplikaci. Požadavky na odsávání se liší nejen podle typu laseru, ale i v závislosti na zpracovávaných materiálech a množství. Odsávací systémy jsou navrženy tak, aby správně odstranily přebytečný prach a nečistoty a pomohou k dobrému výsledku. Vhodný odsávací systém tvoří základ pro dosažení vysoce kvalitních výsledků gravírování. Během procesu řezání nebo gravírování budou prach a nečistoty okamžitě odsány z pracovní plochy vašeho stroje. Pravidelné monitorování filtru s aktivním uhlíkem je nezbytné pro udržení maximální účinnosti. Displej vás upozorní na aktuální provozní stav odsávacího systému a také na nadcházející údržbu.
  • Zakrývejte nevyužité oblasti pracovního prostoru laseru. Tento jednoduchý postup zvýší účinnost odsávání v oblastech, které jsou právě gravírovány.
  • Využívejte zpětný směr gravírování (odspoda nahoru) – toto nastavení je dostupné v softwaru JobControl®. Tento postup zajistí okamžité odsávání prachu, takže se nedostane pod laserový paprsek.
  • Využívejte pravidelně služeb autorizovaného servisního technika pro lasery TROTEC k servisu vašeho systému. Optimální údržba a seřízení všech laserových komponent prodlužuje životnost vašeho stroje.

 

Na obrázcích vidíte příklady zbytečného extrémního znečištění, které kazí výsledek práce.

X

Jak konkrétně postupovat v každodenním provozu:

  • 1x denně: Zkontrolujte pracovní prostor laseru a podle potřeby důkladně vyčistěte.
  • 1x denně: Zkontrolujte zrcátko a čočku na laserové hlavě, která by měla být vždy bez prachu a nečistot, aby nedošlo k poškození systému.
  • 1x denně: Zkontrolujte a případně vyčistěte všechny větrací otvory a ujistěte se, že nejsou znečištěné, aby nebránily kontinuálnímu proudění odsávaného vzduchu.
  • 1x týdně: Zkontrolujte všechny optické a mechanické součásti, zda nejsou znečištěné.

Více se dozvíte na našem specializovaném webu megaflex.cz/lasery

V případě zájmu o další informace nebo o laser, nás kontaktujte na e-mailu laser@megaflex.cz nebo volejte Lukáše Nováka na tel. 725 574 817 či Jiřího Duška na tel. čísle: 724 102 490.

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny