Užitečné tipy pro gravírování laserem: Jak na rastrovou grafiku a algoritmus rastrů

Rastrová grafika nebo bitmapa (např. PNG nebo JPEG) se skládá z jednotlivých obrazových bodů (často nazývaných „pixely„), které mohou mít různé barvy. Obrazové body nebo „pixely“ ve svém celku představují barevný obraz. Čím menší jsou obrazové body a čím více obrazových bodů existuje, tím vyšší je kvalita (rozlišení) obrazu.

Nicméně, rastrová grafika má tu nevýhodu, že nemůže být libovolně zvětšena, aniž bychom mohli vidět jednotlivé pixely jako čtverečky. Pojem „rastrová grafika“ je také na tomto efektu založen, protože obraz má různě uspořádané body v rastru.

rastergraphic-versus-vectorgraphic

Co znamená pojem rastrování?

csm_vergleich-raster_7c361a785d

         Originál               Uspořádaný rozklad      Chybová difúze

Při laserovém gravírování, jsou obrázky ve stupních šedi nebo barevné obrázky převedeny na černobílé obrazy během rastrování. Dojem obrazu ve stupních šedi je vytvořen pomocí různých velikostí bodů a vzdáleností bodů. Nicméně, lidské oko vnímá rastr jako směs barev.

Co to znamená pro laserové gravírování?
Při rastrování se binární informace vypočítává z obrazových dat jako: „1 = gravíruj / 0 = negravírovat.“ Obrázky ve stupních šedi nebo barevné obrázky jsou pak převedeny na černobílý obraz, který může být gravírován. Existují různé algoritmy pro uspořádání jednotlivých obrazových bodů. V laserovém softwaru JobControl můžete jednoduše vybrat požadované rastrové algoritmy.

Které rastrové algoritmy jsou k dispozici?

csm_JC-Raster-englisch_d9ee563155

Následující rastrové algoritmy/polotóny jsou dostupné v tiskovém ovladači JobControlu:

  1. Uspořádaný rozklad
  2. Chybová difúze (Stucki, Jarvis, FloydSteinberg)
  3. Barva
  4. Černobílý

Uspořádaný rozklad

„Uspořádaný rozklad“ je uspořádaná rastrová struktura. Jednotlivé body jsou umístěny podle virtuálního rastru a liší se co do velikosti v závislosti na hodnotě ve stupních šedi. Čím tmavší je hodnota ve stupních šedi, tím větší bod. Nicméně, hustota a poloha se nemění.
Tento rastr můžeme porovnat například s potiskem velkých billboardů. Čtyři primární barvy jsou prezentovány jako body a jsou vytištěny přes sebe. Výsledný dojem z obrázku nejlépe vynikne při pohledu z dálky.

csm_detail-ordered-dithering_69c1f0d5c0

Chybová difúze

Tyto rastrové algoritmy mají chaotické uspořádání rastru. V softwaru JobControl lze zvolit následující tři chybové difúzní rastry: Stucki, Jarvis a FloydSteinberg.
Princip těchto tří algoritmů je stejný: tím tmavší je hodnota ve stupních šedi, tím hustší body jsou nastaveny. Velikost jednotlivých bodů zůstává beze změny. Liší se nepatrně pouze v hrubosti a hloubce ostrosti.
Tyto algoritmy dosahují lepší přesnosti detailů než Uspořádaný rozklad.

csm_detail-error-diffusion_dd9fc2f93d

Barva a Černobílá

Dva typy „polotónů“ Barva a Černobílá se používají pro vektorová data pro gravírování. Na rozdíl od Uspořádaného rozkladu a Chybové difúze, nejsou data převedeny na stupně šedi. Namísto toho jsou objekty podle 16 předdefinovaných barev v JobControlu přímo poslány do laserového softwaru, kde je možné nastavit individuální parametry definované pro každou barvu. To umožňuje nastavit různý výkon, rychlost nebo offset v dané úloze pro gravírování.

csm_Farbe_03da465ae3

Kdy mám použít konkrétní rastrový algoritmus?

Ve většině případů, vaše preference pro použitý materiál a design určují, které rastrové algoritmy byste měli použít. Nicméně, zde jsou některé obecné zásady:

  • Chybová difúze ponechává fotografie se spoustou detailů čisté, jako jsou například budovy nebo zvířata s hustou srstí. Snímky s malým kontrastem, jako jsou tváře dětí nebo fotky s malým rozlišením by měly být také optimalizovány pomocí tohoto algoritmu.
  • Uspořádaný rozklad je obzvlášť vhodný pro snímky ve stupních šedi s jemnými předměty, například lidi nebo obrázky, u kterých je třeba dosáhnout maximální viditelnost.
  • Černobílý algoritmus se používá pro vektorovou grafiku, kde je v grafice umístěná pouze černá barva pro gravírování.
  • Barva: Jakmile je ve vektorové grafice přítomna druhá barva, musí být použit tento rastr; jinak se parametr pro černou barvu automaticky použije pro veškerou gravuru.

Všechny tyto rastry nemají vliv na řezací čáry.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

V případě zájmu o další informace kontaktujte autora textu pana Lukáše Nováka, lukas.novak@megaflex.cz nebo na tel. 725 574 817

Další informace o laserech a také všechny kontakty na prodej a servis laserů najdete v záložce KONTAKTY na adrese http://www.megaflex.cz/lasery/

 

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny