Zajímavé produkty z naší nabídky: Kuličky pro Braillovo písmo

Braillovo písmo je speciální druh znaků, respektive způsob zápisu, který je určený pro nevidomé a slabozraké. Jeho princip spočívá v přiřazení písmen plastickým bodům vyčnívajícím z plochy, které čtenář vnímá hmatem. Běžně se Braillovo písmo vytlačuje pomocí mechanického psacího stroje, nebo pomocí počítače se speciální tiskárnou. Dalším způsobem je gravírování válcových dírek do desky a následným vlisováním kuliček a jde to také laserem.

V naší nabídce najdete nejen gravírovací materiály vhodné pro lasery, ale také speciální nerezové kuličky v balení po 10 000 ks. Díky laserům a orientačním systémům TRILINE, které prodáváme se můžete vrhnout i na vytváření orientačního značení pro nevidomé.

Co všechno lze vyrobit?

Inspirujte se v galerii realizovaných projektů

 

.

Základy Braillova písma

Vynábraille_celllezcem písma je francouzský učitele Louis Braille, který poté co v dětství ztratil zrak, v patnácti letech vytvořil základ slepeckého písma úpravou francouzského vojenského systému umožňujícího čtení za tmy. Každý znak Braillova písma tvoří mřížka šesti bodů uspořádaných do obdélníku 2×3. (Na jednotlivé body se odkazuje čísly 1–6.) Na každém z těchto šesti míst, může nebo nemusí být bod (vyvýšené místo). Tímto způsobem je možno zakódovat 26 = 64 různých znaků, z nichž je úplně prázdný znak použit jako mezera, tzn., zbývá nám 63 použitelných znaků. Braillovo písmo je netradičním příkladem binárního kódu používaného mimo svět počítačů. Bod Braillova písma by měl mít klenutý nebo zaoblený tvar, typicky o průměru 1,5 – 1,6 mm a výšce 0,6 – 0,9 mm.

Jde to také laserem

Standardní mechanické postupy výroby značení s Braillovým písmem jsou velmi zdlouhavé. Zkusili jsme proto docílit výše zmíněného standardu pomocí vláknového laseru Megfalex Shine Fiber a speciálního materiálu, který má tu vlastnost, že po průchodu paprsku zpění – Viz : Základy laserového značení – Pěnění (foaming). Testy jsme prováděli na dvou speciálních materiálech, obou v bílé barvě doplněné o transparentní krycí folii. Nejprve si musíme říci něco málo obecného k vhodným materiálům.

MEGA-PET

je glykolem upravený polyethylen s dobrou kombinací pevnosti a tuhosti. Jsou odolné vůči chemikáliím, špatně hořlavé, lze je použít pro přímý styk s potravinami. Mívají také vynikající optické vlastnosti, jsou proto vhodné i pro náročné aplikace.

MEGA-PC

je termoplastický polymer čili termoplast. Snadno se zpracovávají například vstřikováním nebo lisováním za tepla. Mají dobrou tepelnou odolnost, odolnost proti nárazu a dobré optické vlastnosti. Patří proto mezi komoditní plasty.

Jak to celé dopadlo

MEGA-PET

Do tohoto materiálu se nám podařilo vytvořit body šedého probarvení, které jsou zřetelně viditelné.
Výhodou tohoto materiálu je, že po průchodu laserového paprsku dosahuje vynikající reakce na pěnění, kde počet opakování přímo ovlivňuje výšku bodu. Výsledná dosažená výška bodu činí 0,6mm. Nevýhodou tohoto nastavení je poměrně malý kontrast značení, který by mohl znesnadnit čtení slabozrakým, kteří si pomáhají při hmatovém čtení ještě očima.

braille-2b

Použité parametry:výkon 4W, rychlost 850mm/s, frekvence 35kHz, šrafování 0,03 při 0° a 90°, 4 opakování

MEGA-PC

S tímto materiálem jsme dosáhli maximální výšky bodů 0.25mm, která by pro většinu aplikací měla být zcela dostačující.
Výhodou tohoto materiálu je, že po průchodu laserového paprsku vznikne nádherně černá barva, kde díky čistě bílé barvě destičky dosáhneme výrazného kontrastu (vysvětlení viz výše.)

braille-1b

Použité parametry:výkon 5,3W, rychlost 850mm/s, frekvence 55kHz, šrafování 0,03 při 90°, 4 opakování

 

Také si vždy můžete prohlédnout náš katalog TRILINE v pdf verzi

Pokud vás orientační systémy TRILINE zaujaly a chtete se dozvědět víc, můžete se vypravit do našeho e-shopu a prohlédnout si kompletní sortiment TRILINE.

Potřebujete poradit s orientačními systémy TRILINE?

Zatím se v orientačních systémech příliš nevyznáte, ale zaujaly vás? Kontaktujte našeho odborníka na Orientační systémy pana Tomáš Peške: tomas.peske@megaflex.cz, tel: 284 829 696

Rádi vám také zašleme katalog nebo si můžete přečíst další materiály v sekci Megablog – Orientační systémy a dozvíte se víc.

 

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny