Světlo na konci virového tunelu?

Kategorie Aktuality

Dnes je už celkem jedno, jestli ten hnus opravdu vyrobili čínští komunisté, aby jím ohrozili svět a on jim unikl z laboratoře ve Wuhanu, nebo se opravdu nějak přenesl z netopýra… Každopádně si na něj musíme zvyknout a žít jak nejlépe to v jeho přítomnosti lze. Světlo na konci tunelu však už začíná být vidět…

Nevím, jak si vyložíte současné rozhodnutí vlády a zda naplno otevřete už 20.4. jako řemeslo s provozovnou (a výroba razítek je určitě řemeslo) nebo jestli s obchody opatrně počkáte ještě týden. Pokud budete prodávat také roušky a ochranné štíty, jste určitě na straně bezpečí vůči možným kontrolám státu i na straně zdravého rozumu. Těm z vás, kteří už začali roušky a štíty prodávat, se celkem daří. Myslím, že byste to měli zkusit také: riziko neúspěchu je minimální.

Snad mi teď prominete krátkou exkurzi do říše roušek a respirátorů. Rouška v principu chrání zejména ostatní, nositele jen minimálně. Brání totiž jeho kapénkám, aby volně vyletovaly z úst a zachytává je na vnitřní straně roušky. Naopak, pokud se s rouškou na obličeji dostaneme do blízkosti osoby nemocné Covid-19, rouška nás téměř nechrání: viry jsou tak malé, že projdou běžnou látkou bez problému. Naproti tomu respirátor chrání nositele velmi dobře. Děje se tak díky nanovláknové vrstvě, která prostě viry nepustí dovnitř. Technicky nanovlákno zachytí  nejméně 95% virů (ochrana označená N95 nebo FFP-3). Problém respirátoru při použití v běžném životě je však spíše morální: aby se v něm dalo rozumně dýchat, mívá ventil, který volně vypouští vyfukovaný vzduch. Pokud je tedy nositel nemocný, respirátor neposkytuje jeho okolí žádnou! ochranu.

Naše látkové roušky PiggyNOSE jsou z kategorie běžných anatomických roušek, bez další ochrany. Vhodné jsou tedy pro běžné nošení, nikoli pro osoby, které mohou častěji přicházet do styku s nemocnými. Stojí také jen pár korun a nevydrží věčně: prát je lze pouze ručním vyvářením, což moc nedoporučujeme, nebo je dezinfikovat každý den důkladným napařením žehličkou. A samozřejmě si za pár dnů, nejdéle po týdnu, pořídit novou. Jejich sofistikovaný, anatomický střih téměř zamezí vdechování vzduchu mimo filtrační plochu roušky.

Umíme také vyrobit anatomické roušky s nanovláknem, NanoNOSE. Ty jsou složeny ze dvou vrstev netkané textilie, mezi které je speciální technologií nanesena vrstva nanovlákna. Jejich výhoda je jasná. Poskytují významně větší ochranu nositeli takové roušky, ale zachovávají výše popsanou základní vlastnost roušky, tedy ochranu ostatních. Nevýhoda je také zřejmá: jedná se „roušky na jedno použití“, tedy minimálně každý večer byste ji měli vyhodit. Pokud o tento výrobek máte zájem, ozvěte se. Cenu pro zákazníka odhadujeme někde kolem 20 Kč za kus, přesněji to zatím neumíme, protože stále ještě jednáme s výrobcem nanovlákna.

Poslední dnešní poznámka se týká ochranných štítů. Jsou vhodné do hygienicky náročných prostředí, protože poskytují výbornou ochranu nejen dýchacímu ústrojí, ale též očím nositele. Umožňují přitom celkem nerušenou pracovní činnost všeho druhu. Doporučujeme vzít si jich také pár na sklad: když je máte, tak je také prodáte.

Píši Vám právě v den, kdy jsme společně s Vámi chtěli oslavit 30 let Megaflexu. Místo oslavy přemýšlíme, jako rozumně přežít tuto těžkou dobu. Ale víme, že zase přijdou veselejší dny a že brzo bude možné naše setkání uspořádat!

Na Vaše názory či objednávky se těší celý náš tým!

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny