A koho budeš volit?

Kategorie Sloupek

Neptají se mě voliči levice. Zaprvé jich moc neznám a zadruhé je pro člověka, který věří v samospasitelnost přerozdělování, kamuflovaného termínem ‚solidarita‘, poměrně snadné si vybrat. Vedle extrémistů, kteří ani přes mnoho příkladů z celého světa dosud nepochopili, že totalita je důsledkem, nikoli jen excesem rovnostářské společnosti, je v nabídce hned několik socialistických stran. Jejich příznivci musí jen uvěřit v existenci perpetua mobile, tedy ve stát, který se o ně postará, bez velkého přemýšlení, kde na to asi vezme peníze. Oblíbené ‚zdanění bohatých‘ vyžaduje, abyste ani nebyli schopni odhadnout, natož si spočítat, kolik by těch boháčů muselo být, aby ten nesmysl mohl fungovat.

Pak se nabízí poměrně dost politických subjektů, strany to ‚zatím‘ většinou nejsou, jejichž programem je popírání pravo-levého pohledu na svět a totální populismus. Slyšíte od nich slova lépe, nově, jinak, či správně a hlavně spravedlivě. Méně už, jak to vlastně chtějí udělat. Jejich voliči jsou nenapravitelní optimisté, kteří bývají znovu a znovu zklamáni, že uvěřili. Také vám nesmí vadit podivná minulost či názory protagonistů takových uskupení. Když přeskočíme zelené blouznivce, po kterých nám kromě vzpomínek na vládní vydírání zůstaly například miliardy dluhů za zcela hloupou podporu alternativní energie, když neuvěříme křesťanské straně, že tentokrát už doopravdy nejde jen o podíl na moci a o peníze, ale o dobro, jsme na konci. Tedy vpravo.

Tam najdeme idealisty Petra Macha, jejichž program bych hned podepsal, ale které pořád nikdo nezná, proto hlas pro ně s velkou pravděpodobností propadne. Rád bych věřil, že vpravo je i Kalouskova strana, i když nás už v minulosti tolikrát přesvědčil, že se spojí s kýmkoli a jeho vývěsní štít Karel už o koalici se socialisty přímo mluví. Pak už zbývá jen ODS. Divadelní vyšetřování zamilované tety nebo snaha odsoudit poslance za to, co denně dělají téměř všichni z nich, by mě ještě neodradilo. Horší je to s velkým nedostatkem slušných lidí i rozumného programu. Jenže parlamentu bez této pravicové strany zase hrozí ústavní většinou levice…

Přeji všem dobrou volbu!

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny