Kdo zastaví Putina?

Kategorie Sloupek

To, co Putin provedl na Ukrajině, je velmi podobné tomu, co udělal Hitler v roce 1938 se Sudety. Ta podoba je děsivá hlavně proto, že víme, kam vedla snaha tehdejších velmocí nechat Hitlera spolknout kus Československa s nadějí, že pak snad dá pokoj ostatním. Byl to omyl, který stál desítky milionů životů. Takovou chybu by neměl civilizovaný svět udělat znovu. Nesmí ani podlehnout dojmu, že Ukrajina je kdesi daleko.

Zvrácený diktátor Putin nás už léta před sebou samým varuje vraždami nepohodlných novinářů, zavíráním politických protivníků do vězení, útoky na sousední země a jejich okupací, ale i rétorikou, drze požadující, aby se svobodné evropské země chovaly tak, jak jim on přikáže.

Kdo však stojí s Ukrajinou a proti němu?

Podle reakce Západu vlastně skoro nikdo. Moc hezky nám jde řečnění, připínání ukrajinských stužek, žluto-modré osvětlení mostů. Ale kdybychom měli byť na chvíli muset nosit doma bundu a teplé ponožky, protože se hloupě už mnoho let necháváme vydírat dodávkami ruské energie, tak to už raději ne! Nepoučitelně si naši politici namlouvají, že se Putin někde brzy zastaví sám a oni budou moci zase blábolit své oblíbené mantry o Green Dealu či vypínání jaderných elektráren.

Stejně jako byl poražen Hitler, Putin asi nakonec prohraje a historie ho odsoudí. Ale nikomu se samozřejmě dnes nechce jít bojovat za jinou zemi, nechat se možná i zabít. Přesto se teď na Ukrajině bojuje i za nás – a to není fráze, to je fakt.

Vyzývejme proto své politiky, ať se přestanou chovat jako zbabělci a ruskému diktátorovi se postaví dřív než bude pozdě. Teď by stačilo poskytnout Ukrajině veškeré dostupné zbraňové systémy, leteckou a logistickou podporu, odříznout Rusko od světového obchodu. Prostě přiznat si, že jsme ve válce, kterou nesmíme prohrát. Dnes by nás to stálo jen peníze a možná rýmu ze studeného bytu bez plynu. Bohužel historie jasně říká, co nás bude stát zavírání očí.

Co jiného dnes můžeme udělat my, podnikatelé? Moc ne. Snad poslat malý příspěvek na některý z rozumných účtů, podporujících Ukrajinu. Připravme se na možné problémy a podpořme úplnou izolaci totalitního Ruska, nikoli však všech Rusů bez výběru. A nenechme se také v následujících týdnech zmást fake news, kterými nás jistě Rusko zasype.

Váš
Milan Boehm

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny