Sloupek: Předání firmy je přece snadné

Kategorie Sloupek
Tags

Dneska bych se s vámi rád podělil o pár zkušenosti s předáváním firmy další generaci. Čas je neúprosný, a tak je skoro jisté, že totéž dříve či později čeká mnohé z vás. A věřte, není to jednoduché.

Nejprve se pořádně rozhlédnete po nástupcích v rodině. Jedna moje dcera je novinářka a podnikat nechce, její partner má svou firmu. Druhá dcera žije a pracuje i s manželem v USA. Nejstarší vnučce je 17, vnukovi 8, takže taky zatím žádná šance. Tahle fáze hledání byla tedy dost rychlá.

Pak si asi také projdete obdobím myšlenek na prodej firmy. I já jsem měl finančně poměrně slušnou nabídku od Trodatu na převzetí. Ale… plno věcí se mi moc nelíbilo. Firma je vlastně tak trochu vaše dítě a nějak jsem se nedokázal smířit s tím, že zmizí v tavicím kotlíku velké korporace. Také mám ve firmě hodně skvělých kolegů, díky nimž je Megaflex tam, kde je, a nikdo z nich nejásal nad možností stát se součástí velké firmy.

Dalším krokem bylo vyhození půl miliónu korun za profesionální personální agenturu, která vyhledala ideálního nového šéfa. Uměl dobře mluvit, říkal to, co chcete jako majitel firmy slyšet. Poměrně rychle jsme se dohodli, objednali auto, koupili počítač, telefon, vytiskli vizitky a tak. Brzy po nástupu se bohužel ukázalo, že to v realitě vůbec nefunguje.

Nápad, že by měl přijít někdo zvenku, kdo firmě vdechne nové myšlenky, mě tak rychle přešel. Od ledna se ujal řízení firmy Tomáš Peške. Mladý muž, který zná firmu skrz-naskrz, stejně jako své kolegy. A myslím, že mu to jde velmi dobře.

Jiná věc je, jak se daří mně to moje odcházení. My chlapi asi potřebujeme být ještě trochu důležití, nepřipadat si zbyteční. Jenom hrát golf nebo sedět na zahradě neumím, tak chodím do firmy skoro jako dřív. Učím se ale nezasahovat do denního chodu, učím se být prospěšný občasnou radou, když jsem o ni požádán. A musím se přiznat, že mi to takhle dost vyhovuje. Jasně, po více než 30 letech praxe možná umíte některé věci rychleji, snadněji. Ale znamená to také, že je umíte lépe? Třeba tenhle sloupek? No já fakt nevím…

Přeji vám krásné léto a plno radosti v podnikání, pokud možno bez myšlenek na válku na Ukrajině, úpadek naší civilizace, změnu klimatu, či inflaci!

Váš

Milan Boehm

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny