Hlavní příčina nekvalitní gravůry? Prach z gravírování

Při gravírování dřeva, plastů nebo gumy uniká z odstraňovaného materiálu prach do laseru. Pokud tento prach není odstraňován z povrchu materiálu a z laserových čoček, může to vést k nežádoucím výsledkům zpracování, jako jsou zabarvení, spálené nečistoty nebo zkreslení.

Zde je našich 5 nejlepších tipů, jak zabránit vzniku prachu během laserového gravírování, aby byly zajištěny čisté a přesné výsledky gravírování.

5 tipů, jak zabránit prachu v laseru

  1. Po delší době provozu stroj pravidelně vyčistěte: Čištění vyžaduje méně času, než opakovat gravírování z důvodu prachu.
  2. Použijte dostatečně velký odsávací systém: V závislosti na použitých materiálech a množstvích budete potřebovat různou kapacitu odsávání.
  3. Zakryjte nepoužité oblasti pracovního prostoru: Tím se zvyšuje účinnost extrakce v místě gravírování.
  4. Obrácený směr gravírování: Nastavení v softwaru JobControl®. V důsledku toho se prach extrahuje tak, aby se nedostal pod laserový paprsek.
  5. Pravidelný servis servisním technikem od Megaflexu: Optimální údržba a nastavení všech součástí laseru zvyšuje životnost vašeho stroje.

V následujících odstavcích jsou tyto tipy popsány podrobněji.

Čištění laserů Trotec

Správná údržba a servis jsou nezbytné pro dosažení trvale kvalitních výsledků gravírování a dlouhé životnosti laserového stroje. Díky pár správným krokům můžete zajistit, že váš laser je dobře udržován.

 

1x denně: Zkontrolujte pracovní prostor a případně ho vyčistěte.
1x denně: Zkontrolujte zrcátko a čočku na laserové hlavě. Měly by být vždy zbavené prachu a nečistot, aby nedošlo k jejich poškození.
1x denně: Zkontrolujte, zda jsou všechny odsávací otvory čisté. Tím je zajištěn nepřetržitý tok odváděného vzduchu.
1x týdně: Zkontrolujte, zda nejsou optické a mechanické součásti znečištěné.

 

 

Odsávací systém – okamžité odstranění prachu během gravírování

Správný odsávací systém tvoří základ pro čistou práci a kvalitní výsledky gravírování. Okamžitě odstraňuje prach a znečištění z pracovního prostoru během gravírování nebo řezání.

Pravidelné sledování hlavního filtru a aktivního uhlí je důležité k zajištění konzistentní účinnosti extrakce. Dávejte pozor na displej na odsávacím systému. Zobrazuje se provozní stav a nadcházející údržba.

Podrobnosti o všech hlášeních na displeji naleznete v návodu k použití vašeho odsávacího systému. Máte-li jakékoli dotazy, rádi Vám pomůžeme.

Zakrytí nepoužitých oblastí pracovního prostoru

Pokud zaměříte sání speciálně na místo vypalované laserem, tak získáte nejlepší výsledky při gravírování a řezání. Můžete to udělat tím, že zakryjete nevyužitou část zadního odsávacího otvoru.

Používáte-li vakuový stůl, měli byste také zakrýt prázdné sací otvory. To vede k lepšímu sání pro tenké výrobky (například laminátové desky) tak, aby ležely přisáté na pracovním stole. Tím dosáhnete rovnoměrné vzdálenosti mezi čočkou a výrobkem, což vede k rovnoměrnému zpracování gravírovaného povrchu.

K zakrytí zadních odsávacích otvorů doporučujeme používat magnetické proužky nebo maskovací pásky. Vakuový stůl stačí zakrýt papírem, lepenkou nebo laminátovými deskami.

Obrácený směr gravírování

Obrácení směru gravírování na „zdola nahoru“ je velmi užitečné pro všechny materiály, při kterých prach z gravírování vede k horším výsledkům. Tato technika je obzvláště užitečná při gravírování na lamináty (dvouvrstvé plasty), ale je také užitečná v případě dřeva nebo akrylátu.

Změnou směru gravírování se prach neusadí na teplém, čerstvě vyrytém povrchu. Místo toho se prach – v závislosti na modelu laserového stroje – extrahuje pomocí odsávací hlavice nebo odsávacích otvorů na zadní stěně pracovní plochy. Výsledkem je, že nezpracovaná část materiálu je vždy vygravírována tak, aby na ohřátém vyrytém povrchu nebyl uložen žádný prach.

Kromě toho změněný směr gravírování pomáhá lepší viditelnosti materiálu nebo výsledku gravírování. Jelikož pohybem dozadu osa nezakrývá výsledek.

Razítkové štočky se obvykle dělají se standardním směrem gravírování „shora dolů“. Prach je těžší než u jiných materiálů a zůstává na výrobku namísto víření směrem nahoru spolu s odsávaným proudem vzduchu.

Pravidelný servis laseru – delší životnost vašeho stroje

Každoroční servis od autorizovaného servisního technika společnosti Megaflex pomáhá udržet váš stroj v optimálním stavu a zabránit neplánovaným prostojům.

Megaflex nabízí například možnost sjednat si smlouvu o servisu Servis Premium. Více informací v článku Váš laser ještě nemá Servis PREMIUM? Objednejte si ho ještě dnes!

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Chcete si laser pronajmout nebo koupit, zajímá vás tato problematika? Navštivte náš web http://www.megaflex.cz/lasery

V případě zájmu o další informace nebo o laser, nás kontaktujte na e-mailu laser@megaflex.cz nebo volejte pana Lukáše Nováka na tel. 725 574 817 či pana Jiřího Duška na tel. čísle: 724 102 490

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny