Laserová akademie: Vytváření šablon pro více kusů v jedné úloze gravírování

Šablony jsou velmi užitečným nástrojem, pokud chcete v jednom pracovním procesu gravírovat více kusů a chcete ušetřit čas. V článku naleznete užitečné informace při vytváření šablon.

Jaké materiály jsou vhodné pro šablony?

Obecně můžete při vytváření šablon používat všechny materiály, které můžete řezat laserem. Dvouvrstvé plasty (Rowmark, TroLase) jsou obzvláště efektivní volbou. Jsou rozměrově stabilní, snadno zpracovatelné a dostupné v mnoha provedeních. Dále můžete použít například akrylát nebo dřevo.

Při vytváření šablon rovněž věnujte pozornost tloušťce částí, které mají být gravírovány. U tenkých předmětů, jako jsou hliníkové štítky, použijte plochý materiál jako materiál šablony, abyste mohli díly rychle a snadno vyjmout. U silnějších obrobků, jako jsou pera, musí být materiál pro šablonu také silnější, aby výrobky neklouzaly v šabloně.

Jak vytvořím správné rozmístění pro mojí  šablonu?

Uspořádání závisí na pravidelných objemech objednávek, které musíte splnit. Pokud vyrábíte malé množství v pravidelných intervalech, můžete šablonu tomuto množství přizpůsobit. Pokud potřebujete zpracovat velké objemy v objednávce, upravte šablonu na celou velikost pracovní plochy vašeho laseru Trotec.

U velkých objemů objednávek je úspornější použít šablonu ve dvou vyhotoveních se základnou. Pracovní čas můžete efektivně využít tím, že umístíte první šablonu do laseru a gravírujete ji a mezitím vyndáváte materiál z druhé šablony.

Díky základně mohou být šablony snadno přemístěny z pracovního stolu do vašeho laseru Trotec. Základna by proto měla být vyrobena z pevného materiálu. Při lepení podkladu a šablony zajistěte, aby byly řádně přilepené.

Jak najdu správný obrys výrobku?

Převod obrysů výrobku do grafického programu by měl být klíčovým faktorem při vytváření šablon. Existuje několik metod:

Varianta 1: Měření

Pokud je obrys výrobku jednoduchý geometrický tvar, je dobré změřit jeho tvar a nakreslit ho ve vašem grafickém programu.

Varianta 2: Skenování výrobku

Pokud se výrobek skládá ze složitých úhlů a poloměrů, doporučujeme výrobek naskenovat. Potom importujte naskenovaný soubor do grafického programu a jednoduše nakreslete obrysy.

Varianta 3: Nakreslení a skenování

Pokud je váš výrobek příliš objemný pro skener, můžete obrysy přenést pomocí pera na kus papíru a poté jej skenovat. Když importujete naskenovaný obraz do grafického programu, můžete se pokusit automaticky převést obrázek pomocí rychlého trasování. Doporučujeme však, abyste si sami nakreslili obrysy, protože v průběhu automatické konverze je v obrysu vloženo velké množství nepotřebných uzlů.

Čemu musím věnovat pozornost při vytváření obrysů?

Při určování obrysů výrobků se vždy ujistěte, že skenujete nebo zarovnáte tvary tak, aby budoucí gravírování mohly běžet rovně a nemusely se otáčet. To usnadňuje přizpůsobení grafických a textových polí na výrobku.

Je užitečné nakreslit speciální body ve vašem výrobku (např. otvory pro řetěz z korálků atd.), abyste si později své nápisy nechtěně neumístili v těchto oblastech.

Jakmile je tvar určen, zkuste vyříznout obrys a vložte výrobek. V případě potřeby opravte nevhodná místa. Během testování vždy používejte více výrobků, protože mohou být rovněž předmětem určitých tolerancí.

Tip: Je velmi užitečné přidat další výřez ve tvaru půlkruhu. To usnadňuje vyjmutí dokončených vygravírovaných částí.

Kterou čočku použít pro vytvoření šablon?

Obecně doporučujeme používat nejmenší možnou čočku (1,5 „nebo 2“), aby řezací mezera (průřez) byla co nejmenší.

Další tipy pro vytváření šablon:

  • Používáte-li spoustu různých šablon, jednoduše na ně vygravírujte jméno příslušné grafiky. To umožňuje rychle a snadno najít správný pracovní soubor.
  • Označte roh v nulovém bodě šablony, abyste ji mohli rychle a snadno vložit.
  • Pokud je vaše šablona poměrně malá a skladná, je vhodné ji uložit do desek. Chcete-li to udělat, prostě vyřízněte v šabloně otvory. Vaše šablony jsou v bezpečí a jsou rychle po ruce.
  • Když posíláte své budoucí úlohy do laseru, vždy pošlete celou grafiku včetně vnějšího obrysu šablony. Před gravírováním výrobků nastavte v parametrech v databázi materiálů barvu „červená“ na „polohování“. Tím snadno zjistíte, zda je šablona správně umístěna ve stroji.

Chcete-li rychle a spolehlivě určit požadovanou polohu pro zpracování laserem, přečtěte si naše tipy a triky v článku Návod: Nástroje pro umísťování úloh v programu JobControl.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Chcete si laser pronajmout nebo koupit, zajímá vás tato problematika? Navštivte náš web http://www.megaflex.cz/lasery

V případě zájmu o další informace nebo o laser, nás kontaktujte na e-mailu laser@megaflex.cz nebo volejte pana Lukáše Nováka na tel. 725 574 817 či pana Jiřího Duška na tel. čísle: 724 102 490

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny