Nový Trotec Ruby 2.5 – konečně i v češtině!

Kategorie Lasery

Trotec přichází s pro nás tolik očekávanou aktualizací softwaru Ruby 2.5, která obsahuje další vylepšené funkce a především konečně i možnost nastavit jako jazyk programu češtinu. Jak aktualizaci můžete získat? Je to snadné. Všichni již registrovaní uživatelé automaticky obdrží upozornění přímo v Ruby®, případně lze vždy stáhnout aktuální verzi přímo ze stránek Trotecu.

Co je v Ruby 2.5 nového?

Beta funkce

Kromě nových a vylepšených funkcí tato verze také poprvé poskytuje přístup k beta funkcím, které jsou ještě ve vývoji. Ty jsou označeny „Beta“. Přestože ještě nejsou zcela dokončeny, program dává příležitost je vyzkoušet i v rané fázi. Je možné i zaslat zpětnou vazbu, kterou vývojáři jistě ocení. Tím aktivně přispíváte k neustálému zlepšování Ruby®. Uživatelé s administrátorskými právy mohou snadno funkce ve stavu beta aktivovat a deaktivovat . Pokud jsou funkce ve stavu beta deaktivované, nejsou pro ostatní uživatele viditelné.

Nesting (Beta)

Ruby nyní obsahuje také první beta verzi funkce Nesting – tzv. vnoření. Na obrazovce návrhu (Design) je nyní možné automaticky uspořádat jednotlivé nebo seskupené vektory, jako jsou řezací čáry písmen nebo grafiky tak, abyste co nejlépe využili pracovní plochu a materiál.

Profily (Beta)

Profily jsou dalším krokem k automatizaci v Ruby. Můžete přiřadit profily s požadovanými vlastnostmi materiálu a rozložení pro automatický import souborů přes vaše uživatelské rozhraní Ruby přímo do fronty úloh laserů a tím výrazně ušetřit čas.

Můžete si snadno vytvořit profily pro opakující se úlohy. Materiál, parametry, poloha, měřítko, rotace a použití rotačního gravírování se předdefinují a uloží. Když soubory importujete do profilu, jsou automaticky předány do fronty úloh.

Import fontů (Beta)

Přímý import fontů do Ruby® vám umožní používat vlastní písma. Jednoduše přidejte font do nabídky přetažením myší. Písma lze také importovat vzdáleně a pomocí systémů Run on Ruby®.

Pozor: takto importovaná písma jsou dostupná pouze v Ruby a nejsou nainstalována do počítače – do systému Windows.

Podpora češtiny

Ve verzi 2.5 je mezi podporované jazykové verze přidána konečně i tolik očekávaná čeština, což vám jistě velmi usnadní práci.

Trasování bitmap

Pomocí této inteligentní funkce můžete převádět bitmapy – jako jsou například loga – na vektory. Vaše kresba bude mít jasné a ostré hrany. Navíc lze tyto vektorizované obrázky zmenšit na libovolnou velikost bez ztráty kvality. Kromě trasování „pouze vnější kontury“ umožňuje rychle vytvářet i linie řezu pro návrhy a zvýšit produktivitu laserového zpracování.

Vylepšení funkce Pole (Array)

S vylepšenou funkcí pole je ještě jednodušší a rychlejší vytvářet a uspořádat více kopií návrhů v jedné úloze. Jednoduše zadejte celkový počet kopií a způsob jejich uspořádání. Zaplnění celého pracovního prostoru lze provést jedním kliknutím. Omezení stránky lze nastavit pomocí kotevních bodů. V případě potřeby lze jednotlivé prvky také snadno odstranit.

Automatické zarovnání návrhů

Návrhy na obrazovce přípravy (Prepare) jsou nyní umístěny a uspořádány vedle sebe (dříve se vždy překrývaly v poloze 0/0).

Velikost písma

Ruby nyní umožňuje přímo zadat velikost písma pro texty. Velikost textů lze tedy nejen definovat pomocí vlastností objektu, ale zejména lze více textům přiřadit stejnou velikost písma bez ohledu na použitá písma. Pamatujte, že písma v Ruby® nemají přiřazené rozměry, jako jsou mm nebo pixely.

Rotátor – vylepšené funkce

Díky vylepšené rotační funkci je nyní možné otáčet design spolu s objektem jeho uzamčením na pracovní ploše. To umožňuje umístit více než jednu grafiku na různá místa. Ušetřete čas tím, že budete mít pouze jednu úlohu s několika pozicemi grafiky namísto několika úloh s jednou pozicí. Lze se také podívat, kde se rotátor fyzicky nachází, abyste se vyhnuli kolizím. Navíc rotátor nyní umožňuje fyzickou rotaci o více než 360°.

Vision Print&Cut

Vylepšené funkce pro kamerový modul Vision Print&Cut. Nyní je možné přeskočit jediným kliknutím myši registrační značky, které nejsou správně detekovány. V důsledku toho musí být detekován pouze minimální počet registračních značek, aniž by to ovlivnilo přesnost řezu. To šetří materiál a čas.

Naposledy použité a oblíbené materiály

V Ruby se vám nyní zobrazí v seznamu materiálů v části Příprava (Prepare) poslední 3 použité materiály a máte je k dispozici pro rychlý výběr. Kromě toho lze uložit také 3 oblíbené materiály, které se zobrazí bezprostředně pod naposledy použitými materiály. Takto lze často používané materiály vybrat přímo, aniž byste je museli hledat v dalším kroku. Výkon a rychlost se zobrazují přímo u materiálu. To šetří čas a vyvarujete se chyb.

Podpora laserů R a Q

Dalšími lasery Trotec, které se budou dát ovládat pomocí softwaru Ruby jsou modely Q400, Q500, R400 a R500.

 

 

Další užitečné informace včetně návodů, postupů a ukázek najdete na stránkách https://www.rubyhelp.com/ (v angličtině).

Pozor! Pro ty, co stále neprovedli registraci, je upgrade Ruby zatím stále zdarma. Můžete pracovat s oběma softwary (JobControl a Ruby) současně. To znamená, že můžete stále používat standardně JobControl a s Ruby se seznamovat a zkoušet postupně jeho funkce. Pokud začnete Ruby naplno používat třeba za rok, nevadí: pro upgrade zdarma je zásadní nyní provést registraci. Ruby funguje pouze pod Windows 10 nebo Windows 11.


 

Zaujala vás tato problematika? Potřebujete radu? Chcete si laser u Megaflexu pronajmout nebo koupit? Navštivte náš web http://www.megaflex.cz/lasery

V případě zájmu o další informace nebo o laser, nás kontaktujte na e-mailu laser@megaflex.cz nebo volejte Lukáše Nováka na tel. 725 574 817 či Jiřího Duška na tel. čísle: 724 102 490.

 

Odebírat nové články emailem :
Přihlásit odběr
Ukládám váš email

Komentáře jsou uzavřeny